AIDS Világnap - Ingyenes és anonim szűrővizsgálatok

Szerző: ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala

Az elmúlt évek AIDS világnapjainak jelmondata az volt, hogy ne forduljon elő új HIV-fertőzés, legyen vége a megkülönböztetésnek, senki ne haljon meg AIDS-ben. Ezt a célt a kombinált prevenció segítségével érhetjük el. Ha minden országban sikerül kombinált megelőzési módszereket alkalmazni, 2030-ra évente kevesebb, mint 200 000 ember fertőződik meg HIV-vel, és kevesebb, mint 200 000 beteg hal meg AIDS-ben.

Tudnivalók a HIV-fertőzésről
Az AIDS vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója HIV-vírus. Ezen vírusnak több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.

Tudjon meg többet a HIV-ről

A UNAIDS adatai alapján a világ közel áll ahhoz, hogy 2030-ra megállítsuk a HIV-járványt. Az elmúlt 15 évben 35%-kal csökkent az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma a felnőttek körében, és 84%-kal nőtt az elmúlt 5 évben azok száma, akik antiretrovirális terápiában részesülnek.

Hazánkban a legfrissebb eredmények alapján az elmúlt évhez képest nem növekedett az újonnan regisztrált HIV-fertőzőttek száma. 1986-óta van lehetőség az anonim HIV-szűrővizsgálatra az ország több mint száz pontján, amely mindenki számára ingyenesen elérhető.

A kezelés valamennyi AIDS-beteg és HIV-fertőzött számára elérhető

A kombinált prevenció egyik fontos eleme a lakosság ismereteinek bővítése a HIV terjedéséről és a fertőződés megelőzéséről. A HIV-fertőzés emberről emberre a fertőzött egyén testnedveinek közvetítésével, szexuális úton (ondó, vér, hüvelyváladék), fertőzött vér, vérkészítmények, szövetek, szervek által, vérrel szennyezett tűk, fecskendők használata révén, mesterséges megtermékenyítés során, anyáról magzatra illetve csecsemőre (anyatej) történő átvitel kapcsán terjedhet.

A fertőzés átvitele megfelelő odafigyeléssel elkerülhető!

A kombinált prevenció másik fontos eleme a HIV-szűrővizsgálatok számának növelése, hogy minél előbb fény derüljön a fertőzöttség tényére. Magyarország több pontján, köztük az Országos Epidemiológiai Központban is mindenki számára térítésmentesen elérhető az anonim HIV-szűrővizsgálat. Az Országos Epidemiológiai Központ ambulanciáján a hét minden munkanapján lehet jelentkezni. Meghatározott időpontban várják a szűrésre jelentkezőket, a szűrést követően a vizsgálati eredmény 1 hét múlva vehető át.

Anonim szűrővizsgálat
Az AIDS Világnapra a vérvételi ambulancia hosszabbított nyitva tartással készül, december elsején 9-18 óra között várják az anonim HIV-szűrővizsgálatra jelentkezőket. A vizsgálat eredménye másnap 13.00-óráig vehető át.

Cím: IX: kerület, Albert Flórián u. 2-6, a porta épülete
Telefonszám: 06 1 476 -1100/2471
Bővebb információt a HIV-fertőzésről és az AIDS betegségről: www.oek.hu

(ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Koronavírus - 12 637 új fertőzött...

A beoltottak száma 6 057 367 fő, közülük 5 808 536 fő már a második oltását is megkapta, 2 043 213 fő pedig már a harmadik oltást is felvették.

A COVID-19 kezelési lehetőségei

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus-járvány megállításáért folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A legnagyobb hangsúly jelenleg a védőoltásokon van...

AIDS, HIV és a pornót néző gyerekek

Az AIDS-szel összefüggő okok miatt 2018-ban 770 ezer HIV-fertőzött halt meg a világon. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) adatai szerint ez jó...

2030-ra ne legyen több AIDS és...

Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia...

Ne köss kompromisszumot - védekezz!

December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja. A halálos kimenetelű betegség már évszázadok óta szedi áldozatait világszerte, így hazánkban is....

Valóban névtelen az anonim...

Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti...

Az AIDS kórokozója áthatol az ép...

A kutatók eddig azt gondolták, a hüvely egészséges nyálkahártyája védelmet nyújt a HIV-vírus ellen. Tévedtek: a kórokozók közvetlenül a vagina...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.