STOP STD! Felelős szex kampány a nemi betegségek megelőzésére

Szerző: Belvárosi Orvosi Centrum

A szexuális úton terjedő fertőzésekkel (STD) kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése kiemelten fontos lenne, hiszen az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint hazánkban a nemi betegek száma aggasztóan növekszik.

Különösen a fiatal, szexuálisan legaktívabb korosztályban egyre sürgetőbb volna tehát olyan felvilágosító, megelőzésre fókuszáló lakossági kampányok elindítása, melyek a fiatalok által látogatott szórakozóhelyekre, fesztiválokra, oktatási intézményekbe kitelepülve nyújtanak szakmailag hiteles és pontos információkat közérthető formában.

A Belvárosi Orvosi Centrum nemigyógyászai ezért indították el 3 éve a STOP STD! Felelős szex kampányt, melynek keretében számos hazai fesztiválra (VOLT, Balaton Sound, Művészetek Völgye, Effott, Belfeszt) vitték el a kampány üzenetét, a nemi úton terjedő betegségek (sexuallytransmitteddiseases, STD) terjedésének megállítását.

A STOP STD! Felelős szex kampány 7 legfontosabb üzenete

1. Használj mindig óvszert a szexuális érintkezés minden formájához!
2. Járj rendszeresen STD-szűrésre, és partneredet is beszéld rá erre!
3. Csak kölcsönösen monogám kapcsolatban, STD-szűrés után hagyd el az óvszert!
4. Légy felkészült, gondolkodj előre: ha sejted, hogy a buliban vagy randin szexuális érintkezésre van kilátás, sose indulj el óvszer nélkül!
5. Légy korrekt és őszinte partnereddel, ami a felelős szex alapja!
6. Alkohol hatása alatt rossz döntéseket hozhatsz, ezért ha nem vagy önmagad, kerüld az alkalmi kapcsolatokat!
7. Tanulj meg nemet mondani – jogod van megválasztani, kivel kerülsz intim helyzetbe!

Szifilisz, gonorrhoea, chlamydia

Egyre több nemi úton terjedő betegséget regisztrálnak hazánkban. A bejelentett adatok alapján a gonorrhoea a leggyakoribb, amelyet a chlamydia és a szifilisz (syphilis) követ. Mit tudunk ezekről a betegségekről? Mi is veszélyeztetve vagyunk? Ennek járt utána a WEBBeteg. Szifilisz, gonorrhoea, chlamydia: rettegjünk?

A nemigyógyász szakemberek által elindított és folyamatosan frissülő tematikus lakossági weboldal, a www.std.hu a nemi érintkezéssel közvetített fertőzésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat adja közre, a fiatalok számára érthetően megfogalmazva.

A szexuális úton terjedő fertőzések és betegségek bárkit érinthetnek, aki szexuális életet él. Az amerikai közegészségügyi hatóság, a CDC (Center forDiseaseControl) adatai szerint minden második szexuálisan aktív személy megkap valamilyen nemi érintkezéssel közvetített fertőzést 25 éves korára, és ezek többsége tünetmentes.

Ezek a fertőzések megelőzhetőek, időben felfedezve kezelhetőek, de kezeletlenül súlyos betegségeket okozhatnak, gondoljunk csak a HPV okozta méhnyakrákra, a chlamydia miatt kialakuló meddőségre vagy ízületi gyulladásra, a gonorrhoeás, chlamydiás vagy mycoplasmás eredetű kismedencei gyulladásra, a hepatitis vírusok okozta májkárosodásra vagy akár az AIDS-re.

„Azon túlmenően, hogy az egyes STD-fertőzések komoly egészségkárosodást okozhatnak a fertőzötteknek, erősen kihathatnak a jövőbeli gyermekvállalás lehetőségére is. Amikor a népesség fogyása miatt aggódunk, érdemes volna ezt a tényezőt is figyelembe venni.” – nyilatkozta Dr. Tisza Tímea nemigyógyász, a STOP STD! Felelős szex kampány elindítója.

Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV?

A vírusok a méhnyakrák mellett szerepet játszhatnak a végbélrák, a hüvely- és szeméremtesttumorok, a ritkán előforduló hímvesszőrákok kialakulásában is, továbbá a fej-nyaki régió rosszindulatú daganatainak egy kisebb hányada is visszavezethető ezen vírusfertőzésekre. Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV?

A kampány során több mint 2000 fiatalt töltött ki kérdőíveket, melyen a nemi betegségekkel és a megelőzéssel kapcsolatos tájékozottságukról adtak számot.

Az adatok alapján a szakemberek megállapították, hogy a fiatalok ismeretei sajnos még mindig hiányosak a témában, a szexuális úton terjedő fertőzések vizsgálatát célzó STD szűrésre szinte egyáltalán nem járnak és óvszert is ritkán, akkor is elsősorban a nem kívánt terhesség megelőzésére használnak.

Egyeseknek már 3 hónap leforgása alatt 2-4, de akár 5-10 szexuális partnerük van - derült ki például a 2015-ös EFOTT hallgatói fesztiválon, közel hétszáz, 23 éves átlagkorosztályba tartozó fesztiválozó körében végzett felmérésből.

Az STD szűréseken való részvételi arány rendkívül alacsony. A válaszadók 87 százaléka soha nem volt még STD szűrésen, sokan még magát a kifejezést sem ismerték, 43 százalék azt hitte, hogy a nőgyógyászati rákszűrés során „automatikusan” nemi úton terjedő fertőzésekre is szűrnek.

Az óvszerhasználat még mindig nem túl népszerű. A válaszadók 54 százaléka soha nem vagy csak néha használ óvszert, mindössze 46 százalék védekezik mindig ezzel a módszerrel. Az óvszerhasználat oka a többség (83 százalék) esetében inkább a nem kívánt terhesség megelőzése, a fertőzések elkapásától való félelem csak a második (48 százalék) leggyakrabban jelölt válasz, míg a partner megfertőzésétől való félelem alig néhány válaszadót motivál.

Új HPV vakcina

A méhnyakrák évente körülbelül félmillió nő halálát okozza világszerte, Magyarországon minden évben mintegy 1200 új megbetegedést regisztrálnak annak ellenére, hogy az összes többi daganattípussal ellentétben védőoltással lehet védekezni ellene. Már hazánkban is hozzá lehet jutni az új típusú vakcinához, ami lényegesen jobb védelmet biztosít a HPV ellen. Már hazánkban is elérhető az új HPV vakcina, amely hatékonyabb az elődjénél

A nemi betegségekkel kapcsolatos általános tudáson is van még mit javítani. A válaszadóknak csupán 11 százaléka tudta hibátlanul megjelölni a hazánkban előforduló, nemi úton terjedő fertőzéseket, 54 százalék közel a kétharmadát felismerte. 94 százalék tisztában van azzal, hogy a nemi betegségek nem feltétlenül okoznak látható tüneteket a nemi szerveken, és ugyancsak 94 százalék tudja, hogy fertőzés esetén a partnert is kezelni kell. 73 százaléknak nem újdonság, hogy a HPV okozza a méhnyakrákot (26 százaléknak viszont még mindig az!), és a válaszadók 66 százaléka van csak tudatában annak, hogy a HPV elleni oltással a méhnyakrák és a nemi szervi szemölcs is megelőzhető. 41 százalék gondolja tévesen, hogy orális szexszel során nem kell óvszert használni, 22 százalék pedig teljes bizonyossággal úgy hiszi, hogy a szexnek ez a formája STD szempontból teljesen biztonságos.

Sokaknak már 3 hónap leforgása alatt is több szexuális partnere van. A válaszadók mindössze 21 százaléknak nem volt nemi kapcsolata az elmúlt 3 hónapban, 55 százaléknak volt csak 1 partnere. A fennmaradó 24 százalékon belül 2-4 partnerről 19 százalék, 5-10 közötti létszámról a válaszadók 4 százaléka számolt be. A 679 válaszadóból négyen (ebből hárman férfiak) 10 vagy több partnerrel ”büszkélkedtek”. A nagyobb számokat közlők túlnyomó részt férfiak voltak, de a nők 13 százaléka is 2-4 közötti szexuális kapcsolatról nyilatkozott. Az egészségügyi szolgáltatóktól a szakmai hozzáértés mellett mindenekelőtt diszkréciót, empátiát és részletes, pontos tájékoztatást várnak.

„Bár a fiatalok manapság már sokkal nyitottabbak, érdeklődőek és szívesen beszélgetnek a témáról, a rendelések tapasztalatai és a felmérés eredményei sajnos arra utalnak, hogy a gyakorlatban még mindig nem elég körültekintőek, és nem tesznek meg mindent a fertőzések megelőzése érdekében. – mondta dr. Szandányi Réka, aki a www.std.hu oldal „Orvos válaszol” rovatát vezeti, ahol a fesztivál időszakon kívül is fel lehet tenni neki az STD-kkel kapcsolatos kérdéseket.

„A fiatalok – bár tájékozottságuk sokat javult – kicsit mégis úgy élik a hétköznapi életüket, mintha ezek a betegségek őket nem érintenék, számukra nem jelentenének reális veszélyt. Nincs szükség túlzott óvatosságra, hiszen nem lehet, és nem is kell „szkafanderben szexelni”, azt viszont minden magára valamit adó, felelősségteljes fiatalnak meg kell értenie, hogy igenis van esélye a megfertőződésre, sőt, ő is lehet beteg akár anélkül, hogy bármilyen tünetet tapasztalna.

A szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, a körültekintő partnerválasztás és a megfelelő védekezés (óvszerhasználat) a felelős szex alapvető pillérei, melyek révén biztosíthatjuk, hogy ne kapjunk el, és ne adjunk át nemi úton terjedő betegségeket. – összegezte véleményét Dr. Tisza Tímea, a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, a STOP STD program egyik alapítója.

Dr. Várkonyi Viktória, a Belvárosi Orvosi Centrum főorvosa, a Magyar STD Társaság elnöke a STOP STD programhoz kapcsolódóan elmondta: a szexuális úton terjedő fertőzések témakörének a médiában és a népegészségügyi, egészségvédelmi programok szintjén is nagyobb figyelmet kellene kapnia, mivel növekvő népegészségügyi kockázatról van szó. Az STD Társaság elkötelezett a helyzet megváltoztatása, a nemi betegségekkel kapcsolatos hiteles és széleskörű tájékoztatás mellett és szorgalmazza az ezt elősegítő programok, kezdeményezések létrehozását.

Infografika a fiatalok STD-vel kapcsolatos ismereteiről készült felmérésről

A szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik

A nemi szerveket érintő, szexuális úton terjedő betegségek miatt kevesen fordulnak személyesen orvoshoz. Az emberek többsége szemérmes, nehezen tárulkozik fel, ezért is fontos a leggyakoribb nemi betegségekről beszélni. A szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik

(Belvárosi Orvosi Centrum)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

NSAID NSAID

Mikor alkalmazhatóak a nemszteroid gyulladáscsökkentők, és mikor nem?

Mortons neuroma Mortons neuroma

Egészségtelen lábbelik viselése is okozhatja. Milyen tünetei lehetnek?

Tovább csökken a szennyvízben a...

Tovább csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Koronavírus - 4749 az új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 408 742 fő, közülük 6 194 964 fő a második, 3 872 440 fő a harmadik, 295 989...

A szexuális úton terjedő betegségek...

A nemi szerveket érintő, szexuális úton terjedő betegségek az orvoslás legkényesebb kérdéskörét képviselik, melyek miatt a tüneteket elszenvedő...

Akár háromhavonta is indokolt lehet a...

A szexuálisan aktív, nem állandó párkapcsolatban élő felnőtteknek legalább évente egyszer részt kellene venniük nemi betegségekkel kapcsolatos...

Nemi fertőzések - Tények és...

Több mint 20 olyan betegséget ismerünk, amely szexuális úton terjed gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek közvetítésével. A klasszikus nemi...

Hogyan bizonyosodhatok meg róla, hogy...

Kihez fordulhatnék, ha teljes körű kivizsgálást szeretnék nemi betegségek, fertőzések tekintetében? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol...

Tévhitek az óvszerrel kapcsolatban

Amióta az emberi társadalmak fejlettsége elért egy bizonyos szintet, folyamatosan igény van a nem kívánt terhességek megelőzésére. Az antibiotikumok...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.