Emelkedik a nemi betegek száma

Magyar Orvosi Kamara
megjelent:

A legfrissebb adatok szerint hazánkban egyetlen hónap alatt másfélszeresére nőtt a diagnosztizált nemi betegek száma, így csak idén 396 gonorrhoeás és 182 szifiliszes beteget jelentettek. A statisztika hosszú távon is jelentős növekedést mutat - tudta meg a Magyar Nemzet.

A nők különösen nagy veszélyben vannak, hiszen a szexuális úton terjedő betegségek egy része meddőséget okozhat. A szakember szerint ennek oka leginkább az, hogy az emberek kevésbé tartanak ezektől a betegségektől, mint régen, így nem is védekeznek ellenük megfelelően.

Elváltozások a férfi nemi szervén

Csomó, duzzanat, piros foltok, váladék, gyulladás, kivörösödés a péniszen. Sok férfi találkozik élete során hasonló tünetekkel, ám sajnos csak kevesen fordulnak szakértőhöz. Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdései közül. Elváltozások a férfi nemi szervén: minden, amit szégyell megkérdezni

Idén az év első négy hónapjában már 182 szifiliszes és 396 gonorrhoeás fertőzést regisztráltak az ország bőr- és nemibeteg-gondozó intézetei, ami jelentős növekedés, hiszen tavaly, az év ugyanezen időszakában még csak 125 szifiliszes és 294 gonorrhoeás esetet jelentettek. Vagyis a 2015-ös év azonos időszakához képest közel 50 százalékos a növekedés a szifilisz és 35 százalékos a gonorrhoea esetében – derült ki az Országos Epidemiológiai Központ lapunk által megismert jelentéséből.

A szifilisz, más néven vérbaj idült lefolyású nemi betegség, elsősorban szexuális úton terjed, de az anya a gyermekét is megfertőzheti a várandósság alatt vagy a szülés során. Antibiotikummal (penicillin) kezelhető. Tünetei: fekély, szétterjedt kiütés a tenyéren és a talpon, és idővel idegrendszeri vagy szívproblémák is jelentkeznek. A gonorrhoea, hétköznapi nevén kankó vagy tripper a nemi szervek és a húgyutak gyulladását okozza. Nők esetében azért nagyon veszélyes, mert gyakran tünet nélküli a betegség, ezért nem észlelik idejében, pedig sok esetben ez a meddőség oka.

Férfiaknál ugyanakkor más a helyzet, náluk a tünetek már a fertőzés utáni 3–5. napon jelentkeznek. Az érintettek száma gyorsan növekszik, idén áprilisban már másfélszer több megbetegedést jelentettek, mint egy hónappal korábban. Áprilisban a szifiliszes esetek 68, míg a gonorrhoeás megbetegedések 69 százaléka származott a fővárosból. A mutatók szerint Budapesten kívül nyolc megyében fordult elő szifilisz, a vidéki területek közül a legtöbb esetet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében diagnosztizálták. A gonorrhoeafertőzések száma pedig főváros után a Pest megyében volt a legmagasabb.

Évek óta növekvő tendenciát mutatnak a nemi betegségek hazánkban

A központ 2010–2014-re vonatkozó összesített, éves jelentéséből az is kiderül, hogy hazánkban már évek óta tart és masszívan nő a nemi betegek száma. Míg 2010-ben még csak 1170 gonorrhoeás beteget jelentettek, addig ez négy évvel később már 1620 volt, ami 40 százalékos növekedés.

Szlávik János infektológus, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa szerint a szifiliszes és a gonorrhoeás esetek megszaporodásának oka szerinte leginkább az, hogy az emberek kevésbé tartanak ezektől a betegségektől, mint régen, így nem is védekeznek ellenük megfelelően. Az infektológus lapunknak korábban kifejtette: pályája első tíz-húsz évében egyáltalán nem találkozott szifilisszel, mert akkor sokkal jobban féltek tőle az emberek, ezért óvszert használtak, mára azonban ez a gyakorlat megváltozott.

A szifilisz ráadásul több hétig is lappanghat, ezért sokáig ki sem derül, hogy valaki fertőző beteg. – A járványt épp azok tartják fenn, akik ilyen akut stádiumban vannak: a baktérium már megtalálható a szervezetükben, de még nem tudnak róla. Arról például kevés információ áll rendelkezésünkre, hogy a heteroszexuálisok között milyen gyakoriak ezek a betegségek, mert riasztó, de ők szinte egyáltalán nem járnak szűrésre – mondta Szlávik János

(Magyar Orvosi Kamara)

Cikkajánló

Nemi betegség
A nemi szerveket érintő, szexuális úton terjedő betegségek az orvoslás legkényesebb kérdéskörét képviselik, melyek miatt a tüneteket elszenvedő betegek nehézkesen és gátlásokkal tele fordulnak orvoshoz. A betegek többsége szorongva kér orvosi segítséget a következőkben felsorolt betegségek ügyében, ezért is fontos, hogy legyen lehetőségük tájékozódni a leggyakoribb nemi betegségekről.
Túl sokat néz tévét?
Túl sokat néz tévét?

A trombózis veszélyének teszi ki magát.

A torokfájás kezelése
A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető.

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.