Emelkedik a nemi betegek száma

Szerző: Magyar Orvosi Kamara

A legfrissebb adatok szerint hazánkban egyetlen hónap alatt másfélszeresére nőtt a diagnosztizált nemi betegek száma, így csak idén 396 gonorrhoeás és 182 szifiliszes beteget jelentettek. A statisztika hosszú távon is jelentős növekedést mutat - tudta meg a Magyar Nemzet.

A nők különösen nagy veszélyben vannak, hiszen a szexuális úton terjedő betegségek egy része meddőséget okozhat. A szakember szerint ennek oka leginkább az, hogy az emberek kevésbé tartanak ezektől a betegségektől, mint régen, így nem is védekeznek ellenük megfelelően.

Elváltozások a férfi nemi szervén

Csomó, duzzanat, piros foltok, váladék, gyulladás, kivörösödés a péniszen. Sok férfi találkozik élete során hasonló tünetekkel, ám sajnos csak kevesen fordulnak szakértőhöz. Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdései közül. Elváltozások a férfi nemi szervén: minden, amit szégyell megkérdezni>>

Idén az év első négy hónapjában már 182 szifiliszes és 396 gonorrhoeás fertőzést regisztráltak az ország bőr- és nemibeteg-gondozó intézetei, ami jelentős növekedés, hiszen tavaly, az év ugyanezen időszakában még csak 125 szifiliszes és 294 gonorrhoeás esetet jelentettek. Vagyis a 2015-ös év azonos időszakához képest közel 50 százalékos a növekedés a szifilisz és 35 százalékos a gonorrhoea esetében – derült ki az Országos Epidemiológiai Központ lapunk által megismert jelentéséből.

A szifilisz, más néven vérbaj idült lefolyású nemi betegség, elsősorban szexuális úton terjed, de az anya a gyermekét is megfertőzheti a várandósság alatt vagy a szülés során. Antibiotikummal (penicillin) kezelhető. Tünetei: fekély, szétterjedt kiütés a tenyéren és a talpon, és idővel idegrendszeri vagy szívproblémák is jelentkeznek. A gonorrhoea, hétköznapi nevén kankó vagy tripper a nemi szervek és a húgyutak gyulladását okozza. Nők esetében azért nagyon veszélyes, mert gyakran tünet nélküli a betegség, ezért nem észlelik idejében, pedig sok esetben ez a meddőség oka.

Férfiaknál ugyanakkor más a helyzet, náluk a tünetek már a fertőzés utáni 3–5. napon jelentkeznek. Az érintettek száma gyorsan növekszik, idén áprilisban már másfélszer több megbetegedést jelentettek, mint egy hónappal korábban. Áprilisban a szifiliszes esetek 68, míg a gonorrhoeás megbetegedések 69 százaléka származott a fővárosból. A mutatók szerint Budapesten kívül nyolc megyében fordult elő szifilisz, a vidéki területek közül a legtöbb esetet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében diagnosztizálták. A gonorrhoeafertőzések száma pedig főváros után a Pest megyében volt a legmagasabb.

Évek óta növekvő tendenciát mutatnak a nemi betegségek hazánkban

A központ 2010–2014-re vonatkozó összesített, éves jelentéséből az is kiderül, hogy hazánkban már évek óta tart és masszívan nő a nemi betegek száma. Míg 2010-ben még csak 1170 gonorrhoeás beteget jelentettek, addig ez négy évvel később már 1620 volt, ami 40 százalékos növekedés.

Szlávik János infektológus, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa szerint a szifiliszes és a gonorrhoeás esetek megszaporodásának oka szerinte leginkább az, hogy az emberek kevésbé tartanak ezektől a betegségektől, mint régen, így nem is védekeznek ellenük megfelelően. Az infektológus lapunknak korábban kifejtette: pályája első tíz-húsz évében egyáltalán nem találkozott szifilisszel, mert akkor sokkal jobban féltek tőle az emberek, ezért óvszert használtak, mára azonban ez a gyakorlat megváltozott.

A szifilisz ráadásul több hétig is lappanghat, ezért sokáig ki sem derül, hogy valaki fertőző beteg. – A járványt épp azok tartják fenn, akik ilyen akut stádiumban vannak: a baktérium már megtalálható a szervezetükben, de még nem tudnak róla. Arról például kevés információ áll rendelkezésünkre, hogy a heteroszexuálisok között milyen gyakoriak ezek a betegségek, mert riasztó, de ők szinte egyáltalán nem járnak szűrésre – mondta Szlávik János

A teljes cikket a Magyar Orvosi Kamara honlapján olvashatja el ide kattintva>>

(Magyar Orvosi Kamara)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Felgyorsítható-e az első körös...

Az előzetes adatok szerint az Izraelben beoltott első száz ember közül minden másodiknál két héttel a vakcina első dózisának beadása után erős...

A szifilisz - Tünetek és kezelés

A szifilisz (luesz, vérbaj) a régóta ismert nemi betegségek egyik klasszikus példája. Kórokozója a Treponema pallidum, amely szexuális úton terjed...

Nemi fertőzések - Tények és...

Több mint 20 olyan betegséget ismerünk, amely szexuális úton terjed gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek közvetítésével. A klasszikus nemi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.