• Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma

    Szerző: WEBBeteg/OEK

    Tart még az influenzajárvány? Mennyi az esélye, hogy megbetegszik? Tájékozódjon az aktuális helyzetjelentésből.

    2016. március 7-13. között az előző hetinél 35%-kal kevesebb, 23 600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, így a végéhez közeledik az idei influenza szezon.

    A 10. héten a fővárosban és 15 megyében csökkent, továbbá 1 megyében (Csongrád megye) nem változott, és 3 megyében (Békés, Somogy és Vas) emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek becsült száma Vas (452), Jász-NagykunSzolnok (354), és Zala (352) megyében volt a legmagasabb, Tolna (112) és Bács-Kiskun (118) megyében pedig a legalacsonyabb. A héten négy megye kivételével (Békés, Komárom-Esztergom, Tolna és Zala megye) az ország valamennyi közigazgatási területén diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedést. 

    A korcsoport szerinti megoszlás nem változott

    A betegek 43,6%-a gyermek, 30,4%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 19,0%-a, 7,0%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága változatlanul a 3-5 évesek (779,4%ooo) és a 6-14 évesek (677,7%ooo) között volt a legmagasabb.

     

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Lassan lecseng a 2016-os járvány

    A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy hazánkban a 2016. év 10. hetében tovább csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma (23 600 fő). . A héten összesen 54 influenzavírust azonosítottak, az influenza-pozitivitási arány 50,0% volt. A 38 influenza B és a 16 influenza A vírus mellett 5 légúti óriássejtes vírust (RSV) jelenlétét is kimutatták. 

    A járvány ideje alatt (2016. 04-10. hét) 53 közösségi járványt jelentettek Budapestről és 12 megyéből. A járványok 1 bölcsődét, 23 óvodát, 21 általános iskolát, 2 általános és középiskolát, 1 gimnáziumot, 3 kórházat és 1-1 fogyatékos otthont illetve szociális intézményt érintettek. 35 esetben történt mintavételezés, és 13 esetben az influenza B kóroki szerepét igazolták. 

    Erősítse immunrendszerét: tavaszi feltöltődés vitaminokkal

    Szervezetünk megfelelő működéséhez és jó közérzetünkhöz többek között a megfelelő vitaminszint is hozzájárul. Cikkünkből megtudhatja, milyen tünetekkel jár az egyes vitaminok hiánya, és mik a természetes vitaminforrások. Tavaszi feltöltődés vitaminokkal >>

    (WEBBeteg összeállítás, Forrás: OEK)

    Legutóbb frissült: 2016.03.17 13:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Elváltozások a férfi nemi szervén - Minden, amit szégyell megkérdezni

    Csomó, duzzanat, piros foltok, váladék, gyulladás, kivörösödés a péniszen. Sok férfi találkozik élete során hasonló tünetekkel, ám sajnos csak kevesen fordulnak szakértőhöz. Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdései közül.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Torokfájás: Mikor van szükség antibiotikumra?

    A vírusos eredetű megfázás tüneteként sokszor jelentkezik torokfájás, gyakran ez a betegség első tünete. A torokfájás lehet bakteriális eredetű is, a gyógyuláshoz ilyenkor antibiotikumra is szükség van. Milyen tünetek alapján különböztethetjük meg a vírusos fertőzést a bakteriálistól, mikor forduljunk orvoshoz?

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    A gyakori fertőzések immunhiányos betegséget jelezhetnek

    Immunhiányos betegség esetén az immunrendszer egy része nem látja el tökéletesen feladatát. Ha a hiányzó működés, vagy a nem megfelelő funkció oka öröklött - a születéskor már meglevő - elsődleges vagy veleszületett immunhiányról beszélünk. A tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek, de olyan is előfordul, hogy akár évtizedekig lappanganak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.