• Levonulóban az influenzajárvány

    Szerző: WEBBeteg/OEK

    Az influenzaszerű megbetegedések száma a 7. héten elérte a maximumát, és az elmúlt 2 hét során csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma.

    A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban 2016. február 29. és március 6. között az előző hetinél 17%-kal kevesebb, 36 400 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Hazánkban az elmúlt hat hétben zajló influenzajárvány alatt a lakosság 2,3%-a fordult orvoshoz a becslések szerint.

    Hirdetés

    15 megyében már csökkent a betegek száma

    Az elmúlt héten a fővárosban és 15 megyében csökkent, 2 megyében (Somogy és Vas) nem változott, 2 megyében (Csongrád, Hajdú-Bihar) viszont emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva.

    Egy hét alatt az influenza miatt orvosukat felkereső betegek száma Csongrád megyében 60%-kal, Hajdú-Bihar megyében 10%-kal nőtt, míg Tolna és Nógrád megyében 40%-kal csökkent. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek becsült száma Pest, JászNagykun-Szolnok, és Zala megyében volt a legmagasabb, Tolna és Bács-Kiskun megyében pedig a legalacsonyabb.

    Tesztelje magát! Influenza vagy egyszerű nátha? Tesztünkből kiderül>>

    A betegséggel orvoshoz fordulók túlnyomó része gyermek

    Az orvosnál megjelent betegek kormegoszlásában nem történt lényeges változás az elmúlt hetekben. A betegek 45,5%-a gyermek, őket követik a 15-34 éves korosztály. A 35-59 évesek korcsoportjába a betegek 18,8%-a tartozott, legkevesebben pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága változatlanul a 3-5 évesek és a 6-14 évesek között volt a legmagasabb.

        

    Mutálódik a vírus

    Az influenza járványos, erősen ragályos betegség, amely szövődményei révén számos halálos áldozatot is követel minden évben. A vírus szerkezetében folyamatosan létrejövő apró változások miatt világszerte újra és újra járványokat okoz, és egy korábban átvészelt fertőzés nem véd hatékonyan a következőtől, emiatt évente kell új oltóanyagot előállítani.

    Az influenzavírus A típusa okozza a legkomolyabb panaszokkal és legsúlyosabb szövődményekkel járó világjárványokat. A B típus rendszerint enyhébb, regionális szinten jelentős járványokkal jelentkezik, míg a C típusú vírus jellemzően kevesebb megbetegedésért felelős. Valamennyi típuson belül számos mutációja létezik az influenzavírusnak.

    A betegség kezelése Influenza: otthoni gyógymódok>>

    A legtöbb esetben az influenza B kóroki szerepét igazolták

    A 9. naptári héten 193 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag OEK Légúti vírus osztályára. A héten 62 influenzavírust azonosítottak, az influenza-pozitivitási arány 45,4% volt. A 43 influenza B és a 19 influenza A vírus mellett 4 légúti óriássejtes vírust (RSV) és egy Adenovírus jelenlétét is kimutatták.

    Az idei influenzaszezonban 1 298 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK Légúti vírus osztályán, az azonosított influenzavírusok 69,7%-a influenza B vírus volt.

    Influenzaszerű megbetegedések halmozódása

    Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az elmúlt héten Csongrád, Nógrád, Pest és Veszprém megyéből összesen 6 jelentés érkezett. A járványok egy óvodát, 4 általános iskolát, továbbá egy általános és középiskolát érintettek. Valamennyi járványban történt mintavételezés.

    A járvány ideje alatt (2016. 04-09. hét) 50 közösségi járványt jelentettek Budapestről és 12 megyéből. A járványok 1 bölcsődét, 21 óvodát, 21 általános iskolát, 2 általános és középiskolát, 1 gimnáziumot, 3 kórházat és 1 fogyatékos otthont érintettek.

    Melyik kórházban van látogatási tilalom az influenza miatt?

    Az Állami Népegészégügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján közzétett legfrissebb kórházlista szerint látogatási tilalmat rendeltek el az alább városokban és megyékben:

    Budapest

    Heim Pál Gyermekkórházban, továbbá a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályán, valamint a szülészeti részlegen.

    A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén és a Podmaniczky utcai telephelyén szintén tilos a betegek felkeresése az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályon, a szülészet-nőgyógyászati osztályon és a PIC-részlegen.

    A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak szülészeti, újszülött-, koraszülött- és patológiás újszülött intenzív részlegein rendeltek el látogatási tilalmat.

    A Szent Ferenc Kórházban az egész intézményre kiterjed a látogatási tilalom.

    Nem lehet látogatni a betegeket a Bethesda gyermekkórház II. és III. gyermekosztályán, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet hematológiai és őssejt-transzplantációs osztályán, valamint a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján.

    Pest megye

    A váci Jávorszky Ödön kórházban az egész intézményre kiterjed a látogatási tilalom.

    Cegléd

    A Toldy Ferenc kórház szülészet-nőgyógyászati, csecsemő- és gyermekgyógyászati, központi aneszteziológiai intenzív terápiás osztályain, valamint a kardiológia őrző részlegen van érvényben tilalom.

    Kistarcsa

    A Flór Ferenc megyei több osztályán is tilos a látogatás.

    Baranya megye

    A Mohácsi Kórház intenzív és szülészeti osztályain vezettek be látogatási tilalmat, továbbá a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában több osztályt és részleget érint a tilalom.

    Borsod-Abaúj-Zemplén megye

    A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórházban teljes látogatási tilalom van érvényben.

    Gőr-Moson-Sopron megye

    A győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház pszichiátriai, mentálhigiénés és addiktológiai zárt osztályain tilos a betegek felkeresése.

    Csongrád megye

    A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ hódmezővásárhelyi és a kakasszéki tagintézményben van látogatási tilalom.

    Fejér megye

    Továbbra is valamennyi egészségügyi intézményében teljes körű látogatási tilalom van érvényben.

    Hajdú-Bihar megye

    Debrecenben a Kenézy Gyula kórházban is teljes körű a látogatási tilalom.

    Heves megye

    A hatvani Albert Schweitzer kórház valamennyi osztályán és részlegén látogatási tilalmat rendeltek el, valamint az egri Markhot Ferenc kórház csecsemő-, gyermekgyógyászati és neonatológiai osztályán, a szülészet-nőgyógyászati, a központi aneszteziológiai és intenzív betegellátó osztályon is tilos a látogatás. Szintén nem lehet bemenni a betegekhez a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban.

    Komárom-Esztergom megye

    A tatabányai Szent Borbála Kórház valamennyi, fekvőbeteg-ellátást végző osztályán elrendelték a látogatási tilalmat, valamint az oroszlányi szakorvosi és ápolási intézet krónikusfekvőbeteg-ellátásának teljes területén van érvényben látogatási tilalom.

    Nógrád megye

    Balassagyarmaton a Dr. Kenessey Albert kórház gyermekosztályán, szülészeti-nőgyógyászati osztályán és újszülöttrészlegén tilos a látogatás. A salgótarjáni Szent Lázár megyei kórházban kedden az összes osztályra és részlegre kiterjesztették a látogatási tilalmat.

    Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

    A nyíregyházi Jósa András kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán, gyermekosztályán, pulmonológiai osztályán, aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályán, valamint a fehérgyarmati kórház valamennyi osztályán és részlegén tilos a látogatás.

    Tolna megye

    A szekszárdi Balassa János Kórház szülészeti és újszülöttrészlegén tilos a látogatás.

    Vas megye

    A szombathelyi Markusovszky kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályán rendeltek el látogatási tilalmat.

    Veszprém megye

    A zirci Erzsébet kórházban a krónikus belgyógyászati osztályon tilos a látogatás, valamint a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház szülészet-nőgyógyászai osztályán, a gyermekgyógyászati centrumban, a központi intenzív osztályon és a belgyógyászati centrumban lépett életbe látogatási tilalom.


    (WEBBeteg összeállítás, Forrás: OEK, ÁNTSZ, MTI)

    Legutóbb frissült: 2016.03.09 14:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Elváltozások a férfi nemi szervén - Minden, amit szégyell megkérdezni

    Csomó, duzzanat, piros foltok, váladék, gyulladás, kivörösödés a péniszen. Sok férfi találkozik élete során hasonló tünetekkel, ám sajnos csak kevesen fordulnak szakértőhöz. Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdései közül.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Influenza - Romániában megduplázódott a halálos áldozatok száma

    Újabb nyolc influenzás beteg halt meg az elmúlt tíz napban Romániában, ahol így 16-ra emelkedett a ragályos betegség áldozatainak száma.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.