Tovább nőtt az influenzás betegek száma - Mit javasol az orvos?

Szerző: WEBBeteg/OEK

Az elmúlt héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma, olvasható az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb tájékoztatójában. Az előző hetinél 38 százalékkal több, összesen közel 43 700 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Olvassa el a WEBBeteg orvos szakértőjének tanácsait a megelőzés érdekében.

Melyik országrészben a legnagyobb a fertőzések aránya?

A járvány ideje alatt (2016. 04-06. hét) 31 járványt jelentettek 8 megyéből. A járványok 1 bölcsődét, 14 óvodát, 14 általános iskolát, 1 gimnáziumot és 1 kórházat érintettek.

Az orvoshoz fordulás gyakorisága Nógrád megyében több mint háromszorosára, Somogy megyében több mint kétszeresére és Heves megyében közel másfélszeresére nőtt. Az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága kiugróan magas volt Heves megyében, ahol a lakosság 1,2%-a jelentkezett tünetei miatt a háziorvosánál. A megbetegedések előfordulási gyakorisága Csongrád és Tolna megyében volt a legalacsonyabb a 6. heti adatok szerint.

Bővebben Hogyan terjed az influenza?

Az influenza B vírus felelős a megbetegedések többségéért

Az idei szezonban ezen a héten azonosították a legtöbb influenzavírust, melyek közül az elmúlt héthez hasonlóan most is több volt az influenza B vírus. A járvány által jelenleg legérintettebb észak-magyarországi megyékben erőteljes influenza B dominancia figyelhető meg. Az influenzavírusok mellett 4 légúti óriássejtes vírus (RSV) és egy Adenovírus jelenlétét is kimutatták.

A betegek 44%-a gyermek

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelent betegek között tovább nőtt a gyermekek száma, leggyakrabban továbbra is az óvodások és az általános iskolás gyermekek megbetegedését regisztrálták. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében a betegek több mint fele 15 éven aluli volt.

Bővebben Mit tehetünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

Az adatok szerint a betegek 32,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt, 17,4%-a pedig a 35-59 évesek korcsoportjába tartozik. A legkevésbé érintett korosztály a 60 éven felülieké.

Megelőzés és terápia - Mit javasol az orvos?

A WEBBeteg orvos szakértőjét, Dr. Vajda Orsolyát kérdeztük arról, hogy mit tehetünk a megelőzés, valamint a hatékony gyógyulás érdekében:

Influenza: otthoni gyógymódok

Az influenza rengeteg szenvedést tud okozni, a lázon át a köhögésen keresztül, a torokfájástól az orrfolyásig, ráadásul izomfájdalmak és hidegrázás is jelentkezhet. Amíg eljutunk az orvoshoz, addig is van lehetőség a panaszok enyhítésére. Tudjon meg többet az otthoni gyógymódokról>>

"Az utóbbi időszakban meglepődve tapasztaltam, hogy az influenzajárvány ellenére nagyon sokan nem veszik komolyan az egyik legnagyobb rizikótényezőt, a zsúfolt, zárt tereket, ahol sokkal nagyobb eséllyel kapható el a vírus. Rengeteg kisgyermekes családot látok például a nagy bevásárlóközpontokban, holott éppen most nem ajánlott a fertőzésre egyébként is hajlamosabb gyermekekkel zárt térben huzamosabb ideig tartózkodni."

A megelőzés érdekében kiemelt fontosságú a gyakori kézmosás, főként étkezések előtt. Érdemes ebben az időszakban a táskánkban tartani egy csomag fertőtlenítő kendőt, így útközben, pl. tömegközlekedési eszközök használata után is biztosítható a megfelelő higiénia. Ne zárkózzunk el az egyszer használatos maszk viselésétől sem, hiszen hatékony védelmet nyújthat a fertőzéssel szemben - javasolja az orvos.

"Mivel az influenza gyógyítására nincs specifikus gyógyszer, az influenzaszerű tünetek enyhítésére minden esetben C-vitamin-pótlást, nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztását szoktuk javasolni, illetve ágynyugalmat, amit a betegek többsége sajnos nem tart be, pedig ez az egyik alapvető feltétele a gyógyulásnak." - mondta el Dr. Vajda Orsolya. Szakértőnk arra is figyelmeztet, hogy fokozott gyengeség, fulladás és tartósan fennálló magas láz esetén mindenképp keressük fel az orvosunkat, még akkor is, ha korábban már jártunk nála az influenza miatt. Ezek a tünetek ugyanis az influenza szövődményeire is utalhatnak, ezért nagyon fontos az időben elkezdett kezelés.

Melyik kórházban van látogatási tilalom az influenza miatt?

Baranya megye

A PTE Klinikai Központ (7624 Pécs, Ifjúság útja 13, Rákóczi út 2, Édesanyák útja 17., József Attila u.7.) vezetése saját hatáskörben 2016. február 16-tól látogatási tilalmat rendelt el az alábbi osztályokon: I. sz. Belklinika Haematológiai osztály és Intenzív osztály, AITI, Onkoterápiás Intézet, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, NIC és Újszülött osztály, Gyermekgyógyászati Klinika PIC, ITO és Onkológiai osztály, Szívgyógyászati Klinika Intenzív osztály, Idegsebészeti Klinika Intenzív osztálya, Sebészeti Klinika Transzplantációs osztálya
A Mohácsi Kórház (7700 Mohács, Szepessy tér 7.) Intenzív és Szülészeti osztályain saját hatáskörben látogatási tilalmat rendeltek el 2016. február 18-tól.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

2016. február 10-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház (3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.) vezetője saját hatáskörben látogatási tilalmat rendelt el. Az érintett osztályok/részlegek: Koraszülött-Újszülöttpatológiai Osztály, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály. Az intézmény Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában 2016. február 17-től teljes körű látogatási tilalmat rendeltek el. A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház (3529 Miskolc, Csabai kapu 9-11.) vezetője saját hatáskörben 2016. február 15-től a Szülészeti- és Nőgyógyászati osztályán látogatási tilalmat rendelt el.

Budapest

Látogatási tilalom van érvényben 2016. 02. 08-tól a MRE Bethesda Gyermekkórház (1146 Budapest, Bethesda u. 3.) a II. és III. Gyermek osztályán, valamint 2016. 02. 05-től az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet (1097 Budapest, Nagyvárad tér 1.) a Hematológiai és Őssejt-transzplantációs osztályának valamennyi részlegén. 2016. február 11-től az egész intézményre kiterjedő látogatási tilalmat rendeltek a Budapesti Szent Ferenc Kórházban (1021 Budapest, Széher út 73.). Látogatási tilalom van érvényben 2016. február 12-től a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika (1085 Budapest, Üllői út 26.) valamennyi osztályán és részlegén. A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak (1125 Budapest, Diós árok 1-3.) Szülészeti, Újszülött, Koraszülött, valamint a Pathológiás Újszülött Intenzív részlegein látogatási tilalmat rendeltek el 2016. február 18-tól.

Fejér megye

A kórházban ápolt betegek védelme érdekében 2016. február 12-től valamennyi osztályra kiterjedő látogatási tilalmat rendeltek el a következő intézményekben: Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató (8000 Székesfehérvár, Seregélyesi u 3.), Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet (2400 Dunaújváros, Korányi S. u. 4-6.), Platán Ápolási Intézet ((Sirály Egészségügyi és Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. működteti) 8083 Csákvár, Kastélypark 5.), Florena Ápolási Intézet ((Sirály Egészségügyi és Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. működteti) 8044 Kincsesbánya József A. u. 13.), Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Ráckeresztúri Drogterápiás Otthona (2465 Ráckeresztúr, Rákóczi F. u. 45.), Kulcsi Mozgásszervi Rehabilitációs Központ ((Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházhoz tartozik, a Szent Donát Várpalota Kft. működteti) 2458 Kulcs Rózsahegyi út 1.).

Hajdú-Bihar megye

2016. február 15-től visszavonásig valamennyi osztályra kiterjedő teljes körű látogatási tilalmat rendeltek el a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben (4031 Debrecen, Bartók Béla u.2-26.).

Heves megye

Influenzaszerű megbetegedések miatt a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet (3300 Eger, Széchenyi u. 27-29.) főigazgatója saját hatáskörben 2016. február 9-től látogatási tilalmat rendelt el a Csecsemő-, Gyermekgyógyászati és Neonatológiai osztályain, valamint 2016.02.11-től a Szülészet-Nőgyógyászat, KAIBO osztályain. A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.

Komárom-Esztergom megye

Látogatási tilalmat rendeltek el a 2016. február 8-tól visszavonásig az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézetben (2840 Oroszlány, Alkotmány u.2.), érintett osztályok: krónikus fekvőbeteg ellátás teljes területe. A Szent Borbála Kórház (2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77.) valamennyi fekvőbeteg ellátást végző osztályán 2016. február 18-tól látogatási tilalmat rendeltek el.

Nógrád megye

Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben (2660 Balassagyarmat, Rákóczi fejedelem út 125.-127.) saját hatáskörben 2016. február 4-től látogatási tilalmat rendeltek el. Érintett osztályok: Gyermekosztály, Szülészeti-nőgyógyászati osztály, újszülött részleg. Saját hatáskörben 2016. február 16-tól látogatási tilalmat rendeltek el a Szent Lázár Megyei Kórház (3100 Salgótarján, Füleki út 54-56.) valamennyi osztályán és részlegén.

Pest megye

A Jávorszky Ödön Kórház (2600 Vác, Argenti Döme tér 1-3.) valamennyi osztályán és részlegén 2016. február 17-től látogatási tilalom van. Saját hatáskörben elrendelt látogatási tilalom van érvényben 2016. február 15-től a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet (2700 Cegléd, Törteli út 1-3.) Szülészet-Nőgyógyászati, Csecsemő- és Gyermekgyógyászati, Központi Aneszteziológiai Intenzív Terápiás Osztályain, valamint a Kardiológia Őrző részlegen. 2016. február 13-tól látogatási tilalmat rendeltek el a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház (2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1.) a Szülészet-Nőgyógyászati, Csecsemő- és Gyermekgyógyászati, PIC II., Központi Aneszteziológiai Intenzív Terápiás, Onkológiai Osztályain, valamint a Kardiológia Sebészeti, Gasztroenterológiai, Neurológiai Őrző részlegeken. Az egész intézetre kiterjedő látogatási tilalom van érvényben a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben (2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály u. 70) 2016. február 16-tól.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház kórházcsoportjában az influenzaszerű megbetegedések megelőzésének céljából saját hatáskörben 2016. február 13-tól látogatási tilalmat rendeltek el az alábbi intézményekben: Jósa András Oktatókórház (4400 Nyíregyháza, Szent István utca 68.), érintett osztályok: Szülészet- Nőgyógyászati osztály, Gyermekosztály, Pulmonológiai osztály, Aneszteziológiai- és intenzív terápiás osztály. Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő (4900 Fehérgyarmat, Damjanich u. 1.), érintett osztályok valamennyi osztály és részleg.

Vas megye

Markusovszky Egyetemi Oktatókórház (9700 Szombathely, Markusovszky u.5.) Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályán látogatási tilalmat rendeltek el 2016. február 10-től.

Veszprém megye

A Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet (8420 Zirc, József Attila utca 17-19.) főigazgatója saját hatáskörben látogatási tilalmat rendelt el 2016. február 15-től a Krónikus Belgyógyászati osztályon.

(WEBBeteg összeállítás, Forrás: OEK, ÁNTSZ, Orvos szakértőnk: Dr. Vajda Orsolya)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A COVID-19 elleni vakcinák...

A koronavírus elleni védőoltások végső soron a HIV elleni sikeres és nagyon hatékony vakcina kidolgozását is segíthetik - hangsúlyozza dr. Anthony...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

A nátha és az influenza hatékony...

Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer...

Hogyan terjed az influenza?

Az 1918 és 1920 között pusztító világméretű influenzajárvány során 50-100 millióan haltak bele a betegségbe. Noha ma már vakcina segít a...

Mit együnk influenzajárvány idején?

Néhány napos diéta nem ártalmas téli vírus- vagy bakteriális fertőzés esetén, vagyis ha valakinek nincsen étvágya, nem kell erőltetni az evést...

Mire kell figyelni influenzajárvány...

Az utóbbi évekhez képest korábban érkezett az influenza Európába, így hazánkba is. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.