• Rekord magasságba emelkedett a frissen regisztrált HIV fertőzöttek száma Európában

    Szerző: WHO Magyarországi Iroda

    Az ECDC és a WHO a betegség hatékonyabb megelőzését, felismerését és kezelését sürgeti a lakosság kiszolgáltatott csoportjai, többek közt a bevándorlók és menekültek körében.

    AIDS világnap

    Az AIDS világnapot a WHO 1988-ban vezette be, minden év december 1-jén tartják, célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a HIV-fertőzés által okozott AIDS járványra.

    A WHO európai régiója 2014-ben több mint 142 000 új HIV-fertőzöttet regisztrált, ami az 1980-as években bevezetett nyilvántartások kezdete óta abszolút rekordnak számít. Az Európai Betegségellenőrző- és Megelőző Központ (ECDC) és a WHO Európai Regionális Irodája által közétett legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a HIV-fertőzés terjedéséért elsősorban a régió keleti része felelős, ahol az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az elmúlt évtizedben több mint kétszeresére emelkedett.

    Az UNAIDS program

    A WHO az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség programjának (UNAIDS) társszponzora. Az UNAIDS keretein belül a WHO a HIV kezelésével és az együttes HIV és tuberkulózis fertőzéssel kapcsolatos területért felelős, illetve az UNICEF-fel közösen erőfeszítéseket tesz a gyermekek anyák által történő megfertőzésének megakadályozására.

    Kelet-Európában a fertőzés elsősorban heteroszexuális érintkezések útján terjed, és a kábítószer-használattal összefüggő fertőzések aránya is jelentős. Az EU-ban és az EGT-ben a HIV-fertőzés főként férfiak közötti szexuális kapcsolat útján terjed. Az új HIV-fertőzöttek kétharmada európai születésű, a nem európaiak – többek közt bevándorlók és menekültek – az újonnan diagnosztizált HIV-fertőzötteknek egyharmadát teszik ki.

    „A HIV megfékezésére tett erőfeszítések ellenére, ebben az évben az európai régióban több mint 142 000 új HIV-fertőzöttet regisztráltak, ami minden korábbinál magasabb. Ez komoly aggodalomra ad okot”, mondta Dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója. „A HIV megelőzésével és kezelésével kapcsolatos ismereteink, többek közt legújabb kezelési irányelveink alapján, arra sürgetjük az európai országokat, hogy tegyenek határozott lépéseket, és egyszer és mindenkorra fékezzék meg a HIV-fertőzés terjedését”.

    „2004. óta az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma egyes EU és EGT országokban több mint kétszeresére emelkedett, ugyanakkor más országokban 25 százalékkal csökkent. De az összkép HIV téren lényegében nem változott”, mondta Andrea Ammon, az ECDC megbízott igazgatója. „Más szóval, az EU és EGT országok által tett lépések nem bizonyultak hatékonynak a járvány megfékezésében, és nem sikerült az elmúlt évtizedben jelentős csökkenést elérni.”

    Hirdetés

    Társadalmon kívüliségük miatt a bevándorlók és migránsok jobban ki vannak téve a HIV-fertőzés kockázatának

    Az elmúlt évtized során Európában jelentősen csökkent a bevándorlók és menekültek körében diagnosztizált HIV-fertőzések száma, és az eredmények azt mutatják, hogy nagy részük az Európába érkezést követően fertőződik meg a HIV-vírussal.

    Az EU és EGT területén a fertőzés elsősorban férfiak közötti szexuális kapcsolat útján terjed

    „A menekültek és bevándorlók továbbra is prioritást jelentenek a HIV megelőzése és kezelése terén. A konfliktusok és katasztrófák ellenére biztosítani kell a HIV-fertőzöttek számára a szükséges kezelésekhez való hozzáférést. Azon országokban, ahol a bevándorlók és menekültek társadalmi kirekesztéssel szembesülnek, jobban ki vannak téve a HIV-fertőzés kockázatának, és ennek következtében hajlamosabbak a kockázatosabb viselkedésre, ami növeli a fertőzés veszélyét. Ehhez járul még hozzá a HIV szolgáltatásokhoz való nem megfelelő hozzáférés, valamint a megbélyegzéstől való félelem”, hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna. „A WHO minden európai országot arra sürget, hogy az összes bevándorló és menekült számára, jogállástól függetlenül biztosítson HIV szűrő, megelőző és kezelő szolgáltatásokat. Ez egyben a legbiztonságosabb mód arra, hogy a helyi lakosságot védjük a HIV-fertőzéstől.”

    HIV/AIDS

    A HIV-vírus az immunrendszert támadja meg, hosszú lappangási idővel rendelkezik, és a fertőzött szervezetében marad élete végéig. A kezeletlen fertőzés végső stádiuma az AIDS betegség, a páciens immunrendszerének teljes leépülése. Az AIDS fázisban a pácienst egyszerre több betegség is megtámadja (a legyengült immunrendszer következtében).

    A számos európai országban működő, konkrét prevenciós programok ellenére, a HIV-fertőzés továbbra is elsősorban férfiak közötti szexuális kapcsolat útján terjed az EU-ban és az EGT-ben.

    „A férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak körében a HIV-fertőzöttség riasztó mértékben, a 2005-ös 30 százalékról 2014-re 42 százalékra emelkedett, és mindössze hat EU és EGT országban nem volt növekedés”, emelte ki az ECDC megbízott igazgatója, Andrea Ammon. „Európának fokozott erőfeszítéseket kell tennie, hogy hatékonyan elérje ezt a célcsoportot. Ehhez új stratégiákat is ki kell próbálni, például pre-exposure prophylaxist és kezeléshez való hozzáférést biztosítani a más EU országokban élő EU állampolgárok számára.” A legújabb irányelvében az ECDC hét olyan kulcsfontosságú szolgáltatást sorol fel, amelyek hatékonynak bizonyultak a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak körében a HIV-fertőzés megelőzésére vagy csökkentésére.

    Az AIDS fő fegyvere a késői diagnózis

    Az európai régióban a HIV-fertőzések közel felét későn diagnosztizálják, ami jelentősen növeli a betegség kiteljesedésének, a páciensek elhalálozásának illetve a HIV továbbadásának kockázatát. Az AIDS esetek magas száma a régió keleti részében jól mutatja a késői HIV diagnózis, az anti-retrovírusos terápia (ART) késői megkezdése és az alacsony kezelési arány negatív hatását. Az EU és az EGT területén az AIDS esetek száma folyamatosan csökken. Ám a 2014-ben jelentett AIDS esetek kétharmadánál az AIDS fázis röviddel a HIV diagnózist követően alakult ki, azt mutatva, hogy a páciensek immunrendszerének működése már korábban elkezdett leállni. A bevándorlók és menekültek esetén a késői diagnózis esélye eleve magasabb, ráadásul csak az EU és EGT országok fele biztosít ingyenes kezelést a hivatalos dokumentummal nem rendelkező személyek számára.

    Az új globális HIV irányelvek javítják a megelőzés és kezelés hatékonyságát

    A WHO 2015-ben kiadott új, globális HIV megelőzési és kezelési irányelve szerint az ART kezelést minden HIV-fertőzött esetén meg kell kezdeni, függetlenül a CD4 sejtszámlálás eredményétől. Alapos bizonyítékok igazolják, hogy a korai kezelés nem csak a páciens számára előnyös, de a HIV továbbadásának veszélyét is jelentősen csökkenti.

    A WHO európai régiója

    A WHO európai régiójához 53 ország tartozik, közel 900 milliós népességgel, amelyből 508 millió fő az EU és EGT területén él (28 EU tagállam valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia). A 141 930 újonnan diagnosztizált fertőzött közül 2014-ben több mint 56 000-et az ECDC-nek és a WHO-nak jelentettek, és több mint 85 000 új esetet az Orosz Föderációban jelentett az AIDS megelőzési tudományos szervezet, a Federal Scientific and Methodological Centre for Prevention and Control of AIDS.

    Ehhez azonban szükség van a korai felismerést lehetővé tevő rendszer kialakítására, így többek között képzett szolgáltatókra valamint az otthoni  HIV teszt elterjesztésére. Ezáltal biztosítható lenne a korai felismerés és a kezelés megkezdése, javítva a kezelési eredményeket, és visszaszorítva a fertőzést és a halálesetek előfordulását.

    A nulla a cél

    2015-ben az AIDS Világnapjának jelmondata az előző évekhez hasonlóan az, hogy ne forduljon elő új HIV-fertőzés, legyen vége a megkülönböztetésnek, senki ne haljon meg AIDS-ben. Az új fertőzések száma 35 százalékkal és az AIDS-szel kapcsolatos halálesetek száma 24 százalékkal csökkent az ezredforduló óta. Jelenleg mintegy 16 millió ember részesül antiretrovírusos kezelésben, közülük több mint 11 millió Afrikában él. Afrika keleti és déli részén tízmillió férfi önként vállalta az orvosi körülmetélést, amely 60 százalékkal csökkenti a férfiaknál a HIV-fertőzés kockázatát.

    Most pedig eljött az idő, hogy világszerte olyan innovatív lépéseket tegyünk, amelyek segítségével elérhetjük az e téren kitűzött fenntartható fejlődési célt: a járvány megszüntetését 2030-ra. Idén szeptemberben a világ vezető politikusai ambiciózus rövidtávú célokat fogadtak el az AIDS megszüntetését célzó folyamat felgyorsítására.

    Az AIDS világnapjára a WHO új javaslatokat fogalmaz meg a fenti célok elérésének elősegítésére – többek közt innovatív HIV tesztmódszereket, az adott egyénre szabott kezeléseket, szélesebb és átfogóbb megelőzési lehetőségeket.

    Egyes alacsony és közepes jövedelmű országok már komoly lépéseket tettek az AIDS visszaszorítása érdekében. Azok az országok a leghatékonyabbak, amelyek jelentős beruházásokat eszközölnek, a HIV kezelési és megelőzési programjaikat megfelelő adatokra alapozzák és egyszerűsítik a megelőzési és kezelési programokat. Tizenkét országban már sikerült elérni, hogy az összes HIV-fertőzött 60 százaléka tudatában van betegségének, és antiretrovírusos kezelésben részesül.

    Az ilyen úttörő szerepet játszó országok mutatják meg, hogy az AIDS megszüntetését kitűző új célok igenis megvalósíthatóak, még erőforrás-hiányos területeken is.

    • A HIV továbbra is komoly egészségügyi problémát jelent, amelynek eddig több mint 34 millió ember esett áldozatul. A HIV 2014-ben 1,2 millió ember halálát okozta világszerte.
    • 2014 végén a HIV-fertőzöttek száma világszerte körülbelül 36,9 millió volt, ebből 2,0 millió ember 2014-ben fertőződött meg.
    • A legsúlyosabb a helyzet Szubszaharai Afrikában, ahol a HIV-fertőzöttek száma 2014-ben 25,8 millió volt. Ez a térség teszi ki az új HIV-fertőzöttek 70%-át.
    • A HIV-fertőzés diagnosztizálása gyakran gyorstesztekkel (RDT) történik, amelyek a HIV antitestek hiányát érzékelik. A teszteredmények legtöbbször már aznap elkészülnek, lehetővé téve az azonnali diagnózist és a korai kezelés megkezdését.
    • A HIV-fertőzés nem gyógyítható, azonban antiretrovírusos gyógyszerekkel végzett hatékony kezelés esetén biztosítható, hogy a paciens egészséges, teljes és produktív életet élhessen.
    • A becslések szerint jelenleg a HIV-fertőzöttek csak 51%-a van tudatában betegségének. 2014-ben mintegy 150 millió gyermek és felnőtt vett részt 129 alacsony és közepes jövedelmű országban HIV vizsgálaton.
    • 2015-ben 15,8 millió HIV-fertőzött részesült antiretrovírusos terápiában (ART) világszerte, ebből majdnem 1 millió kiskorú.
    • A HIV/AIDS továbbra is a világ legkomolyabb egészségügyi problémáját jelenti, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban.
    • A közelmúltban az antiretrovírusos terápia (ART) egyre több ember számára vált elérhetővé, és a HIV-pozitív páciensek ma már hosszabb és egészségesebb életet élhetnek. A vizsgálatok azt is igazolták, hogy az ART megakadályozza a HIV továbbadását.
    • Előrelépéseket sikerült elérni az újszülöttek születés során történő megfertőződésének visszaszorításában, és a HIV-pozitív anyák várható élettartamának növelésében. 2014-ben a HIV-pozitív terhes nők több mint 70%-a, 1 070 000 nő részesült antiretrovírusos terápiában (ARV).
    • 2014-ben az ART kezelést kapó páciensek száma egy év alatt jelentősen, 1,9 millióval emelkedett.
    • A WHO normatív irányelveket adott ki és támogatja az országokat a HIV megelőzést, kezelést és a rászorulók segítését célzó programok és politikák kialakításában.

    (WHO Magyarországi Iroda)

    Módosítva: 2015.12.01 09:40, Megjelenés: 2015.12.01 09:40
   • Cikkajánló

    Gyógyszerszedés szabályai

    Gyógyszerszedés szabályai

    Dr. Kónya Judit

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki.

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Antibiotikumok mellékhatásai

    Az antibiotikumoknak köszönhetően számos fertőző betegség vált könnyen kezelhetővé az elmúlt évszázadban, azonban mint minden gyógyszernek, ezeknek is vannak mellékhatásaik, melyek néha kellemetlenségeket okoznak.

    A COVID-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik

    A COVID-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik egy friss brit kutatás szerint.

    Véradónak lenni jó!

    Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? Csatlakozzon Ön is a rendszeres véradókhoz, adjon vért, és mentsen meg három életet!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.