• A védőoltásokkal életeket menthetünk

    Szerző: Pfizer Kft.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által létrehozott és koordinált Immunizációs Világhét minden évben, így idén is lehetőséget teremt arra, hogy a védőoltások megfelelő alkalmazásának ösztönzésére hívjuk fel a figyelmet.

    A vakcinák életkortól függetlenül számos fertőző betegség ellen nyújtanak védelmet. A WHO szerint a vakcináció egy sikeres és költséghatékony egészségügyi beavatkozás, amellyel az összes korcsoportot tekintve évente 2-3 millió haláleset előzhető meg.

    Az immunizálás fiatal- és időskorban is fontos a súlyos és gyakran végzetes fertőzésekkel szemben. A vakcinákkal a legveszélyesebb gyermekbetegségek egy része, például a kanyaró, a gyermekbénulás, a diftéria, a tetanusz, a szamárköhögés, a  Haemophilius influenzae  B típusa és a rotavírusok ellen védekezhetünk. A pneumococcus okozta megbetegedések, amelyeket az öt évesnél fiatalabb gyermekek körében világszerte a vezető halálokok között tartunk számon, szintén megelőzhetők védőoltásokkal. A kisgyermekek, tizenévesek és a fiatal felnőttek esetében a vakcinák segíthetik a meningococcus okozta betegségek, sőt, a daganatos megbetegedések humán papillómavírus által előidézett egyes formái későbbi kialakulásának megelőzését is.

    Hirdetés
    Sakkban tartott kórokozók - Hogyan hatnak a védőoltások?

    Nap mint nap mindenki idegen anyagokat lélegez be, juttat a szervezetébe evés-ivás során, vagy más módon kerül érintkezésbe velük. Milliárdnyi immunsejt veszi fel a harcot ezekkel a betolakodókkal szemben. Sakkban tartott kórokozók - Hogyan hatnak a védőoltások?>>

    Fontos kiemelni, hogy Magyarországon az oltási rend rendkívül korszerű, amely jelenleg életkorhoz kötötten 12 fertőző betegséggel szemben biztosít térítésmentesen megelőzési lehetőséget, valamint hét betegség esetében ajánl további védőoltásokat. Az oltási rendnek, valamint az egészségügyi szakemberek, így a gyermekorvosok és a védőnői hálózat munkájának köszönhetően az átoltottság rendkívül magas, megközelíti a 100%-ot a kötelező oltások esetében.

    A vakcináció nemcsak gyermek- és fiatalkorban, de bizonyos krónikus betegségekben – cukorbetegség, asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), stb. – szenvedőknél, illetve idősebb felnőtteknél, akiknek immunrendszere a kor előrehaladtával gyengülhet, is jelentős szerepet játszik, például az influenza vagy – akárcsak a gyermekek esetében – a pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás elkerülésében. Mindezek mellett életkortól és egészségi állapottól függetlenül nyújtanak védelmet egyes védőoltások, például a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen.

    A fertőző betegségek lefolyása hosszú és igen költséges lehet, mivel a gyógyulás – még megfelelő kezelés esetén is – heteket vagy akár hónapokat is igénybe vehet. A megbetegedett emberek tartósan, míg őket ápoló családtagjaik időszakosan kiesnek a munkából, így a kezelési ráfordítások mellett egyéb járulékos – például a jövedelem- és a munkaidő-kiesésből adódó – költségek is megterhelik a családi költségvetést és az államkasszát. A vakcinációval azonban jelentősen csökkenthetők a különféle betegségek következtében jelentkező kiadások is.

    (Pfizer Kft.)

    Módosítva: 2015.04.24 13:56, Megjelenés: 2015.04.24 13:56
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Újabb egymillió favipiravir hatóanyagú gyógyszer érkezett Magyarországra

    Újabb egymillió favipiravir hatóanyagú gyógyszer érkezett Magyarországra, ismét keletről, ezúttal Japánból - tette közzé Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Facebook-oldalán.

    4238 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 107 beteg

    4238 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 140 961 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    A járványos gyermekbénulás (poliomyelitis, Heine-Medin-kór) tünetei és megelőzése

    Heveny, vírusos, járványos megbetegedés, amely átmeneti vagy végleges izombénulásokat okoz. Európán jelentős poliomyelitis-járványok utoljára az 1950-es években söpörtek végig, a Sabin-cseppek általános bevezetése előtt. A védőoltásnak köszönhetően azokban az országokban, ahol az oltást rendszerességgel alkalmazzák, ez a betegség már gyakorlatilag nem fordul elő.

    Afrikába utazik? Milyen óvintézkedések szükségesek?

    Aki Európából utazik Afrikába, annak tudnia kell, hogy az ottani higiéniás körülmények össze sem hasonlíthatóak az itthon megszokottal. A kórházaktól és orvosi rendelőktől sem várható el az európai színvonal.

    Munkakörökhöz kapcsolódó védőoltások

    A védőoltásokkal a szervezetünket ellenállóvá tehetjük bizonyos fertőzések ellen. Amikor vakcinákról beszélünk, sokaknak csak a gyermekkori védőoltások jutnak eszébe, ám ezek mellett az orvosok a felnőtteknek is ajánlanak bizonyos oltásokat. Ezek lehetnek utazáshoz vagy foglalkozáshoz kötöttek, hiszen ilyen esetekben számos fertőzéssel szemben fokozott veszélynek vagyunk kitéve.

    Diftéria (torokgyík)

    Az oltás bevezetése előtt a rettegett, nagy halálozással járó gyermekbetegségek közé tartozott. Hazánkban évek óta nem fordult elő megbetegedés, de számos, köztük földrajzilag közeli országban ma is jelenlevő súlyos, nem egyszer halálos megbetegedés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Az urológus is csak ember
    Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.
    Hüvelyfolyás és terhesség
    Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.
    A dohányfüstbe ment terv
    Mindenki azzal jár a legjobban, ha rá sem szokik a dohánytermékekre.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások