Kanyaró Amerikában - Mire figyeljen, ha oda utazik?

Szerző: Országos Epidemiológiai Központ
Megjelent: 2015.03.05

Az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg több tagállamra kiterjedő kanyarójárvány zajlik, amely 2014 decemberében kezdődött Kaliforniában és további hat államra, illetve Kanadára és Mexikóra is átterjedt.

Az első kanyarógyanús megbetegedésről 2015. január 5-én értesültek a kaliforniai járványügyi hatóságok. Az index beteg egy 11 éves, kórházban ápolt, oltatlan gyermek volt, aki a Kaliforniában található egyik élményparkban (Disneyland) járt. Aznap további 4 kanyarógyanús megbetegedésről érkezett jelentés, a két kaliforniai és a két Utah állambeli lakos mindegyike arról számolt be, hogy az egyik vagy mindkét, egymással szomszédos kaliforniai élményparkban járt 2014. december 17-20. között.

A fejlődő országokban, ahol nincs lehetőség a kisdedkori megelőzésre, a kanyaró jelentős morbiditással és mortalitással jár, a védőoltással megelőzhető betegségek közül ennek a betegségnek legmagasabb a halálozási aránya. A betegek a kiütést megelőző 4. napban és az azt követő 4-7 napban tekinthetők fertőzőnek. A szövődményes esetek tüdőgyulladással, másodlagos gennyes középfülgyulladással, agyvelő-gyulladással illetve halállal járhatnak. Minden 1000 esetre egy encephalitis és 2-3 halálos kimenetelű megbetegedés esik.

A kanyaró tünetei

A kanyaró tünetei általában a lappangási idő 10. napja körül kezdődnek fokozatosan emelkedő lázzal, náthával, kötőhártya-gyulladással, köhögéssel és a buccalis nyálkahártyán látható fehéres felrakódással: Koplik-folttal. Ezeket követi a maculopapularis kiütés, ami általában 14 nappal a fertőződést követően jelentkezik és a fejről a törzs és a végtagok irányába terjed. Előfordulhat még rossz közérzet, testszerte megnagyobbodott nyirokcsomók és hasmenés is.

Tudta?

2000-ben az Amerikai Egyesült Államokat kanyarómentessé nyilvánították, amelynek egyik feltétele az volt, hogy betegség legalább egy éven keresztül ne terjedjen az országban. A kanyarómentességet a lakosság nagyarányú, két dózisból álló vakcinációjával és a hatékony védőoltás alkalmazásával lehetett elérni. A kanyaró a világ számos országában továbbra is endémiás, ezért járványok bármikor előfordulhatnak az USA-ban is, amennyiben a vírust alacsony átoltottságú közösségekbe hurcolják be.

Mire figyeljen, ha az érintett területekre utazik?

1. A WHO javasolja tagállamai számára, hogy dokumentált kanyaróvírus-cirkulációval rendelkező országokba történő utazás esetén minden 6 hónapnál idősebb utazó védőoltása történjen meg kanyaró és rubeola ellen, ajánlottan MMR oltással. Optimálisan a védőoltást két héttel az utazás előtt kell megadni.

2. Azok a csecsemők, akik egy éves koruk előtt kapták meg az MMR oltást, ismételt oltásban kell részesüljenek.

3. Azok az utazók, akik csak egy kanyaró elleni védőoltásban részesültek, kanyarójárvány által sújtott területen nagyobb fertőződési veszélynek vannak kitéve.

4. Ez az ajánlás nem vonatkozik azon személyekre, akik számára kontraindikált a kanyaró és a rubeola védőoltás. Hasonlóképpen, a hat hónaposnál fiatalabb csecsemők sem olthatóak.

5. Kanyaró és rubeola elleni védettséggel rendelkezik azon személy,

 • akinek írásos dokumentációja van a kanyaró és rubeola védőoltás beadásáról; vagy
 • akinek laboratóriumi vizsgálattal igazolt rubeola és kanyaró elleni immunitása van (kanyaró és rubeola specifikus IgG pozitív szerológiai eredmény).

Az utazás alatt

1. Az utazó legyen tudatában a kanyaróra jellemző tüneteknek:

 • Láz
 • Kiütés
 • Köhögés, nátha vagy kötőhártya-gyulladás
 • Ízületi fájdalom
 • Nyirokcsomó-megnagyobbodás

2. Ha az utazóban felmerül a gyanú, hogy kanyaróval vagy rubeolával fertőződött meg:

 • Kérjen orvosi segítséget!
 • Maradjon megbetegedése helyén (pl. szálloda, otthon) vagy ott, ahol az egészségügyi ellátás tanácsolta, kivéve az orvoshoz fordulás alkalmát!
 • Kerülje a másokkal való szoros kontaktust a kiütés megjelenését követő hét napon keresztül!
 • Kerülje az utazást és a nyilvános helyek látogatását tünetei fennállása idején!

Hazatérést követően

1. Ha az utazóban felmerül a gyanú, hogy a kanyaró vagy a rubeola vírusával fertőződött meg, kérjen orvosi segítséget és maradjon tartózkodási helyén.

2. Amennyiben az utazónál a fenti tünetek bármelyike kialakul, értesítse kezelőorvosát utazási anamnéziséről.

(Országos Epidemiológiai Központ)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

A női változókor tünetei hosszan tartó kezelést igényelnek. (x)

Irritábilis bél szindróma Irritábilis bél szindróma

Mit tegyünk, ha a vizsgálatok alapján IBS-t állapít meg az orvos?

A COVID-19 hatása az agyműködésre

A koronavírus-fertőzésen átesett személyeknél megnő annak valószínűsége, hogy életük későbbi szakaszában zavarok mutatkozhatnak agyuk...

Októbertől csak patikában lehet...

A hónap végével megszűnik az antigén gyorstesztek patikán kívüli forgalmazásának lehetősége - hívta fel a figyelmet az Országos Gyógszerészeti...

A kötelező MMR oltás csecsemőkorban...

Az MMR háromkomponensű vakcina: a kanyaró, a mumpsz és a rubeola (rózsahimlő) elleni oltóanyagot tartalmazza. Magyarországon kötelező gyermekkori...

Kötelező és ajánlott védőoltások...

A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó...

Kanyaró - Tünetek és szövődmények

A kanyaró (morbilli) lázzal és kiütéssel járó, rendkívül fertőzőképes és súlyos megbetegedés, amely a hazai oltási rendszernek köszönhetően...

Beigazolódott, hogy kanyaróval...

Beigazolódott, hogy kanyaróval fertőződött meg az a betegszállító, aki korábban egy valószínűleg Kazahsztánban megbetegedett - azóta már...

MMR-oltás felnőtteknek - Amikor...

Az MMR-vakcina a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen véd. Noha kisgyermekként szinte mindenki megkapja ezt a kombinált védőoltást, ez nem garantálja az...

Kanyaró - Válaszok a leggyakrabban...

Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket kanyarótémában. Tünetek, lappangási idő, komplikációk, megelőzés.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.