• Influenza-körkép

    Szerző: Országos Epidemiológiai Központ

    Influenzajárvány van? Mennyi az esélye, hogy megbetegszik? Tájékozódjon az aktuális fertőző megbetegedésekről.

    A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban előző heti 3 700 fővel szemben 2015. január 5-11. között háromszor több, azaz 11 700 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma korcsoportonként

    A betegek 12,7%-a gyermek, 44,1%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 29,0%-a, 14,2%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

    Hirdetés

    A 2. héten az ország valamennyi területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az első naptári héten regisztrálthoz viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó, orvoshoz fordult betegek száma Pest (212), Fejér (200) és Győr-Moson-Sopron (193) megyében volt a legmagasabb.

    A második naptári héten összesen 17 influenza-gyanús betegtől származó légúti minta érkezett a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumba. A sentinel orvosok által beküldött 10 mintából négy betegnél influenza A(H3), egy betegnél influenza B és egy betegnél RS vírus jelenlétét mutatták ki, az influenza pozitivitási arány 50,0%-nak felelt meg. A hagyományos beküldés keretében diagnosztikus céllal vizsgált hét betegnél influenzavírus-fertőzést nem igazoltak, azonban egy betegnél RS vírus volt kimutatható.

    Nő az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 2. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett. Egy Tolna megyei szakközépiskolában 405 tanuló és 44 dolgozó közül 84 diák és 15 fő dolgozó betegedett meg magas láz, végtagfájdalom, köhögés, orrfolyás, torokfájás tüneteivel. Négy betegnél történt mintavételezés, a virológiai vizsgálatok egy esetben influenza A(H3) okozta fertőzést igazoltak, három minta vizsgálata még folyamatban van.

    Influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordult betegek becsült száma 100.000 lakosra területenként

    (Országos Epidemiológiai Központ)

    Legutóbb frissült: 2015.01.16 18:52
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Elváltozások a férfi nemi szervén - Minden, amit szégyell megkérdezni

    Csomó, duzzanat, piros foltok, váladék, gyulladás, kivörösödés a péniszen. Sok férfi találkozik élete során hasonló tünetekkel, ám sajnos csak kevesen fordulnak szakértőhöz. Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdései közül.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    A gyakori fertőzések immunhiányos betegséget jelezhetnek

    Immunhiányos betegség esetén az immunrendszer egy része nem látja el tökéletesen feladatát. Ha a hiányzó működés, vagy a nem megfelelő funkció oka öröklött - a születéskor már meglevő - elsődleges vagy veleszületett immunhiányról beszélünk. A tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek, de olyan is előfordul, hogy akár évtizedekig lappanganak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.