• Hepatitis A fertőzést mutattak ki egy diáknál egy pilisszentlászlói iskolában

    Szerző: MTI

    Hepatitis A vírussal fertőződött meg egy negyedik osztályos tanuló a pilisszentlászlói Kékvölgy Waldorf Iskolában - tájékoztatta az MTI-t Budapest Főváros Kormányhivatalának sajtófőnöke csütörtökön.

    Hepatitis A

    Az A vírus hepatitisfertőzés a gyomor-bélrendszer útján jön létre. A vírus a fertőzött ember székletével a környezetbe kerül, ahol nagyon sokáig életképes, majd szennyezett étel, ital, kéz, csatorna, szabad vizek közvetítésével más emberekre is átterjed. Hepatitis A>>

    Szivák Bernadett közölte: a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház hétfő délután értesítette a Pest Megyei Kormányhivatal Szentendrei Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetét arról, hogy egy - a pilisszentlászlói Waldorf iskolába járó - negyedik osztályos kislány Hepatitis A megbetegedést vizsgáló gyorstesztje pozitív lett.

    Az intézet helyszíni járványügyi vizsgálatot végzett az iskolában, aminek során meghatározták a védőoltásban részesítendők körét, a diagnózist megerősítő vizsgálatot követően pedig haladéktalanul megkezdték a beteg környezetében szükséges védőoltások beadását.

    Szivák Bernadett rámutatott: a járványügyi vizsgálat során a területen dolgozó munkatársak meghatározták, hogy kik tartoznak a beteg szoros környezetébe, közülük már 23 gyereknek és három tanárnak beadták a védőoltást. A fentiek közül az iskolából hiányzó gyermekek oltására is biztosítottak oltóanyagot az egyik pilisszentlászlói háziorvosnál - mondta.

    Hirdetés

    A sajtófőnök közölte azt is: az érintetteknek tájékoztató levelet küldtek, melyben a megbetegedés legfontosabb tüneteire és a betegség előfordulása esetén szükséges intézkedésekre hívták fel a figyelmet, a szülőket írásban tájékoztatták a háziorvos elérhetőségről és rendelési idejéről. A rendelési időn belül a szülők bármikor vihetik a gyermeküket oltásra. Hozzátette: a hiányzó diákok oltása folyamatban van.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Járási Népegészségügyi Intézet a védőoltásokon túl a járvány megelőzése érdekében további intézkedéseket is tett - fűzte hozzá a sajtófőnök -, így elrendelte széles spektrumú kézfertőtlenítő-szer kihelyezését, egyszer használatos kéztörlő biztosítását, fertőtlenítőszeres nagytakarítást, valamint a konyhán használt tányérok, eszközök széles spektrumú fertőtlenítőszeres mosogatását.

    Szivák Bernadett felidézte: a betegség leggyakoribb lappangási ideje körülbelül 1 hónap, tünetei: rossz közérzet, fáradékonyság, étvágytalanság, émelygés, hányinger, sárgaság, világos széklet, sötét vizelet.

    A betegség enterális úton terjed, a fertőzött ember székletével szennyezett kéz, tárgyak, élelmiszerek útján. A betegség megelőzésében alapvető fontosságú az általános higiénés rendszabályok betartása - hívta fel a figyelmet Szivák Bernadett -, ezen belül is a legfontosabb a szappannal, meleg folyóvízzel végzett alapos kézmosás.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2014.12.20 13:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    A csendes gyilkos hepatitis B

    Ki védi meg a 33 év feletti (még oltatlan), szexuálisan aktív lakosságot? Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Hepatitis-járvány ütötte fel a fejét Nógrád megyében

    Hepatitis "A" vírus által okozott fertőző májgyulladásban 14 ember betegedett meg Rimóc községben az elmúlt napokban - közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal csütörtökön az MTI-vel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.