Hepatitis A fertőzést mutattak ki egy diáknál egy pilisszentlászlói iskolában

Szerző: MTI

Hepatitis A vírussal fertőződött meg egy negyedik osztályos tanuló a pilisszentlászlói Kékvölgy Waldorf Iskolában - tájékoztatta az MTI-t Budapest Főváros Kormányhivatalának sajtófőnöke csütörtökön.

Hepatitis A

Az A vírus hepatitisfertőzés a gyomor-bélrendszer útján jön létre. A vírus a fertőzött ember székletével a környezetbe kerül, ahol nagyon sokáig életképes, majd szennyezett étel, ital, kéz, csatorna, szabad vizek közvetítésével más emberekre is átterjed. Hepatitis A>>

Szivák Bernadett közölte: a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház hétfő délután értesítette a Pest Megyei Kormányhivatal Szentendrei Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetét arról, hogy egy - a pilisszentlászlói Waldorf iskolába járó - negyedik osztályos kislány Hepatitis A megbetegedést vizsgáló gyorstesztje pozitív lett.

Az intézet helyszíni járványügyi vizsgálatot végzett az iskolában, aminek során meghatározták a védőoltásban részesítendők körét, a diagnózist megerősítő vizsgálatot követően pedig haladéktalanul megkezdték a beteg környezetében szükséges védőoltások beadását.

Szivák Bernadett rámutatott: a járványügyi vizsgálat során a területen dolgozó munkatársak meghatározták, hogy kik tartoznak a beteg szoros környezetébe, közülük már 23 gyereknek és három tanárnak beadták a védőoltást. A fentiek közül az iskolából hiányzó gyermekek oltására is biztosítottak oltóanyagot az egyik pilisszentlászlói háziorvosnál - mondta.

A sajtófőnök közölte azt is: az érintetteknek tájékoztató levelet küldtek, melyben a megbetegedés legfontosabb tüneteire és a betegség előfordulása esetén szükséges intézkedésekre hívták fel a figyelmet, a szülőket írásban tájékoztatták a háziorvos elérhetőségről és rendelési idejéről. A rendelési időn belül a szülők bármikor vihetik a gyermeküket oltásra. Hozzátette: a hiányzó diákok oltása folyamatban van.

A Járási Népegészségügyi Intézet a védőoltásokon túl a járvány megelőzése érdekében további intézkedéseket is tett - fűzte hozzá a sajtófőnök -, így elrendelte széles spektrumú kézfertőtlenítő-szer kihelyezését, egyszer használatos kéztörlő biztosítását, fertőtlenítőszeres nagytakarítást, valamint a konyhán használt tányérok, eszközök széles spektrumú fertőtlenítőszeres mosogatását.

Szivák Bernadett felidézte: a betegség leggyakoribb lappangási ideje körülbelül 1 hónap, tünetei: rossz közérzet, fáradékonyság, étvágytalanság, émelygés, hányinger, sárgaság, világos széklet, sötét vizelet.

A betegség enterális úton terjed, a fertőzött ember székletével szennyezett kéz, tárgyak, élelmiszerek útján. A betegség megelőzésében alapvető fontosságú az általános higiénés rendszabályok betartása - hívta fel a figyelmet Szivák Bernadett -, ezen belül is a legfontosabb a szappannal, meleg folyóvízzel végzett alapos kézmosás.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

A COVID-19 és a máj-, valamint...

Mekkora rizikótényezőt jelent a COVID-19 szempontjából a krónikus máj- vagy hasnyálmirigy-betegség? Szükséges-e ezek fennállta esetén speciális...

Figyelmeztet a WHO

Az utóbbi hetek biztató hírei után fontos figyelmeztetést közölt az ENSZ egészségügyi világszervezete (WHO): az omikron gyors terjedési sebessége...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.