• Torokfájás: A válaszadók negyede tévesen vélekedik az antibiotikumok használatáról

    Szerző: Well pr

    Legtöbbször a téli időszak beköszöntével küzdünk a megfázással, influenzával. Ezen betegségek leggyakoribb tünetei a torokgyulladás, torokfájás, köhögés, orrfolyás, láz és az általános rossz közérzet. Vajon mennyire vagyunk azonban tisztában például a torokgyulladás kiváltó okaival, és megfelelő kezelési módjaival?

    Egy nemrégiben Magyarországon végzett kutatás során fény derült erre, illetve megtudhattuk például azt is, hogy a válaszadók mennyire ismerik az alkalmazott gyógyszerkészítmény hatóanyagát, helyes használatát.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően, az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is, a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk. Óvatosan az antibiotikumokkal!>>

    A kutatásból  kiderült, hogy a válaszadók 46 százalékánál éves szinten átlagosan kétszer jelentkeznek meghűléshez kapcsolódó kellemetlen tünetek, mint például torokfájás, orrfolyás, köhögés, rossz közérzet. A betegség első jeleit érzékelve a többség (58 százalék) azonnal vitaminokkal, vény nélkül kapható készítményekkel igyekszik kikúrálni magát, a megkérdezettek százaléka viszont már az első tünetek jelentkezésekor felkeresi háziorvosát.

    Mivel a többségnek az első útja szinte azonnal a patikába vezet, felvetődött az a kérdés, hogy ott vajon mi alapján választanak gyógyszert. Közel egyenlő arányban vannak azok, akik a már jól bevált gyógyszereket választják (43 százalék) illetve akik a patikus, háziorvosuk ajánlása szerint választanak (44 százalék).

    A gyógyszertárakban a választási lehetőségek széles tárházát tekintve adódik a kérdés, hogy mennyire vannak tisztában az emberek azzal, hogy mit vásárolnak, majd szednek be. Kiderült, hogy a válaszadók 22 százaléka nem ismeri az alkalmazott készítmény hatóanyagát. Továbbá az is bebizonyosodott, hogy a használati útmutatót a válaszadók 44 százaléka csak abban az esetben olvassa el, amennyiben teljesen új vénynélküli gyógyszert kezd el szedni.

    Hirdetés

    A kutatás kitért arra is, hogy milyen gyakran fáj a magyarok torka. Az eredmények szerint a válaszadók több mint felének (52 százalék) legalább félévente van torokfájása. Ebből 15 százaléknál ez akár háromhavonta is jelentkezhet. Torokfájás esetén csupán 6 százalék fordul azonnal háziorvoshoz, a többség (34 százalék) csak abban az esetben keresi fel a rendelőt, ha láza is van.

    Ellenálló baktériumok

    A helytelen, túlzott, illetve az indokolatlan antibiotikum használat miatt olyan baktériumok jelentek meg, amelyek ellenállnak a különböző gyógyszereknek. Jelenleg ez az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázat a világon és ezen belül Európában is. Ellenálló baktériumok: világméretű probléma az antibiotikum rezisztencia>>

    A megfázás, influenzás időszak egyik leggyakoribb tünete a torokgyulladás, torokfájás. Mennyire vannak azonban tisztában az emberek azzal, hogy mi váltja ki ezeket a tüneteket és hogyan kezelhetőek hatékonyan? A torokgyulladások 85 százalékát a felnőttek körében vírusok okozzák, ennek ellenére a válaszadók közel egyharmada tévesen a baktériumokat okolja a betegség kialakulásáért.

    A kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdezettek 12 százaléka általában antibiotikumot szed, ha fáj a torka. Ez viszont nem csupán felesleges, hanem ártalmas is lehet, hiszen az antibiotikumok helytelen és indokolatlan, túlzott mértékű használata antibiotikum-rezisztenciához vezethet. Ez azt jelenti, hogy a baktériumok megtanulnak alkalmazkodni, így egy idő után hatástalan lesz ellenük a korábban hatásos antibiotikum. Ez a jövőt tekintve komoly egészségügyi problémát jelenthet, hiszen visszatérhetnek az antibiotikum előtti idők, amikor a jelenleg jól kezelhető betegségek újra halálos kimenetelűvé válhatnak, mivel nem lesz ellenük hatásos gyógymód.

    A kérdőív alapján a megkérdezettek mintegy harmada (35 százalék) évente legalább egyszer alkalmaz antibiotikum-kúrát, 14 százalékuk pedig akár 2-3 alkalommal is. 26 százalék azt válaszolta, hogy ez teljesen változó és annyiszor szednek antibiotikumot, ahányszor azt az orvosuk felírja.

    Fontos megjegyezni, hogy az antibiotikumok kizárólag baktériumok okozta fertőzések ellen hatásosak vírusok okozta megbetegedések (például influenza, megfázás) és tüneteik kezelésére hatástalanok. Antibiotikumokat csak és kizárólag orvosi utasításra szedjünk. Amennyiben indokolt a kezelés, ne hagyjuk abba a felírt antibiotikum szedését idő előtt, még akkor sem, ha már jobban érezzük magunkat. A teljes gyógyuláshoz szükség van az orvos által meghatározott mennyiség beszedésére. Az esetlegesen megmaradt gyógyszert soha ne adjuk át másnak és csak orvosi utasításra szedjük ismételten.

    Tipp:

    A kiváltképp (85 százalék) vírusok okozta torokgyulladások, torokfájások enyhítésére ideális megoldások lehetnek például a vény nélkül kapható flurbiprofén tartalmú készítmények, melyek egyrészt csillapítják a gyulladást, továbbá gyorsan enyhítik a fájdalmat, függetlenül attól, hogy ezeket vírus vagy baktérium okozza. Hatásuk pedig akár 3 órán át is tarthat.

    (Well PR Ügynökség)

    Módosítva: 2014.12.11 23:23, Megjelenés: 2014.12.11 23:23
   • Cikkajánló

    Melanoma kezelése

    Melanoma kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre?

    Aktívan inkontinenciával

    Aktívan inkontinenciával

    M. J., újságíró

    Milyen típusú termék a megfelelő azoknak, akik szeretnének aktívak maradni?

    3771 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

    Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3771 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 idős krónikus beteg.

    Eldőlni látszik a kérdés: a hidroxi-klorokin ront a COVID-19-betegek halálozási arányán

    A hidroxi-klorokin egy a korábbiaknál jóval több személyre kiterjedő vizsgálat szerint is megnöveli a kórházban ápolt COVID-19-betegek halálozási kockázatát. Az említett szer ugyanakkor bizonyos kórok (malária, lupusz, artritisz) esetén, célzottan alkalmazva, nemcsak hatásos, de biztonságos is!

    A Crohn-betegség kezelése - Mi a teendő?

    A Crohn-betegség kezelése elsősorban gyógyszeresen történik, bizonyos esetekben azonban műtéti beavatkozásra van szükség. A megfelelő kezelés segítségével a Crohn-betegségben szenvedők képesek a rendes napi életvitelre.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

    Nem véd a megfázástól! - Antibiotikum használattal kapcsolatos tévhitek

    A legtöbb ember – tévesen - úgy véli, hogy a köhögés és megfázás antibiotikumokkal gyógyítható a leghatásosabban. A valóság pedig az, hogy az antibiotikumok hatástalanok a vírusok ellen, melyek a legtöbb légúti fertőzés okozói.

    Az antibiotikumok nem csak jótékony hatásairól

    Minden típusú antibiotikumra jellemző, hogy hatásának kifejtése során nem csak a káros, hanem a szervezetünk számára jótékony baktériumokat is elpusztítja. Jobb, ha az antibiotikum használattal kapcsolatos negatív hatásokkal tisztában vagyunk, és megfelelő óvintézkedésekkel próbáljuk elkerülni a problémákat.

    Antibiotikum vírus ellen - A leggyakoribb tévhit

    Az antibiotikumok a baktériumok által okozott megbetegedések gyógyítására alkalmazható készítmények. Bár a vírusok és baktériumok mikroszkopikus méretű mikrobák, köztük számos alapvető különbség van, emiatt az ellenük alkalmazott terápiáknak is különbözőknek kell lenniük. Mégis rengeteg a tévhit a témával kapcsolatban.

    NÉBIH: antibiotikumok és más szerek nem maradnak az állatok húsában!

    Az állatgyógyászatban az antibiotikumok ma már kizárólag az állatok bakteriális eredetű fertőző betegségeinek gyógykezelésére szolgálnak, hozamfokozóként való alkalmazásukat 2006-ban betiltották az Európai Unióban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.