Torokfájás: A válaszadók negyede tévesen vélekedik az antibiotikumok használatáról

Szerző: Well pr
Megjelent: 2014.12.11

Legtöbbször a téli időszak beköszöntével küzdünk a megfázással, influenzával. Ezen betegségek leggyakoribb tünetei a torokgyulladás, torokfájás, köhögés, orrfolyás, láz és az általános rossz közérzet. Vajon mennyire vagyunk azonban tisztában például a torokgyulladás kiváltó okaival, és megfelelő kezelési módjaival?

Egy nemrégiben Magyarországon végzett kutatás során fény derült erre, illetve megtudhattuk például azt is, hogy a válaszadók mennyire ismerik az alkalmazott gyógyszerkészítmény hatóanyagát, helyes használatát.

Óvatosan az antibiotikumokkal!

A penicillin feltalálását követően, az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is, a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk. Óvatosan az antibiotikumokkal!

A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 46 százalékánál éves szinten átlagosan kétszer jelentkeznek meghűléshez kapcsolódó kellemetlen tünetek, mint például torokfájás, orrfolyás, köhögés, rossz közérzet. A betegség első jeleit érzékelve a többség (58 százalék) azonnal vitaminokkal, vény nélkül kapható készítményekkel igyekszik kikúrálni magát, a megkérdezettek százaléka viszont már az első tünetek jelentkezésekor felkeresi háziorvosát.

Mivel a többségnek az első útja szinte azonnal a patikába vezet, felvetődött az a kérdés, hogy ott vajon mi alapján választanak gyógyszert. Közel egyenlő arányban vannak azok, akik a már jól bevált gyógyszereket választják (43 százalék) illetve akik a patikus, háziorvosuk ajánlása szerint választanak (44 százalék).

A gyógyszertárakban a választási lehetőségek széles tárházát tekintve adódik a kérdés, hogy mennyire vannak tisztában az emberek azzal, hogy mit vásárolnak, majd szednek be. Kiderült, hogy a válaszadók 22 százaléka nem ismeri az alkalmazott készítmény hatóanyagát. Továbbá az is bebizonyosodott, hogy a használati útmutatót a válaszadók 44 százaléka csak abban az esetben olvassa el, amennyiben teljesen új vénynélküli gyógyszert kezd el szedni.

A kutatás kitért arra is, hogy milyen gyakran fáj a magyarok torka. Az eredmények szerint a válaszadók több mint felének (52 százalék) legalább félévente van torokfájása. Ebből 15 százaléknál ez akár háromhavonta is jelentkezhet. Torokfájás esetén csupán 6 százalék fordul azonnal háziorvoshoz, a többség (34 százalék) csak abban az esetben keresi fel a rendelőt, ha láza is van.

Ellenálló baktériumok

A helytelen, túlzott, illetve az indokolatlan antibiotikum használat miatt olyan baktériumok jelentek meg, amelyek ellenállnak a különböző gyógyszereknek. Jelenleg ez az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázat a világon és ezen belül Európában is. Ellenálló baktériumok: világméretű probléma az antibiotikum rezisztencia

A megfázás, influenzás időszak egyik leggyakoribb tünete a torokgyulladás, torokfájás. Mennyire vannak azonban tisztában az emberek azzal, hogy mi váltja ki ezeket a tüneteket és hogyan kezelhetőek hatékonyan? A torokgyulladások 85 százalékát a felnőttek körében vírusok okozzák, ennek ellenére a válaszadók közel egyharmada tévesen a baktériumokat okolja a betegség kialakulásáért.

A kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdezettek 12 százaléka általában antibiotikumot szed, ha fáj a torka. Ez viszont nem csupán felesleges, hanem ártalmas is lehet, hiszen az antibiotikumok helytelen és indokolatlan, túlzott mértékű használata antibiotikum-rezisztenciához vezethet. Ez azt jelenti, hogy a baktériumok megtanulnak alkalmazkodni, így egy idő után hatástalan lesz ellenük a korábban hatásos antibiotikum. Ez a jövőt tekintve komoly egészségügyi problémát jelenthet, hiszen visszatérhetnek az antibiotikum előtti idők, amikor a jelenleg jól kezelhető betegségek újra halálos kimenetelűvé válhatnak, mivel nem lesz ellenük hatásos gyógymód.

A kérdőív alapján a megkérdezettek mintegy harmada (35 százalék) évente legalább egyszer alkalmaz antibiotikum-kúrát, 14 százalékuk pedig akár 2-3 alkalommal is. 26 százalék azt válaszolta, hogy ez teljesen változó és annyiszor szednek antibiotikumot, ahányszor azt az orvosuk felírja.

Fontos megjegyezni, hogy az antibiotikumok kizárólag baktériumok okozta fertőzések ellen hatásosak vírusok okozta megbetegedések (például influenza, megfázás) és tüneteik kezelésére hatástalanok. Antibiotikumokat csak és kizárólag orvosi utasításra szedjünk. Amennyiben indokolt a kezelés, ne hagyjuk abba a felírt antibiotikum szedését idő előtt, még akkor sem, ha már jobban érezzük magunkat. A teljes gyógyuláshoz szükség van az orvos által meghatározott mennyiség beszedésére. Az esetlegesen megmaradt gyógyszert soha ne adjuk át másnak és csak orvosi utasításra szedjük ismételten.

Tipp:

A kiváltképp (85 százalék) vírusok okozta torokgyulladások, torokfájások enyhítésére ideális megoldások lehetnek például a vény nélkül kapható flurbiprofén tartalmú készítmények, melyek egyrészt csillapítják a gyulladást, továbbá gyorsan enyhítik a fájdalmat, függetlenül attól, hogy ezeket vírus vagy baktérium okozza. Hatásuk pedig akár 3 órán át is tarthat.

(Well PR Ügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Újabb két embernél igazolták a...

További két embernél igazoltak majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában a múlt héten, ezzel 77-re nőtt a...

A humán parainfluenzavírus (HPIV)...

Milyen típusai vannak a humán parainfluenzavírusoknak? Milyen betegségeket és tüneteket okozhatnak?

Antibiotikumok mellékhatásai

Az antibiotikumoknak köszönhetően számos fertőző betegség vált könnyen kezelhetővé az elmúlt évszázadban, azonban mint minden gyógyszernek...

A hasmenéstől a fülgyulladásig: a...

A tikkasztó hőség vízpartra csalogat minden felfrissülni vágyót, ám nem mindenki a medencés fürdőhelyeket választja. A természetes vizek azonban...

Probiotikumok - A barátságos...

A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést...

A tüdőgyulladás és tünetei

A tüdőgyulladás világszinten a gyerekek vezető haláloka, ám a gyerekek, idősek és legyengült emberek mellett lecsaphat az egyébként egészséges...

Óvatosan az antibiotikumokkal!

A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a...

Antibiotikum vírus ellen - A...

Az antibiotikumok a baktériumok által okozott megbetegedések gyógyítására alkalmazható készítmények. Bár a vírusok és baktériumok mikroszkopikus...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.