Ebola - Európában nagyon alacsony a járványveszély

MTI
megjelent:

Európában nagyon alacsony annak kockázata, hogy ebolajárvány törjön ki - hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója szerdán Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakbizottsága előtti meghallgatásán.

"Európában sokkal drámaibb a kockázatérzet, mint a tényleges járványveszély" - fogalmazott a magyar WHO-illetékes. Szerinte a fejlett európai egészségügyi rendszer - a kiterjedt ellátási hálózat és a hatékony közegészségügyi szolgálat - kellő garanciát jelent a Nyugat-Afrikában kitört járvány európai megjelenése ellen.

Jakab Zsuzsanna kitért arra, hogy a járvány által érintett nyugat-afrikai országokba utazók esetében is nagyon alacsony a fertőződés kockázata, ha követik az alapvető elővigyázatossági előírásokat. Európában - szögezte le - azt kell biztosítani, hogy mind az utazók, illetve az egészségügyi intézmények tisztában legyenek azzal, miként lehet elkerülni a fertőzés terjedését.

Fokozott felkészültség Európában

Egyre több európai vonatkozású hírt hallhatunk az Ebola-vírussal kapcsolatban, ám nincs ok az aggodalomra: fokozott a felkészültség és nincs veszély a környező országokban.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.