Hirdetés
   • Ebola - Magyarország továbbra is az alacsony kockázatú országok közé tartozik

    Szerző: MTI

    Továbbra is kicsi a valószínűsége annak, hogy Magyarországon ebolajárvány alakuljon ki, a vírus behurcolásának esélye is igen alacsony - mondta Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos szerdán a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban tartott sajtótájékoztatón.

    A szakember elmondta, végigtekintették azt, hogy melyek lehetnek az esetleges behurcolási útvonalak, ezekre elkészítették a protokollokat, a szereplők, társhatóságok és egészségügyi intézmények felkészítése is megtörtént az elmúlt hetekben.

    Kovács Attila megismételte, egy sérülékeny vírusról van szó, ami megfelelő higiénés környezetben hamar életképtelenné válik. Magyarországon a közegészségügyi állapotok és a kórházi ellátás feltételei is jóval magasabb szinten vannak, mint a szóban forgó nyugat-afrikai országokban, így ha esetleg előfordulna behurcolt eset, abból járvány nem alakulna ki.

    Hozzátette, az ország arra is felkészült, hogy hazahozzon egy esetlegesen Nyugat-Afrikában megfertőződött magyar állampolgárt, továbbá a kezelésre kijelölt Szent László Kórházban - a felkészülés keretében - minden nap szimulációs gyakorlatot tartanak.

    Hirdetés
    Ebola-láz járvány: az ÁNTSZ tanácsai az érintett térségbe utazóknak és onnan hazatérőknek

    Jelenleg Guinea, Libéria, Sierra Leone és Nigéria területén van Ebola-járvány. Ez a tájékoztató az Ebola-lázzal kapcsolatos tanácsokkal szolgál azok számára, akik az érintett területre utaznak vagy onnan szándékoznak hazatérni. Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy minden más olyan elővigyázatossági intézkedést is szükséges betartani, amelyeket az Országos Epidemiológiai Központ Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja javasol az Afrikába utazóknak. Az ÁNTSZ nem javasolja az utazást a járvánnyal érintett országokba. Ebola-láz járvány: az ÁNTSZ tanácsai az érintett térségbe utazóknak és onnan hazatérőknek>>

    Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár azt mondta, az Európai Unió kiemelten kezeli a járvány elleni védekezést, a spanyolországi eseten kívül "éles helyzet" eddig nem volt a tagállamokban.

    Az államtitkár beszámolva múlt heti brüsszeli, e témában tartott megbeszéléséről, elmondta, áttekintették a tagállamok intézkedési tervét és azt, hogy az egyes országok milyen segítséget tudnak nyújtani az ebolajárvánnyal leginkább sújtott országoknak. Mint mondta, Magyarország védőfelszereléseket és fertőtlenítő szereket ajánlott fel, továbbá azt, hogy a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumba vizsgálandó mintákat fogadnak az unión és unión kívül országokból.

    Kérdésre válaszolva Kovács Attila azt mondta, eddig nem érkezett ebolagyanús vizsgálati anyag.

    Zombor Gábor hozzátette: a budapesti laboratóriumban hat órán belül biztos eredményt tudnak mondani egy-egy vizsgálati mintáról, így a laboratórium révén mind a diagnosztika, mind pedig az egyéb kapacitások rendelkezésre állnak egy esetleges vírusfertőzés kimutatására és kezelésére.

    Az államtitkár cáfolta azokat a híreszteléseket, mely szerint nem minden egészségügyi szolgáltató kapott pontos utasítást, eligazítást arra, hogy mit kell tennie egy ebolagyanús eset felfedezésekor. Mint mondta, az intézetek kellő időben körlevelet kaptak arról, milyen védőfelszerelést kell beszerezniük és hogyan kell eljárniuk ilyen esetben.

    Zombor Gábor emlékeztetett, a brüsszeli egészségügyi miniszteri értekezleten megállapodtak abban, hogy - tagállami hatáskörben hagyva ugyan egy esetleges intézkedést - a beutazási feltételek szigorításán nem kell változtatni, így a magyar reptéren sem kell hőkamerás ellenőrzést beiktatni. Ez már csak azért is felesleges, mert Magyarországra nincs közvetlen légi járat az eblajárvánnyal sújtott afrikai országokkal.

    Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője a sajtótájékoztatón azt mondta, tízezerhez közelít az ebolavírussal megbetegedett emberek száma a nyugat-afrikai térségben, és Libériában a legsúlyosabb a helyzet.

    A legnagyobb feladat most a járvány elfojtása Guineában, Sierra Leonéban és Libériában, több ország is szakszemélyzetet, logisztikát és védőfelszereléseket ajánlott fel - mondta a szakember. Az egészségügyi kapacitás ezekben az országokban szűkös, ezen belül is a hozzáértő személyzet. Mint mondta, 600-1000 nemzetközi szakértőre és 11 ezer jól képzett szakemberre lenne szükség a térségben.

    Az Országos Epidemiológiai Központ által működtetett Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban képesek az ebolavírus kimutatására. A Közép-Európában egyedülálló intézményben az elmúlt tíz évben fejlesztették ki a veszélyes kórokozók hagyományos és korszerű molekuláris biológiai diagnosztikai hátterét.

    A laboratórium alkalmas a legveszélyesebb kórokozók izolálására, tenyésztésére, valamint mikrobiológiai tesztek elvégzésére. A munkatársak teljesen zárt, túlnyomásos védőruházatot viselnek, a laboratórium 24 órás, folyamatos ellenőrzés alatt áll. A bemenő és kijutó levegőt szűrik, és a legszigorúbb ellenőrzés minden munkafolyamatra érvényes, a ki- és beléptetést regisztrálják.

    Az intézetben a legveszélyesebb betegségek kórokozóit tárolják, vagy végeznek velük vizsgálatokat. Megtalálható itt egyebek mellett a pestis, az ebola, a lépfene (anthrax) kórozója, továbbá vizsgálatokat folytatnak több influenza törzzsel, például a H7N9 vírusával is.

    (MTI)

    Módosítva: 2014.10.23 20:01, Megjelenés: 2014.10.23 20:01
   • Cikkajánló

    Herpesz

    Herpesz

    Szponzorált tartalom

    Hogyan terjed a herpesz? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

    Hüvelyszárazság

    Hüvelyszárazság

    Szponzorált tartalom

    A szülés utáni hüvelyszárazság és hüvelyi irritáció okai.

    Hazai családok támogatása, segítő intézkedések a COVID-19-járvány alatt

    A több hete tartó, világszerte tragikusan gyorsan terjedő, tömeges megbetegedésekkel, további fertőzésekkel, szomorú halálozásokkal járó koronavírus-világjárvány hazánkat sem kíméli. Magyarország Kormánya, valamint az Operatív Bizottság minden lehetséges módon, felkészülten helyt áll e kritikus időszakban, s különféle polgár-, családbarát, az egészségügyi intézményeket támogató, rendkívüli intézkedésekkel segítenek a vészhelyzet idején.

    492 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

    Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 492-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt egy újabb több krónikus betegséggel küzdő 59 éves beteg. Az elhunytak száma ezzel 16 főre nőtt. Emellett 34 főről 37 főr nőtt a gyógyultak száma is.

    Ebolajárvány: Mit jelent ránk nézve?

    Az Egészségügyi Világszervezet a napokban döntött arról, hogy globális vészhelyzetet hirdet a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ugyanis már 11 hónapja tombol az ebolajárvány. Mit jelent ez az Afrikába utazóknak és mit jelent hazánkra nézve? Dr. Sarkadi Adrien segítségével utánajártunk.

    11 kérdés és 11 válasz az Eboláról

    Hogy kaphatja el az Ebola-vírust? Melyek a tünetek? Hogyan előzheti meg az Ebolát? Van-e oltás az Ebola ellen? Ön veszélyben van? Hogyan lesz vége a járványnak? Összeszedtük a 11 legfontosabb kérdést és választ az Ebola-vírusról.

    Mit kell tudni az Ebola-vírusról?

    Az Ebola-vírus által okozott vérzéses lázbetegség többnyire Afrikában fordul elő, és a világ egyik legrettegettebb betegsége. A jelenlegi Ebola járvány a WHO legfrissebb jelentése alapján 1229 ember halálát okozta.

    Hogyan terjedt el az Ebola-járvány 2014-ben?

    2014. március 23-án a Guineai Egészségügyi Minisztérium magas lázzal, súlyos hasmenéssel, hányással, valamint magas halálozási rátával (59 százalék) járó járványkitörésről értesítette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO). Az első jelentés 49 érintett személyről szólt.

    Rohamosan terjed az ebola

    Az Ebola-vírus által okozott vérzéses lázbetegség többnyire Afrikában fordul elő, és a világ egyik legrettegettebb betegsége. Libériában a vírus március óta legkevesebb 660 emberrel végzett, mostanra a libériai kormány elrendelte az ország legtöbb határátkelőjének lezárását, hogy feltartóztassa az ebolajárvány terjedését.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.