Ebola - Francia kutatók gyorstesztet fejlesztettek ki a betegség diagnosztizálására

MTI
megjelent:

Francia kutatók kifejlesztettek egy gyors diagnosztikai tesztet, amellyel az ebolavírus kevesebb mint 15 perc alatt kimutatható - jelentette be kedden a francia atomenergetikai és alternatív energiaügyi bizottság (CEA).

Mit kell tudni az Ebola-vírusról?

Az Ebola-vírus által okozott vérzéses lázbetegség többnyire Afrikában fordul elő, és a világ egyik legrettegettebb betegsége. A jelenlegi Ebola járvány a WHO legfrissebb jelentése alapján (2014. augusztus) 1229 ember halálát okozta. Mit kell tudni az Ebola-vírusról?

A hatóság szerint a terhességi teszthez hasonló vizsgálatot "külön műszer nélkül a helyszínen lehet majd elvégezni egy csepp vér, plazma vagy vizelet segítségével".

"Az eredményt kevesebb mint 15 perc alatt kimutatja minden olyan páciensnél, akinél jelentkeznek a betegség tünetei" - olvasható a közleményben.

A CEA kutatócsoportja által kifejlesztett tesztet a lyoni Jean Mérieux gyógyszeripari intézet legmagasabb biztonsági szintű laboratóriuma hagyta jóvá a jelenleg Nyugat-Afrikában terjedő fertőzésből származó mintáján. A termék a gyorstesztek legfőbb európai gyártójának számító Vedalab francia cégnek köszönhetően hamarosan forgalomba kerülhet. A prototípussal már október végétől lehetséges lesz a klinikai tesztelés a gyakorlatban - hangsúlyozta a CEA.

Az ebolavírus jelenlegi diagnosztikai tesztelése több mint két órát vesz igénybe, és a levett mintából kizárólag laboratóriumi körülmények között lehetséges. A gyorsteszttel viszont lehetővé válik, hogy a fertőzött emberekhez a lehető leghamarabb diagnosztizálni lehessen a betegséget.

Gyorsteszteken jelenleg több országban is dolgoznak

Japán kutatók szeptemberben jelentették be, hogy olyan új módszert fejlesztettek ki az ebolavírus kimutatására, amellyel fél óra alatt kimutatható egy vérmintáról, hogy tartalmaz-e ebolavírust vagy sem. Amerikai kutatók pedig olyan teszten dolgoznak, amely 10 perc alatt tudja majd diagnosztizálni a vírust.

Ebola-járvány

2014. március 23-án a Guineai Egészségügyi Minisztérium magas lázzal, súlyos hasmenéssel, hányással, valamint magas halálozási rátával (59 százalék) járó járványkitörésről értesítette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO). Az első jelentés 49 érintett személyről szólt. Hogyan terjedt el az Ebola-járvány 2014-ben?

Közben Franciaország és az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy annak ellenére, hogy az ebolajárvány Nigériában hivatalosan véget ért, a vírus ellen még nagyobb erővel kell küzdeni a leginkább érintett három országban, Sierra Leonéban, Libériában és Guineában.

"Meg vagyunk arról győződve, hogy a nemzetközi közösségnek fokoznia kell a fellépését a járvány terjedésének megfékezésére" - mondta Laurent Fabius francia külügyminiszter, miután fogadta David Nabarrót, az ENSZ ebolaügyi koordinátorát.

Kiemelte, hogy Franciaország megerősítette jelenlétét Guineában, ahol olyan kórházi központot nyitott, amelyben a helyszínen megfertőződött ápolókat kezelik. Párizs eddig három ellátóhelyet hozott létre az afrikai országban. Az újabb központról a miniszter nem szolgált részletekkel.

Rohamosan nő az ebolás fertőzések száma

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint a nyugat-afrikai országokban már több mint 4500-an haltak meg a betegségben. Az ebolavírus eddig több mint 9 ezer embert fertőzött meg, s rohamosan nő az ebolás fertőzések száma Sierra Leonéban, Guineában és Libériában. Az Európai Bizottság szerint a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók közül több mint 420-an betegedtek meg.

Nabarro kedden arra emlékeztetett, hogy "Nigériának és Szenegálnak sikerült legyőznie a vírust, a Kongói Demokratikus Köztársaság (ahol a vírusnak egy másik változata jelentkezett, mint Nyugat-Afrikában) pedig bebizonyította, hogy legyőzhető az ebola. Tudjuk, hogy legyőzhető az ebola a három legérintettebb országban is" - tette hozzá a koordinátor.

Az ENSZ munkatársa üdvözölte, hogy Franciaország megerősítette a vírus elleni harcban való részvételét, amely "teljesen megfelel" Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kéréseinek.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.