ÁNTSZ: fertőző agyvelőgyulladás okozta egy szentgotthárdi óvodás halálát

Szerző: MTI

Bakteriális fertőzés okozta agyvelőgyulladásban halt meg egy szentgotthárdi óvodás kislány - erősítette meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megyei tisztifőorvosa kedden az MTI-nek, hozzátéve: egyetlen megbetegedés történt, tragikus következménnyel járt, de járvány nincs.

Az agyhártyagyulladás

Az idegrendszert érintő fertőző betegségek közül az agyhártyagyulladás a legismertebb. Amikor a hírek hirtelen jelentkező, súlyos lefolyású, fertőző agyhártyagyulladásról szólnak, a betegség gennyes, baktériumok okozta formája zajlik. Az agyhártyagyulladás>>

Stánitz Éva elmondta: az ÁNTSZ szakemberei, miután hétfő délelőtt tudomást szereztek a halálesetről, azonnal a helyszínre mentek, és megtették azokat az intézkedéseket, amelyek a további megbetegedéseket megakadályozhatják.

Hangsúlyozta: a megbetegedés bakteriális eredetű, kialakulása antibiotikumok adásával megelőzhető. A betegség csak szoros érintkezéssel terjed, olyan gyors és végzetes kimenetelű lefolyása pedig, mint a kislány esetében, nagyon ritka. A gyermek halálához a kórokozó iránti egyéni érzékenység is nagy mértékben hozzájárulhatott.

Az ÁNTSZ szakemberei feltérképezték, hogy kik kerülhettek közvetlen érintkezésbe a kislánnyal, és csaknem nyolcvan embernek biztosította a hatóság a szükséges antibiotikumot - mondta a megyei tisztifőorvos.

Stánitz Éva szólt arról is, hogy a betegség bevezető tünetei hasonlítanak az ősszel gyakori hurutos megbetegedésekhez, de jellemzője a magas láz.

A megyei tisztifőorvos elmondta: kollégái részletesen tájékoztatták az óvodába járó gyerekek szüleit, ők a történtek után amúgy is jobban figyelnek a gyerekeikre, és helyesen teszik, ha elővigyázatosságból a kisebb tünetekkel is orvoshoz fordulnak.

Stánitz Éva tájékoztatása szerint fertőtlenítettek az óvoda épületében és azoknál az egészségügyi szolgáltatóknál, ahol a gyermek megfordult, ezért az óvoda ideiglenes bezárását nem tartották indokoltnak.

Kovács Tiborné Salfai Katalin, a szentgotthárdi Játékvár óvoda vezetője elmondta: hétfőn reggel szereztek tudomást a kisgyermek haláláról, azonnal jelezték az ÁNTSZ-nek, és miután beigazolódott, hogy fertőzés okozta, mindenben együttműködtek az egészségügyi hatósággal, és az ő segítségükkel tájékoztatták a szülőket is. Tizenegy csoportjukba több mint 230 gyerek jár, kedd reggel a gyermekeknek kevesebb mint felét vitték óvodába a szülők.

Az óvodavezető hozzátette azt is: mindannyiukat megrázta a hatéves, nagycsoportos kislány halála. Az óvónők elbeszélgetnek csoportba járó gyerekekkel, és életkoruknak megfelelő válaszokat adnak a kérdéseikre.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere elmondta: az önkormányzat együttműködik az egészségügyi hatósággal, a családnak pedig igyekeznek segítséget nyújtani.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Terhesség és mRNS-vakcinák

A koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinák nem okoznak szövődményeket a várandós anyáknál és a születendő csecsemőknél, az oltóanyagok...

Az agyvelőgyulladás

Az agyvelőgyulladás (encephalitis) az idegrendszer betegsége, ami az agyvelő beszűrődésével és idegi alkotóelemek károsodásával jár....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.