Ebola-körkép Európából

Szerző: WEBBeteg/MTI

Egyre több európai vonatkozású hírt hallhatunk az Ebola-vírussal kapcsolatban, ám nincs ok az aggodalomra: fokozott a felkészültség és nincs veszély a környező országokban.

Nagy-Britannia: Elrendelte a brit kormány a beutazók fokozott ellenőrzését

Fokozott egészségügyi szűrést rendelt el a brit kormány a legforgalmasabb brit határátkelő pontokon az ebolajárványtól sújtott térségekből érkezők esetében.

A Downing Street csütörtök esti bejelentése szerint az intézkedést egyelőre a Londont kiszolgáló két legnagyobb repülőtér, Heathrow és Gatwick, illetve a Párizsból és Brüsszelből Londonba érkező Eurostar szuperexpresszek fő fogadó pályaudvara, a King's Cross-St. Pancras beléptető pontjain alkalmazzák.

A brit miniszterelnöki hivatal szerint az angol-walesi tiszti főorvos ajánlása az, hogy az érkezők ellenőrzésével teremtsenek "újabb védvonalat" az ebolával szemben.

A szűrés a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkezőket érinti. Őket kikérdezik arról, hogy merre jártak az utóbbi időben, kikkel kerültek kapcsolatba és hova utaznak tovább, illetve tanácsokat adnak nekik arra az esetre, ha később észlelnék magukon a betegség tüneteit.

Indokolt esetben elrendelhetik az e három országból érkező utasok tüzetes orvosi vizsgálatát is.

A brit egészségügyi minisztérium a hét elején még azt közölte, hogy az alacsony járványveszély miatt nincsenek tervek a beutazók szűrésére. A Downing Street ennek ellentmondó csütörtöki bejelentése szerint azonban a tiszti főorvos álláspontja az, hogy mégis helyénvaló olyan intézkedések foganatosítása, amelyekkel a lehető leggyorsabban kiszűrhetők az esetleg Nagy-Britanniába érkező fertőzöttek. A kormányfői hivatal hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a brit lakosságot fenyegető járványkockázat továbbra is rendkívül csekély.

Szerbia: 708 embert megfigyelnek

Minimális a veszély

Kicsi a valószínűsége, hogy a nyugat-afrikai Ebola-járvány eléri Magyarországot.

Az Ebola-járvány megelőzése végett egészségügyi megfigyelés alá helyeztek 708 embert Szerbiában. Közülük 92-en a ragálytól sújtott térségből, Nyugat-Afrikából érkeztek az országba - közölte csütörtökön a szerbiai egészségügyi minisztérium.

Tájékoztatásuk szerint az Ebola-vírus európai megjelenése miatt Szerbiában is szigorítani kell az eddigi megelőző intézkedéseket és figyelembe kell venni az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait.

A megfigyelés alá vontakat nem különítették el Szerbiában, otthon tartózkodhatnak, ugyanakkor arra kötelezték őket, hogy azonnal jelentsék, ha az Ebola-tünetek bármelyikét - láz, gyomorfájás - tapasztalják magukon. A kórházak a fertőzötteket kötelesek elkülönítőbe helyezni.

Az egészségügyi minisztérium emellett azt is közölte, hogy az ország mindent megtesz annak érdekében, hogy ne jusson be a vírus Szerbiába.

A Balkánon eddig egy halálos kimenetelű Ebola-gyanús esetet regisztráltak. Macedóniában egy brit férfi halt meg csütörtökön, aki a gyanú szerint az Ebola-vírus hordozója volt.

Csehország: Nincs Ebola az országban

Mégsem Ebola-fertőzött az a cseh férfi, akit ezzel a gyanúval kezeltek csütörtök óta egy prágai kórházban.

"A halálos betegség gyanúját a cseh és németországi laboratóriumokban elvégzett tesztek kizárták" - közölte Roman Prymula, a cseh vakcinológiai társaság elnöke pénteken Prágában.

Az 56 éves cseh férfi 22 napja érkezett haza a libériai Monroviából. Magas lázzal csütörtökön szállították kórházba. A férfinél más, Ebola-fertőzésre utaló tünetek nem jelentkeztek, ennek ellenére a tőle vett mintákat cseh és német laboratóriumokban is megvizsgálták.

"Nagy valószínűséggel maláriában szenved, de más, lázzal járó megbetegedés sem zárható ki" - mondta Roman Prymula.

A férfinél 17 nappal Afrikából való visszaérkezése után jelentkezett a magas láz. Szeptemberben Pardubicében egy afrikai diákot kezeltek hasonló tünetekkel. A laboratóriumi vizsgálatok nála is negatív eredményt hoztak.

(WEBBeteg/MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rovarfóbia (entomofóbia) Rovarfóbia (entomofóbia)

Okok és kezelési lehetőségek. Mit tehet, ha ezzel a problémával küzd?

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Hol tartunk a gyermekek COVID-19 elleni...

„A koronavírus-járvány kezdete óta tudjuk, hogy a betegség egyetlen hatékony megelőzési módja a védőoltás. Mára már nem az a kérdés, hogy be...

Egyre több az 5 év alatti...

A háziorvosok tapasztalata szerint egyre több az új fertőzött, és meglepően sok közöttük a gyerek, különösen az öt év alatti. Az utóbbiak...

Ebolajárvány: Mit jelent ránk...

Az Egészségügyi Világszervezet a napokban döntött arról, hogy globális vészhelyzetet hirdet a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ugyanis már 11...

11 kérdés és 11 válasz az...

Hogy kaphatja el az Ebola-vírust? Melyek a tünetek? Hogyan előzheti meg az Ebolát? Van-e oltás az Ebola ellen? Ön veszélyben van? Hogyan lesz vége a...

Mit kell tudni az Ebola-vírusról?

Az Ebola-vírus által okozott vérzéses lázbetegség többnyire Afrikában fordul elő, és a világ egyik legrettegettebb betegsége. A jelenlegi Ebola...

Hogyan terjedt el az Ebola-járvány...

2014. március 23-án a Guineai Egészségügyi Minisztérium magas lázzal, súlyos hasmenéssel, hányással, valamint magas halálozási rátával (59...

Mit kell tudni az Ebola-vírusról?...

Az Ebola-vírus ritka, de nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okoz.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.