Ebola - Magyar járványügyi szakemberek Guineában küzdöttek a vírus ellen

MTI
megjelent:

Magyar járványügyi szakemberek a járvány sújtotta nyugat-afrikai Guineában küzdöttek az Ebola-vírus ellen. Váladékminták diagnosztikáját végezték egy különleges mobil laboratóriumban, terepi körülmények között, egy nemzetközi egészségügyi összefogás részeként.

Mit kell tudni az Ebola-vírusról?

Az Ebola-vírus ritka, de nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okoz. A kórokozót Afrika dzsungeleiben vadon élő állatok hordozzák (pl. denevérek, majmok, erdei antilopok), az ember ezen állatokkal vagy tetemükkel, vérükkel vagy váladékukkal való közvetlen kontaktus útján fertőződik.
Mit kell tudni az Ebola-vírusról? - Tájékoztatás utazók számára az Ebola-lázról

"Kétnapos autóútra a fővárostól, Conakrytól, egy vidéki városban dolgoztunk, fő feladatunk az Ebola-vírus kimutatása volt elsősorban vérmintából, amilyen gyorsan csak lehet. Amikor április közepétől május közepéig kint voltam, még úgy tűnt, sikerül megfékezni a járványt" - mondta Kis Zoltán, a Nemzeti Biztonsági Laboratórium vezetője az MTI-nek adott interjújában.

Kollégája, Pályi Bernadett, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Virológiai Főosztályának biológusa, a Nemzeti Biztonsági Laboratórium munkatársa hozzátette: "akkor kezdett felfelé ívelni a megbetegedések száma, amikor én július végétől augusztus végéig kint dolgoztam. Ekkor már nemcsak Guineából, hanem a szomszédos Libériából is kaptunk mintákat, és a labor ilyen mennyiségre nem volt felkészülve.

Egyhavi ellátmányt: műanyag eszközöket, reagenseket "fogyasztottunk el" egy-másfél hét alatt, és ott nem egyszerű pótolni a felszerelést. Előfordult, hogy napi 14-16 órát dolgoztunk. A mintákat küldő orvosok pár óránként telefonáltak az eredményekért, de a laborvezetők is azonnal telefonáltak oda, ahonnan a minták érkeztek, amint készen voltunk".

Szélsőséges körülmények

Nincs villany, a műszereink generátorról kapták az áramot, nincs víz, csatorna, a szállásokon az esős évszakban összegyűjtött esővizet lehetett mosakodásra használni. Mindent ellep a szemét, amit nem szállítanak el, a nyers hús körül légyrajok dongnak. A lezúduló esővíz elmossa a latrinákat, ez is veszélyt jelent. A vírus ellenálló-képessége is "javult" ebben az időszakban, hiszen nem tudott kiszáradni - ismertette a terep közegészségügyi viszonyait Pályi Bernadett.

A Pasteur Intézet teljes nemzetközi hálózatát mozgósítja

A széleskörű nemzetközi hálózattal rendelkező, párizsi székhelyű Pasteur Intézet megerősíti a Nyugat-Afrikában pusztító Ebola-vírus elleni harcot, miután a különösen érintett Libéria segítséget kért. Ebola - A Pasteur Intézet teljes nemzetközi hálózatát mozgósítja a vírus leküzdésére

A közlekedési állapotok katasztrofálisak, az utak az esős évszakban szinte járhatatlanok. A nyolc férőhelyes buszon 12-15-en utaznak, ez is fokozza a fertőzés veszélyét - fűzte hozzá.

A mintaszállításról a szakemberek elmondták: Libériából a folyón keresztül ladikban hozták át a betegek vérmintáit, természetesen speciálisan becsomagolva. Előfordult, hogy megtámadták az autóval érkező szakembereket, mert a helyi lakosok rendkívül bizalmatlanok a fehér bőrűekkel, a nemzetközi szervezetekkel szemben - tette hozzá Pályi Bernadett.

"Nem szívesen mennek el a kórházba, kezelési központokba, úgy vélik, a fehér ember csak ártani akar nekik. Kiképzett helyi szakemberek, köztük antropológusok, pszichológusok végzik a terepi felvilágosító munkát: ráveszik a betegeket, jöjjenek be a központokba kezelésre" - fejtette ki a magyar virológus.

Az állam úgy próbál tenni a vírus terjedése ellen, hogy felvilágosít: kerüljék a beteg emberekkel való érintkezést. "Fontos, hogy helyiek végezzék a felvilágosítást, másban nem bíznak, a vírus létét is csak most kezdik elhinni. Mivel kevesen írnak-olvasnak, nincs hatása az írásos kommunikációnak, ezért plakátokat használnak. Segít a zene: írtak egy Ebola-dalt, Guinea sztárjai éneklik, a rádiók folyamatosan játsszák. Azt hangsúlyozzák benne, mennyire fontos a kézfertőtlenítés, és ha valaki beteg, kórházba kell mennie, mert ez olyan kórokozó, amely megbetegítheti a családját. Az országban a HIV-vírus is nagy gondot okoz, a dalban hangsúlyozzák, hogy az Ebola más, itt nincs idő például végrendelkezni" - mondta Pályi Bernadett.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint 3400-an haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírus eddig több mint 7500 embert betegített meg. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed.

Az OEK szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy a magyar egészségügy felkészült, annak ellenére, hogy egészen minimális az esélye a vírus behurcolásának és annak, hogy járvány alakuljon ki.

A járvány nyugat-afrikai megállításának esélyeiről Kis Zoltán úgy vélekedett: egyelőre egészen biztosan emelkedni fog a megbetegedések száma, megfékezésére azonban nagyon sok forrást vonnak most be. Több labor lesz, egészségügyi szakemberek érkeznek, hogy az Ebola-vírust kimutassák, mert több hasonló kórokozó is fertőz, és például a maláriásokat nagyon veszélyes lenne az ebolások közé elhelyezni. Több járványügyi szakember is lesz, aki nyomon követi a vírus útját. Fontos, hogy egyre több védőeszköz kerüljön a kórházakba, lényeges azt is megtanítani, hogyan kell ezeket az eszközöket használni.

"Ha lehetne, visszamennénk segíteni" - zárta a beszélgetést a két magyar szakember.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szívritmuszavarok Szívritmuszavarok

Melyek a legjellemzőbb tünetek? Mikor forduljon orvoshoz?

Érszűkület Érszűkület

Melyek a figyelmeztető jelei? Mi okozhatja a kialakulását?

Ebolajárvány: Mit jelent ránk nézve?

Az Egészségügyi Világszervezet a napokban döntött arról, hogy globális vészhelyzetet hirdet a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ugyanis már 11...

11 kérdés és 11 válasz az Eboláról

Hogy kaphatja el az Ebola-vírust? Melyek a tünetek? Hogyan előzheti meg az Ebolát? Van-e oltás az Ebola ellen? Ön veszélyben van? Hogyan lesz vége a...

Mit kell tudni az Ebola-vírusról?

Az Ebola-vírus által okozott vérzéses lázbetegség többnyire Afrikában fordul elő, és a világ egyik legrettegettebb betegsége. A jelenlegi Ebola...

Hogyan terjedt el az Ebola-járvány 2014-ben?

2014. március 23-án a Guineai Egészségügyi Minisztérium magas lázzal, súlyos hasmenéssel, hányással, valamint magas halálozási rátával (59...

Ebola-láz járvány: az ÁNTSZ tanácsai utazóknak

Jelenleg Guinea, Libéria, Sierra Leone és Nigéria területén van Ebola-járvány. Ez a tájékoztató az Ebola-lázzal kapcsolatos tanácsokkal szolgál...

Mit kell tudni az Ebola-vírusról? - Tájékoztatás utazók számára az Ebola-lázról

Az Ebola-vírus ritka, de nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okoz.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.