• Maláriás a Debrecenben rosszul lett nigériai férfi

    Szerző: MTI

    Maláriás az a 20 éves nigériai férfi, akit magas lázzal vittek be hétfőn a mentők a debreceni Kenézy kórházba - közölte az intézmény szóvivője kedden az MTI érdeklődésére.

    Szentgyörgyi János elmondta: a kedden lezárult laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a fiatalember, aki a Debreceni Egyetem (DE) egyik kollégiumában lett rosszul, maláriás.

    Az egyetemi hallgató elmondta, hogy már korábban is volt ez a betegsége, de a gyógyszereit Nigériában hagyta - ismertette a szóvivő.

    Kitért arra, hogy miután a férfi a gyógyszereket a kórházban megkapta, jelentősen javult, stabil az állapota, és várhatóan kedd délután vagy szerda délelőtt távozhat az intézményből.

    Hirdetés

    Az MTI érdeklődésére a szóvivő hozzátette: a maláriával kezelt férfi nem veszélyes a környezetére, a betegséget egyes afrikai szúnyogok terjesztik.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal hétfőn azt közölte az MTI-vel, a nigériai férfi hétfőn jelentkezett háziorvosánál magas lázzal járó rosszullét miatt. Ellátását a nyugat-afrikai Ebola-járvánnyal összefüggő fokozott egészségügyi készültség miatt kiadott országos tisztifőorvosi utasítás szerint kezdték meg. Akkor azt is közölték, hogy a tünetek maláriára utalnak, nem Ebolára, és a férfi nem járt olyan területen Nigériában, amelyet az Ebola-járvány érint, így "nem áll fenn az Ebola-láz gyanúja".

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2014.09.16 17:26
    Címkék: Malária,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A maláriát gyógyító szer előállítását segítő módszert dolgoztak ki erdélyi magyar kutatók

    A Balog Adalbert, a Sapientia EMTE professzora és Domokos Erzsébet, a MOGYE adjunktusa vezetésével folyt kutatás eredményeit a világ egyik legidézettebb tudományos folyóiratában, a Frontiers in Plant Science-ben közölték.

    Jó tudni, ha trópusi területre utazik - A malária tünetei, kezelése és megelőzése

    A malária napjainkban is a világ legtöbb áldozatot követelő megbetegedése. Amennyiben a beteget nem kezelik, életveszélyes agy- és vesekárosodást szenvedhet.

    Dr. Jeney Viktória: A gyulladási folyamat feltérképezése

    A nőkért és a tudományért elnevezésű ösztöndíj szenior kategória díjazottja dr. Jeney Viktória, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének tudományos főmunkatársa, aki a módosult hemoglobin molekulák gyulladáskeltő hatását vizsgálja. Az elismeréséről, a nők a tudományban eltöltött szerepéről is beszélgettünk a Koraszülöttek Világnapján.

    Magyarországon nincs meg a feltétel egy széles körű malária járványhoz

    Téves az a megállapítás, miszerint hazánkban malária veszélytől kellene tartani. Magyarországon a honi fertőződésre csekély az esély, mivel a malária kórokozóját hordozó szúnyogok nálunk nem élnek - esetleg akkor bukkanhatnak fel, ha repülőgépen behurcolják az országba. A betegség tömeges felbukkanására Magyarországon nem kell számítanunk, a malária megbetegedés járványos megjelenése gyakorlatilag kizárható.

    Visszatérhet a malária Magyarországra

    A globális felmelegedés egyik hatásaként ismét megjelenhet Magyarországon a fél évszázada felszámolt malária.

    Fertőző betegségek kutatásáért hárman kapják az orvosi Nobel-díjat

    A fertőző betegségek kutatása területén elért eredményeiért William C. Campbell ír, Omura Szatosi japán, illetve Juju Tu kínai tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a Karolinska Intézetben Stockholmban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások