• Az izraeliek is versenyben vannak, hogy megtalálják az Ebola vakcinát

    Szerző: Avigayil Kadesh

    Két izraeli orvos az Ebola és a Marburg vírusok túlélőit vizsgálja, hogy azonosítsák az ellenanyagot, és alkalmazásával megtalálják a gyógymódot.

    Augusztus 8-án nemzetközi közegészségügyi szükségállapotnak nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Nyugat-Afrikában immár mintegy 1000 áldozatot követelő Ebola járványt. A tagállamokat, és az adományozó magánszemélyeket arra szólította fel, hogy fordítsanak jelentősebb forrásokat arra, hogy megtalálják a gyógymódot a történelem eddigi legsúlyosabb Ebola járványára. Pillanatnyilag nincs még sem oltóanyag, sem gyógymód e betegség megelőzésére, gyógyítására.

    Jelentős eredményeket érnek el e területen Izraelben, ahol Dr. Leslie Lobel és Dr. Victoria Yavelsky évek óta azon dolgozik, hogy felkutassák  azokat, akik túlélték Ugandában az Ebola és Marburg vírusok által okozott betegséget, és vérmintákat vegyenek tőlük.. Az egyenlítői égövön előforduló mindkét vírus vérzéses lázat okoz, és áldozatainak mintegy 90 százaléka nem éli túl a megbetegedést.

    Dr. Lobel olyan betegeket kutat fel, akik túlélték az Ebola és Marburg vírusok által okozott betegséget.

    A két tudós, a Negev (Újonnan felbukkanó Megbetegedéseket, Trópusi Betegségeket és AIDS betegséget kutató Központja) mellett működő Ben-Gurion Egyetemi laboratóriumában, a túlélők szokatlanul erős immunválaszát tanulmányozza, majd azon dolgoznak, hogy monoklonális antitesteket izoláljanak, amelyek képesek hatástalanítani a vírust.

    Hirdetés
    Mit kell tudni az Ebola-vírusról? - Tájékoztatás utazók számára az Ebola-lázról

    Az Ebola-vírus ritka, de nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okoz. Mit kell tudni az Ebola-vírusról, az Ebola-vírusfertőzés kockázatáról és elkerüléséről, a 2014. évi járványról? - Tudnivalók a Guineába vagy Libériába érkezőknek és tudnivalók a Guineából vagy Libériából érkezőknek. Tájékoztatás utazók számára az Ebola-lázról>>

    Yavelsky és Lobel monoklonális antitestek alkalmazásán alapuló gyógymódját kollégáik is sikeres potenciális kezelési eljárásnak minősítették, és bizonyították hatékonyságát az Egyesült Államok hadseregénél, valamint számos egyéb laboratóriumban.

    Az Egyesült Államok National Institutes of Health (NIH, Nemzeti Egészségügyi Intézetei) nevű szervezete által finanszírozott, és egyéb forrásokból származó támogatásoknak köszönhetően, a laboratóriumuk már készen áll az emberi monoklonális antitestek tesztelésére, külföldön, egereken és nem humán főemlősökön.

    „Öt évre tervezünk. Bízom benne, hogy bizonyítani tudjuk elgondolásunkat, a humán monoklonális antitestekkel majmokon, három-öt éven belül,” vetíti előre elképzelését Lobel. „Ha két állati modellen bizonyítani tudjuk a feltevésünket, végül embereken is alkalmazhatjuk majd az eljárást.”

    Megelőzés és gyógymód

    Lobel, aki 2002-ben telepedett le bevándorlóként Amerikában, és a Columbia Egyetemen végezte tanulmányait, megjegyzi, hogy a Ben-Gurion Egyetemen folyó munka nagyon jelentős, mivel csak kevés tanulmány foglalkozik az Ebola túlélőivel.

    „Meglehetősen nagy előrelépést tettünk  az immunválasz tanulmányozása tekintetében a közép-afrikai túlélőknél, hogy  kifejleszthessük  a betegség megelőzésére alkalmas szert és a terápiát ,” számol be Lobel, aki évi mintegy öt alkalommal utazik Ugandába e munkája miatt.

    „Entebbe-ben hoztuk létre a laboratóriumi bázist az ugandai kollégáinkkal, így a vérmintáinkat a vérvételtől számítva, kevesebb, mint 12 órán belül fel tudjuk dolgozni, ami elengedhetetlen a munkánkhoz. Miután megvizsgáltuk a mintákat, és megállapítjuk, hogy nem fertőzőek, Izraelbe szállítjuk, és a mintákból itt izolálja  a csapatunk az antitesteket.”

    Dr. Lobel és kollégái vérmintát vesznek az Ebola túlélőitől Ugandában.

    Ő és Yavelsky azt remélik, hogy sikerül kialakítaniuk egy passzív immunizálásra alkalmas  vakcinát, amely azonnali védelmet  biztosíthat a vírussal szemben. Az Egyesült Államok hadseregének már sikerült az aktív vakcinát kidolgoznia, amelyet sikeresen teszteltek is már majmokon, amely a hatását mintegy 30 napon belül fejti ki.

    A vírus ez évi  megjelenését tavaly februárban észlelték Guinea-ban, egy olyan országban, amely normális esetben kívül esik az Ebola szokványos ökoszisztémáján, Lobel szerint. Március végén, az Egyesült Államok Járványvédelmi Központja kiküldött egy munkacsoportot, hogy segítsék Guinea Egészségügyi Minisztériumának és az Egészségügyi Világszervezetnek a munkáját a vírus jelenlegi kirobbanására adandó nemzetközi válaszreakció kidolgozásában, amely immár olyan afrikai országokat is fenyeget, mint Sierra Leone, Libéria és Nigéria.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Eközben számos egyéb Ebola és Marburg kísérleti vakcina és lehetséges gyógymód kidolgozása tart a kutatási folyamatnak különböző stádiumaiban – főként az Egyesült Államokban és Kanadában. Izraelben, a Vecoy Nanomedicines egy orvos biológiai technológiai platformot dolgoz ki, amely becsapja és „öngyilkosságra” veszi rá a vírust, amely eljárás szintén hatástalaníthat olyan fenyegtő járványokat,  mint az Ebola, a hepatitis és a HIV. Azonban a Vecoy-nál dolgozó Dr. Eitan Eliram arról számol be, hogy a Vecoy még nem talált kellő finanszírozási forrást, hogy tovább léphessen a kutatás/fejlesztési tevékenységében.

    (Szerző: Avigayil Kadesh)

    Legutóbb frissült: 2014.08.18 12:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ebola - Sierra Leonéban újra felütötte fejét a vírus

    Újabb holttestben azonosították az ebolavírust Sierra Leonéban - közölte csütörtök este a helyi ebolaközpont szóvivője a BBC-vel.

    Meggyógyult a második olasz ebolás beteg is

    Kevesebb mint egy hónap alatt meggyógyult és kedden elhagyta a kórházat az ebolával fertőzött olasz ápoló, aki a járvány második olasz betege volt.

    A római járványközpontba kerül az ebolában megbetegedett olasz ápoló

    Magas lázzal és az ebolajárvány tüneteivel a római járványközpontba szállítják kedden a késő esti órákban azt az olasz ápolót, aki az afrikai Sierra Leonéban betegedett meg. Ugyanitt gyógyították meg az ebolában megbetegedett olasz orvost is.

    Ebola - Nem ebolás a gyanús tünetekkel kezelt szlovén nő

    Negatívnak bizonyult annak a szlovén nőnek az ebolatesztje, akit a betegség gyanújával múlt héten szállítottak magas lázzal a ljubljanai kórházba – közölte a szlovén sajtó hétfőn.

    Ebola - Gyanús tünetekkel szállítottak kórházba egy beteget Ljubljanában

    A ljubljanai klinikai központ orvosai csütörtökön rendkívüli sajtókonferencián bejelentették, hogy nagy valószínűséggel ebolás beteget kezelnek - közölte a Delo című szlovén napilap.

    Nigériai nagykövet: nagyobb erőkre van szükség az Ebola-járvány ellen

    Ternák Gábor kijelölt nigériai nagykövet szerint sokkal nagyobb erőkkel kell beavatkozni a veszélyeztetett nyugat-afrikai országokban az Ebola-járvány elleni küzdelemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.