Colifertőzés veszélye miatt forralni kell az ivóvizet Recsken

Szerző: MTI

Colifertőzés veszélye miatt Recsken fel kell forralni a vezetékes ivóvizet fogyasztás előtt - közölte a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve szerda este.

A közlemény szerint a mátrai településen hétfőn vett ivóvízmintában colibaktérium-szennyeződést mutatott ki a vizsgálat. A megyei szakigazgatási szerv szerdán elrendelte, hogy a településen a hálózati vizet ivás, főzés, fogmosás előtt fel kell forralni. Közlésük szerint a víz 2-3 perces forralás után biztonsággal fogyasztható. A vezetékes víz tisztálkodásra, mosásra, WC-öblítésre, illetve egyéb háztartási célokra korlátozás nélkül alkalmazható.

Gyomor- és bélfertőzést, erős hasmenést okoz

EHEC-fertőzés

A veszélyes hasmenést okozó EHEC-kórokozók fertőzött állatról vagy emberről emberre terjednek. A kórokozók megbújnak a nyers húsokban és a pasztörizálatlan tejtermékekben. A zöldségekre az állatok vizeletével is rákerülhetnek a veszélyes baktériumok. EHEC-fertőzés: Így lehet védekezni!>>

Az előírások értelmében a szolgáltató Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt.-nek ismételt laboreredménnyel kell igazolnia, hogy a szolgáltatott víz mindenben megfelel az egészséges ivóvízre vonatkozó jogszabályi követelményeknek.

A közelmúltban a Recsk közelében fekvő Bodonyban, Parádon, Parádsasváron, Mátraballán, és Mátraszentlászlón is hasonló mikrobiológiai eltérések mutatkoztak az ivóvízben. Ennek tükrében a hatóság a jogszabályban előírt kötelező vizsgálatokon túl további, intenzívebb ellenőrzéseket fog végezni - hangsúlyozzák a közleményben.

A colibaktérium gyomor- és bélfertőzést, erős hasmenést okoz, de bizonyos törzseivel való fertőződés ennél súlyosabb következményekkel járhat.

Az Escherichia coli baktérium

Az E. coli baktérium a normál bélflóra tagja, fontos szerepe van a kórokozó baktériumok megtelepedésének megakadályozásában. Átmenetileg az E. coli törzsek megtalálhatóak a bőrön, a garat nyálkahártyájában, a külső női nemi szerveken is. Az Escherichia coli baktérium (E. coli).>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Égető kérdés: a dohányzás új formái és azok hatásai. (x)

Hajbeültetés Hajbeültetés

Választ adunk a hajbeültetéssel kapcsolatban felmerülő kérdésére. (x)

A vírus terjedése és a kórházi...

Az Egyesült Királyságban február 22-én, hétfőn közzétett, két egymástól független vizsgálatból származó adatok azt mutatták, hogy a COVID-19...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.