Coli fertőzés veszélye miatt forralni kell az ivóvizet öt mátrai településen

Szerző: MTI

Coli fertőzés veszélye miatt fel kell forralni a vezetékes ivóvizet használat előtt a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szervének keddi előírása szerint öt mátrai településen: Parádon, Bodonyban, Mátraballán, Parádsasváron és Mátraszentlászlón - közölte a szolgáltató Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. szerdán.

Molnár Attila, az ÉRV műszaki igazgatója Parádon tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a közkutakhoz köthető helyi problémáról van szó.

Tájékoztatása szerint az első, "a víz nem megfelelő mikrobiológiai minőségét" mutató mintákat június végén találták. Mivel a második mintavétel is pozitív volt, a szolgáltató értesítette a népegészségügyi szakigazgatási szervet, és az elrendelte az öt településen a vezetékes ivóvíz felforralását felhasználás előtt, ivás, főzés, fogmosás esetén.

A műszaki igazgató elmondta: a térséget ellátó köszörűvölgyi tisztítóműből az érintett községeken kívül még mintegy húsz település kapja a vizet. Máshol azonban nem találtak szennyezett mintát, ami azt jelzi, hogy helyi szennyeződésről lehet szó. Véleménye szerint a rendszertelenül, esetleg szabálytalanul használt közkutakban megmaradt pangó vízben elterjedt kórokozók okozhattak gondot.

Molnár Attila hozzátette: reményeik szerint rövid időn belül sikerül kitisztítani a vezetékeket, és péntekre fel lehet oldani a korlátozást. Addig is azoknak, akik nem akarnak vizet forralni, lajtos kocsikból, illetve zacskózva biztosítják az ivóvizet.

A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szervének szerda délutáni tájékoztatása szerint az ivóvízben kimutatható szennyeződésnek több oka lehet. A mikroorganizmusok megjelenése jelezheti azt, hogy az alacsony vízfelhasználás miatt az ivóvízvezetékben sokáig áll, pang a víz, de utalhat az ivóvízvezeték vagy a mintavételi hely műszaki hibájára is.

A parádi polgármesteri hivatalban kapott tájékoztatás szerint eddig nem jelentettek a coli fertőzéshez köthető megbetegedést.

A coli baktérium gyomor- és bélfertőzést, erős hasmenést okoz, de bizonyos törzseivel való fertőződés ennél súlyosabb következményekkel járhat.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Home office torna Home office torna

Az alábbi gyakorlatok segítségével formában tarthatja magát.

Hol tartunk az oltásban?

A koronavírus-járványból egyedül az oltás jelenti a kivezető utat. Magyarországon az oltás önkéntes és ingyenes. A beoltottak száma mára...

Országos tisztifőorvos: egy alá...

Az elmúlt napokban egy alá csökkent a vírus reprodukciós rátája, ami azt jelenti, hogy átlagosan egy fertőzött legfeljebb egy embernek tudja átadni...

Az Escherichia coli baktérium (E....

Az E. coli baktérium a normál bélflóra tagja, fontos szerepe van a kórokozó baktériumok megtelepedésének megakadályozásában. Átmenetileg az E....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.