Lépfene - További két ember került kórházba

MTI
megjelent:

További két embert vittek kórházba megfigyelésre lépfenefertőzés gyanúja miatt Tiszafüredről - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tisztifőorvos szombaton az MTI-vel.

Sinkó-Káli Róbert elmondta: mindkét embert péntek éjjel vitték a debreceni Kenézy kórházba.

Az egyikük a gyepmesteri telep egyik dolgozója, akinek egyik alsó végtagján van egy azonosítandó seb. A másikuk egy konyhai dolgozó, akinél fennáll a gyanú, hogy érintkezett a fertőzött hússal, esetleg fogyasztott belőle. Jelenleg mindketten tünet- és panaszmentesek, antibiotikumos kezelést kapnak. Családi környezetüket még vizsgálják a járványügyi szakemberek. Ha otthonukban ismeretlen eredetű húst találnak, azt megsemmisítik, és amelyik családtagjukról kiderül, hogy nyers hússal érintkezett, ő is megkapja a megelőző gyógyszeres kezelést.

Fertőzés gyanú miatt a hatóságok azonnal intézkedtek
Az elmúlt napokban két szarvasmarhát vágtak le illegálisan egy tiszafüredi szarvasmarha telepen. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették.

Sinkó-Káli Róbert elmondta: a bakteriális fertőzésre az eltelt idő miatt már kisebb az esély, a spórásodás miatt viszont továbbra is fennáll a fertőzés veszélye.

A tiszafüredi lépfenefertőzéssel összefüggésben már mintegy ötvenen kapnak antibiotikumos kezelést - mondta a megyei tisztifőorvos.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) péntek reggel közölte az MTI-vel, hogy lépfenefertőzés gyanúja miatt többen kórházba kerültek. A debreceni Kenézy kórházban már nyolc embert kezelnek. A hat korábbi beteg közül hárman telepi dolgozók, köztük van továbbá egy ottani idénymunkás és a két tizenéves fia.

Az ÁNTSZ ismertetése szerint az ember a lépfene kórokozójával beteg állatokkal (főként kérődzőkkel) való közvetlen kapcsolat (állatok gondozása, vágása, feldolgozása) révén fertőződhet meg. Kiemelték: az időben felfedezett lépfene antibiotikummal jól gyógyítható. Az Országos Epidemiológiai Központ honlapján olvasható tájékoztatás szerint ugyanakkor kezelés nélkül a betegek 20-60 százaléka meghal.

A pénteki tájékoztatás szerint az elmúlt napokban egy tiszafüredi szarvasmarhatelepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették.

A Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene-baktériumot. Az illegálisan levágott állat húsának egy részét családilag felhasználták, a másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt.-hez szállították.

Péter István, Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos arról számolt be, hogy a hatósági állatorvost csak több szarvasmarha megbetegedése, elhullása után értesítették. A lépfenebetegséget a hatóságok július 2-án állapították meg. A konyhák üzemeltetői szabálysértést követtek el, mert ellenőrizetlen, kísérő dokumentumok nélküli húst szállítottak be főzésre. Bírságuk emiatt elérheti a több millió forintot, és a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága büntetőfeljelentést is tett a rendőrségen.

Szabó Zita, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt közölte, hogy a pénteken érkezett feljelentés alapján ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárásban vizsgálják az eset körülményeit.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.