Lépfene - További két ember került kórházba

Szerző: MTI
Megjelent: 2014.07.05

További két embert vittek kórházba megfigyelésre lépfenefertőzés gyanúja miatt Tiszafüredről - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tisztifőorvos szombaton az MTI-vel.

Sinkó-Káli Róbert elmondta: mindkét embert péntek éjjel vitték a debreceni Kenézy kórházba.

Az egyikük a gyepmesteri telep egyik dolgozója, akinek egyik alsó végtagján van egy azonosítandó seb. A másikuk egy konyhai dolgozó, akinél fennáll a gyanú, hogy érintkezett a fertőzött hússal, esetleg fogyasztott belőle. Jelenleg mindketten tünet- és panaszmentesek, antibiotikumos kezelést kapnak. Családi környezetüket még vizsgálják a járványügyi szakemberek. Ha otthonukban ismeretlen eredetű húst találnak, azt megsemmisítik, és amelyik családtagjukról kiderül, hogy nyers hússal érintkezett, ő is megkapja a megelőző gyógyszeres kezelést.

Fertőzés gyanú miatt a hatóságok azonnal intézkedtek
Az elmúlt napokban két szarvasmarhát vágtak le illegálisan egy tiszafüredi szarvasmarha telepen. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették.

Sinkó-Káli Róbert elmondta: a bakteriális fertőzésre az eltelt idő miatt már kisebb az esély, a spórásodás miatt viszont továbbra is fennáll a fertőzés veszélye.

A tiszafüredi lépfenefertőzéssel összefüggésben már mintegy ötvenen kapnak antibiotikumos kezelést - mondta a megyei tisztifőorvos.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) péntek reggel közölte az MTI-vel, hogy lépfenefertőzés gyanúja miatt többen kórházba kerültek. A debreceni Kenézy kórházban már nyolc embert kezelnek. A hat korábbi beteg közül hárman telepi dolgozók, köztük van továbbá egy ottani idénymunkás és a két tizenéves fia.

Az ÁNTSZ ismertetése szerint az ember a lépfene kórokozójával beteg állatokkal (főként kérődzőkkel) való közvetlen kapcsolat (állatok gondozása, vágása, feldolgozása) révén fertőződhet meg. Kiemelték: az időben felfedezett lépfene antibiotikummal jól gyógyítható. Az Országos Epidemiológiai Központ honlapján olvasható tájékoztatás szerint ugyanakkor kezelés nélkül a betegek 20-60 százaléka meghal.

A pénteki tájékoztatás szerint az elmúlt napokban egy tiszafüredi szarvasmarhatelepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették.

A Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene-baktériumot. Az illegálisan levágott állat húsának egy részét családilag felhasználták, a másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt.-hez szállították.

Péter István, Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos arról számolt be, hogy a hatósági állatorvost csak több szarvasmarha megbetegedése, elhullása után értesítették. A lépfenebetegséget a hatóságok július 2-án állapították meg. A konyhák üzemeltetői szabálysértést követtek el, mert ellenőrizetlen, kísérő dokumentumok nélküli húst szállítottak be főzésre. Bírságuk emiatt elérheti a több millió forintot, és a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága büntetőfeljelentést is tett a rendőrségen.

Szabó Zita, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt közölte, hogy a pénteken érkezett feljelentés alapján ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárásban vizsgálják az eset körülményeit.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Hajhullás Hajhullás

Mikor beszélünk diffúz hajhullásról? Mi okozhatja ezt a hajhullást?

Lassítható az öregedés? Lassítható az öregedés?

A NAD+-szint csökkenése felgyorsíthatja az öregedést. (x)

Koronavírus - 11 392 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 418 057 fő, közülük 6 204 361 fő a második, 3 897 091 fő a harmadik, 344 798...

Koronavírus: enyhén csökkent a...

Az előző héten tapasztalt stagnálás után országos átlagot tekintve enyhén csökkent a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja.

A lépfene (anthrax), a rettegett kór

Egy időben, valamikor 2001-ben sokat lehetett hallani erről az alapvetően ritka, de mégis rettegett kórról. Annak idején az adta a hírek apropóját...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.