Lépfene - További két ember került kórházba

Szerző: MTI

További két embert vittek kórházba megfigyelésre lépfenefertőzés gyanúja miatt Tiszafüredről - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tisztifőorvos szombaton az MTI-vel.

Sinkó-Káli Róbert elmondta: mindkét embert péntek éjjel vitték a debreceni Kenézy kórházba.
Az egyikük a gyepmesteri telep egyik dolgozója, akinek egyik alsó végtagján van egy azonosítandó seb. A másikuk egy konyhai dolgozó, akinél fennáll a gyanú, hogy érintkezett a fertőzött hússal, esetleg fogyasztott belőle. Jelenleg mindketten tünet- és panaszmentesek, antibiotikumos kezelést kapnak. Családi környezetüket még vizsgálják a járványügyi szakemberek. Ha otthonukban ismeretlen eredetű húst találnak, azt megsemmisítik, és amelyik családtagjukról kiderül, hogy nyers hússal érintkezett, ő is megkapja a megelőző gyógyszeres kezelést.
Fert?zés gyanú miatt a hatóságok azonnal intézkedtek
Az elmúlt napokban két szarvasmarhát vágtak le illegálisan egy tiszafüredi szarvasmarha telepen. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették. Fertőzés gyanú miatt a hatóságok azonnal intézkedtek>>

Sinkó-Káli Róbert elmondta: a bakteriális fertőzésre az eltelt idő miatt már kisebb az esély, a spórásodás miatt viszont továbbra is fennáll a fertőzés veszélye.

A tiszafüredi lépfenefertőzéssel összefüggésben már mintegy ötvenen kapnak antibiotikumos kezelést - mondta a megyei tisztifőorvos.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) péntek reggel közölte az MTI-vel, hogy lépfenefertőzés gyanúja miatt többen kórházba kerültek. A debreceni Kenézy kórházban már nyolc embert kezelnek. A hat korábbi beteg közül hárman telepi dolgozók, köztük van továbbá egy ottani idénymunkás és a két tizenéves fia.
Az ÁNTSZ ismertetése szerint az ember a lépfene kórokozójával beteg állatokkal (főként kérődzőkkel) való közvetlen kapcsolat (állatok gondozása, vágása, feldolgozása) révén fertőződhet meg. Kiemelték: az időben felfedezett lépfene antibiotikummal jól gyógyítható. Az Országos Epidemiológiai Központ honlapján olvasható tájékoztatás szerint ugyanakkor kezelés nélkül a betegek 20-60 százaléka meghal.
A pénteki tájékoztatás szerint az elmúlt napokban egy tiszafüredi szarvasmarhatelepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették.
A Nébih Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene-baktériumot. Az illegálisan levágott állat húsának egy részét családilag felhasználták, a másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt.-hez szállították.
Péter István, Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos arról számolt be, hogy a hatósági állatorvost csak több szarvasmarha megbetegedése, elhullása után értesítették. A lépfenebetegséget a hatóságok július 2-án állapították meg. A konyhák üzemeltetői szabálysértést követtek el, mert ellenőrizetlen, kísérő dokumentumok nélküli húst szállítottak be főzésre. Bírságuk emiatt elérheti a több millió forintot, és a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága büntetőfeljelentést is tett a rendőrségen.
Szabó Zita, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt közölte, hogy a pénteken érkezett feljelentés alapján ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárásban vizsgálják az eset körülményeit.
(MTI)
Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Koronavírus - ezer fölött a...

A hétvégi összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 5 859 814, közülük 5 571 043 fő már a második oltását is megkapta, 612 ezren pedig...

Koronavírus - 479 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 855 039, közülük 5 564 586 fő már a második oltását is megkapta, 590 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

A lépfene (anthrax), a rettegett kór

Egy időben, valamikor 2001-ben sokat lehetett hallani erről az alapvetően ritka, de mégis rettegett kórról. Annak idején az adta a hírek apropóját...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.