• Tanácsok a foci VB-re utazóknak

    Szerző: WEBBeteg - Cs.K. fordító

    A 2014-es futball világbajnokságot június 12 és július 13 között tartják Brazíliában. Mivel Brazília hatalmas ország, változatos éghajlattal, az egészségügyi kockázat is attól függ, hogy az ország mely részére utazik. A mérkőzésekre 12 különböző stadionban kerül sor, melyek akár több mint 3000 kilométerre is lehetnek egymástól.

    Utazás előtt

    Elsősegély - Mit kell tennem? - Az alkalmazás elérhetősége 


    Mobil alkalmazás Android platformra: Google Play

    Mobil alkalmazás iOS platformra: iTunes App Store

    Webes alkalmazás: http://elsosegely.webbeteg.hu

    Utazás előtt 4-6 héttel javasolt az ajánlott védőoltások beadatása, ám ha az utolsó pillanatban dönt az utazás mellett, akkor is keresse fel orvosát: egyes védőoltások röviddel az utazás előtt is beadathatók, emellett a malária tabletta szedését elég közvetlenül az utazás előtt megkezdeni. A Brazíliába utazók számára ajánlott a hepatitis A, B, a hastífusz, sárgaláz és a veszettség elleni oltás, valamint malária elleni tabletta szedése.

    A malária veszélyes, potenciálisan halálos betegség, melyet az éjszaka csípő moszkitók terjesztenek. A malária ellenes gyógyszer mindenképp javasolt, ha az Amazonas környékére – beleértve Manaus városát is - utazik!

    A sárgaláz veszélye Brazília számos területén fokozott, ezért mindenképpen beszéljen a helyi oltóközponttal arról, hogy ajánlott-e az Ön számára a betegség elleni oltás.

    Hirdetés
    ÁNTSZ: utazás előtt hat héttel érdemes felkeresni az oltóközpontokat

    A külföldi utazás előtt hat héttel érdemes felkeresni az oltóközpontokat azoknak, akik a mediterrán, az ázsiai vagy az afrikai országok valamelyikébe utaznak - mondta el Jelenik Zsuzsanna főorvos pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. ÁNTSZ: utazás előtt hat héttel érdemes felkeresni az oltóközpontokat>>

    Fontos, hogy vigye magával a rendszeresen szedett gyógyszereit, illetve legyen a csomagban láz-és fájdalomcsillapító, hasmenés kezelésére alkalmas készítmény, rovarriasztó- és fertőtlenítőszer is. A hamisított gyógyszerek komoly gondot okozhatnak, ezért biztonságosabb a saját készletét használni! Mindenképp kössön egészségbiztosítást, és ha nem bízik a helyi kórházak felszerelésében, legyen Önnél steril tű és fecskendő – szükség esetén kérheti ezek használatát!

    Mindenképpen legyen Önnél másolat az útleveléről, biztosításáról és hitelkártyájáról, illetve hagyjon egy példányt ezekből otthon is valakinél, akiben megbízik, és baj esetén segíthet. Legjobb, ha az útlevelét a szállodai széfben hagyja, és magánál csak a másolatot tartja! Emellett legyen mindig Önnél a nagykövetség vagy konzulátus elérhetősége, illetve a legfontosabb telefonszámok (190-rendőrség, 192 – mentők, 193 – tűzoltók)

    Ott tartózkodás alatt

    Szurkolás és stressz - Milyen hatással van a szívünkre?

    Szapora pulzus, ökölbe szorított kezek, fogcsikorgatás – nem titok, hogy a szombati BL döntőn magas hőfokon fognak izzani az érzelmek a pályán, a nézőtéren és a képernyők előtt is. Ám a kedvenc csapatunk győzelméért való drukkolás, vagy vereségével járó érzelmi hullámvasút növeli bizonyos szívbetegségek kockázatát. Szurkolás és stressz - Milyen hatással van a szívünkre?>>

    Mindenképpen tartsa be az élelmiszer-és vízfogyasztásra vonatkozó higiéniai szabályokat! Az utazók hasmenése gyakori betegség és könnyen elronthatja a nyaralást. A fertőzött élelmiszer fogyasztása hepatits A-t, hastífuszt, vagy utazók hasmenését okozhatja. Előzze meg a kiszáradást megfelelő mennyiségű víz fogyasztásával, ám csakis palackozott italokat fogyasszon! Kerülje az utcai árusoknál való étkezést és ne kérjen jeget az italába! Mosson vagy fertőtlenítsen gyakran kezet! Amennyiben véres széklete, láza van és/vagy hány, sürgős orvosi ellátásra van szüksége!

    A rovarcsípéssel terjed a Brazíliában is gyakori dengu láz és a malária is, melyekre sajnos nem létezik se oltás, se gyógyszer, így a rovarcsípések megelőzése jelenti az egyetlen védelmet ezekkel a betegségekkel szemben.  Használjon rendszeresen rovarriasztó spray-t, viseljen hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot/szoknyát, és ne feledje beszedni a malária elleni tablettákat.

    A veszettség szintén előforduló probléma Brazíliában. Veszélyben van, ha megharapja, megkarmolja, megnyalja vagy arcon köpi egy állat. Nem csak a vadállatok, hanem a házi állatok is lehetnek veszettek, ezért kerülje a velük való kontaktust! Ha mégis megharapta vagy megkarmolta, megnyalta volna egy állat, fertőtlenítse vagy mossa meg szappanos vízzel az adott területet és forduljon orvoshoz!

    Rovarcsípés allergia

    A legtöbb esetben csak tüneti kezelés kell a fájdalom és viszketés enyhítésére, ám az egész szervezetre kiterjedő súlyos reakció esetén feltétlenül vigyük orvoshoz a beteget! Rovarcsípés allergia>>

    A napvédelem fontos, mert bár a hőmérséklet az év ezen szakaszában Brazíliában csak 15-26 Celsius körül van, az ultraibolya sugárzás erős. Használjon 30-as faktorú napkrémet, viseljen hosszú ruházatot, védőkalapot, napszemüveget, valamint hacsak teheti, legyen árnyékban! Figyeljen a megfelelő hidratáltságra és limitálja az alkoholfogyasztást!

    Ha orvosi ellátásra van szüksége, tárcsázza a 192-t, hogy mentőt hívhasson! A külföldieket Brazíliában a közkórházakban látják el, de ezek – különösen a nagyvárosokban – meglehetősen zsúfoltak. A magánkórházakban csak abban az esetben fogják ellátni, ha megbizonyosodnak arról, hogy tud fizetni. A távoli, elzártabb területeken előfordul, hogy mind a köz-, mind a magánklinikák felszereltsége minimális.

    Nyaralás alatt se feledkezzen meg a szexuális úton terjedő betegségek elleni védelemről, ezért még itthonról vigyen magával elegendő óvszert, és mindig használja azt! A HIV és az egyéb nemi betegségek is gyakoriak Dél-Amerikában. Éppen ezért gondolja át alaposan, hogy ott csináltat-e tetoválást, mivel a nem megfelelően fertőtlenített eszközök HIV-et, hepatitis B-t, és C-t terjeszthetnek.

    Brazíliában magas a bűnözési arány, különösen a nagyvárosokban. Ezért biztonsága érdekében kerülje az elhagyatott, gyér megvilágítású területeket, lehetőleg ne sétáljon este és sose legyen egyedül! Ne viseljen drága ruhát vagy ékszert, az értékeit hagyja a szálloda széfjében! Ha mégis támadás érné, azonnal kérjen rendőri, illetve ha szükséges, orvosi segítséget!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Figyeljen a biztonságára úszás közben is! Sose ússzon alkoholfogyasztás után, és mindig ellenőrizze a vízmélységet, mielőtt fejest ugrana a medencébe! A bilhariza (schistosomiasis) nevű parazita sok tóban, folyóban megtalálható, ezért a szabadvizekben való úszás nem ajánlott, ám a klórozott medencékben illetve tengerben való fürdés nem jelent bilharzia veszélyt.

    Visszatéréskor

    Amennyiben visszatéréskor láza, influenza-szerű tünetei vagy elhúzódó hasmenése van, mielőbb keresse fel orvosát! Ne felejtse el elmondani, hogy Dél-Amerikában volt!

    Ha malária fertőzött területen volt, mielőbb csináltasson malária tesztet, még akkor is, ha szedte a  malária elleni tablettát!

    Amennyiben védekezés nélküli szexuális aktusban volt része, megvan az esélye, hogy HIV vagy egyéb szexuális úton terjedő betegséggel fertőződött meg. Mielőbb végeztessen el egy tesztet, hogy meggyőződjön az állapotáról!

    Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?

    A nyári időszak beköszöntével sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak. Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?>>

    A vízben bajba kerülni, pánikba esni nagyon veszélyes dolog, mert fenn áll a fulladás veszélye, illetve ilyenkor az ember elveszíti józan ítélőképességét, ami könnyen a vesztét okozhatja. Vízi balesetek – Önmentés>>

    Társmentésről van szó, amikor egy vízben bajba jutott személy külső segítség révén kerül biztonságba és a mentés során együttműködő magatartást tanúsít. Vízi balesetek – Társmentés>>

    (WEBBeteg - CS.K., fordító; Forrás: cdc.gov; Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

    Legutóbb frissült: 2014.05.23 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Tanácsok az utazási betegség megelőzéséhez

    Az utazási betegség az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

    Előzzük meg a herpesz terjedését! 9 tipp a mindennapokra

    Az ajakherpesszel való megfertőződés kockázata megelőző intézkedésekkel csökkenthető. Ha a herpeszvírus egyszer már bekerült a szervezetbe, akkor azt nem lehet kiirtani, ugyanis megbújik az idegdúcokban, és időről időre aktiválódik. A herpeszes fellángolások gyakoriságának csökkentéséért sokat lehet tenni.

    Utazási betegség: Hogyan lehet megelőzni?

    Az utazási betegség egyes embereknél előfordul, másoknál viszont nem jelentkezik. Mi ennek az oka, és hogyan lehet megelőzni a tüneteket?

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.