Kórokozók elleni védekezés otthonunkban

Szerző: Well PR

Mikroszkóp alatt minden másnak látszik, mint ami valójában. Gondolta volna, hogy alaposabban megnézve egy tisztának tűnő konyhapulton vagy akár a saját kezünkön is annyi izgő-mozgó apróság nyüzsöghet, mint ahány ember egy zsúfolt bevásárlóközpontban?

Környezetünk telis-tele van apró mikroorganizmusokkal, melyek mindenütt megtalálhatóak; a vízben, a talajban, az ételekben, a megérintett felületeken, sőt, még a belélegzett levegőben is. Ezek az aprócska vírusok, baktériumok szabad szemmel nem, csupán mikroszkóp alatt láthatóak. A többség ártalmatlan az emberi szervezetre, sőt, közülük jó pár jelentős szerepet játszhat egészségünk megőrzésében is, azonban vannak köztük olyanok, melyek számos kellemetlen betegséget okozhatnak. Utóbbiakat nevezzük kórokozóknak. Ha ezek a szervezetünkbe jutnak és szaporodni kezdenek, akkor beszélünk fertőzésről.

a kórokozók terjedése

Kép forrása: dettol.com

A kórokozók gyakorlatilag mindenütt megtalálhatóak környezetünkben, de különösen szeretik a meleg, nyirkos helyeket. Elővigyázatosnak kell lennünk az olyan helyzetekben, amikor sok emberrel tartózkodunk egy légtérben, például irodában, tömegközlekedési eszközön, repülőgépen, vagy akár kórházban, hiszen ezen esetekben a kórokozók könnyedén cserélnek gazdát. Sokan nem is gondolnák, de az otthonunk is tökéletes táptalaja a baktériumok és vírusok terjedésének – meglepő adat például, hogy az ételmérgezések leggyakrabban otthonunkban történnek.

a kórokozók terjedése lakásban

Kép forrása: dettol.com

A kézmosás fontos: Hogyan mossuk helyesen?

A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Nagyon sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideg mossák a kezüket. A kézmosás fontos: Hogyan mossuk helyesen?

Ahogy azt az ábra is mutatja, még saját lakásunkon belül is számos módon juthatnak szervezetünkbe a kórokozók. A fertőzéseket mégis leginkább saját kezünkkel terjeszthetjük. Amikor érintkezésbe kerülünk a kórokozókkal, könnyedén továbbadhatjuk őket környezetünknek vagy akár egy egyszerű reflex mozdulattal, például szemünk megdörzsölésével bevihetjük szervezetünkbe. Ezért, a megbetegedések megelőzésének hatékony módja a gyakori és alapos kézmosás, valamint a használati felületek rendszeres tisztítása. Lehetőség szerint használjunk antibakteriális kézmosót és legalább 30 másodpercen keresztül dörzsöljük vele alaposan kezeinket, hogy az kifejthesse hatását, majd meleg vízzel öblítsük le. A használati felületeket legalább hetente tisztítsuk meg alaposan tisztítószerrel, a konyhai felületeket akár 2-3 naponta. Ügyeljünk arra, hogy a kéztörlőket, konyharuhákat és a takarításhoz használt szivacsot, rongyokat is rendszeresen cseréljük.

De mi a helyzet a konyhák egyik leginkább rettegett fertőzésével, a szalmonellával?

Amennyiben betartjuk és megfelelően alkalmazzuk az előbb említett higiénés alapszabályokat, könnyedén megelőzhetjük akár a szalmonellát is, mely a közhiedelemmel ellentétben nem csak a vendéglátó ipari egységekben vagy a menzán leselkedik ránk, hanem akár otthonunkban is.

A szalmonellafertőzésért többnyire a baromfihúsból, sertéshúsból, vagy nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt, vagy hőkezelt ételek felelősek, de a baktérium bármilyen élelmiszerre rákerülhet. Ezt azért fontos tudni, mivel a szalmonella és számos más baktérium, akár 4 hétig is képes a száraz felületeken életben maradni. Így az ezekkel érintkező ételekre vagy éppen kezeinkre is egyszerűen átterjedhet a fertőzés.

A fertőzést továbbá elősegíti, ha a baktérium az ételben elszaporodik, így főleg nyáron a nagy melegben kell az ételek megfelelő hűtésére is kiemelt figyelmet fordítani. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható. A higiénés szabályok betartásával és az élelmiszerek megfelelő elkészítésével, hűtésével a betegség csakúgy, mint számos egyéb fertőzés könnyen megelőzhető.

(Well PR)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Megtalálták a rejtélyes gyermekkori...

Fény derült a gyerekeknél nemrégiben tömegesen jelentkezett "titokzatos" hepatitiszjárvány valószínű magyarázatára - legalábbis így gondolják...

Mit tudunk jelenleg az omikron új...

Létezik egy új omikron-alváltozat, a BA.2.75 szubvariáns, melyet egyesek „Centaurus”-nak (kentaur variánsnak) hívnak. De mi ez az új variáns...

Október 15 - a kézmosás világnapja

Arra figyelmeztet minket, hogy ez az egyszerű módszer az egyik leghatékonyabb eszköz a fertőzések megelőzésére. Most, a koronavírus világjárvány...

A kézmosás fontos: Hogyan mossuk...

A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a...

Fertőtlenítőszerek, szappan: miként...

Amikor az olyan fertőző megbetegedések, mint a COVID-19 terjedésének megakadályozásáról van szó, a legjobb megoldás a hagyományos szappanos...

A helyes kézmosás alapjait már a...

Munkahelyen, intézményekben és otthon egyaránt kiemelten fontos a kézhigiénia. Az Ebola-járvány világszerte felhívta a figyelmet a helyes kézmosás...

A bacilusok jobban szeretik a nőket

A nők minden jel szerint képtelenek megszabadulni a kezeiken tenyésző baktériumoktól. Egy nemrég közzétett amerikai tanulmány szerint a nők a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.