Lépfenefertőzés Jászladányban - Elrendelték a nyomozást a fertőzött állatok ügyében

Szerző: MTI

Nyomozást indított a rendőrség a jászladányi fertőzött állatok elhullása ügyében, az eljárást a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett gyanúja miatt rendelték el - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata pénteken az MTI-vel.

Az ügyben a megyei kormányhivatal illetékes szakigazgatási szerve tett feljelentést.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a múlt héten egy Jászladányból származó elhullott juhból kimutatták a lépfene kórokozóját. A szakemberek azonnal megkezdték a betegség felszámolását.

Fertőzött hús nem került kereskedelmi forgalomba

Kardeván Endre, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában csütörtökön hangsúlyozta: egyelőre csak feltételezések vannak, ezek közé tartozik, hogy egy közeli tóból, illetve, hogy egy dögkútból ered a baktérium, bizonyíték azonban még egyikre sincs.

Az államtitkár kiemelte, hogy az állatokat beoltották, további megbetegedések nincsenek, "mindent fertőtlenítettek", és úgy tudni, fertőzött hús nem került kereskedelmi forgalomba.

Évente-kétévente előfordul hasonló eset, amelyet jól lehet lokalizálni, a magyar állategészségügy a helyén van - hangoztatta Kardeván Endre, megerősítve: helyi betegségről, nem járványról van szó.

(MTI)

Új vegyület antraxtámadás esetén

Egy kísérleti szer segítségével éltek túl majmok és nyulak lépfenefertőzést, ami arra utal, hogy az új vegyület hatásos lehet antraxtámadás esetén - közölték amerikai kutatók a New England Journal of Medicine című szaklapban. Védelmet nyújt lépfene ellen a kísérleti szer.>>

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fordulóponthoz érkezett az...

Úgy hírlik, Dél-Afrika túljutott az omikron-perióduson, és ez reménységet önthet a világ többi országának lakosságába is.

Védőoltások kontra omikron - Mit...

Minden alkalommal, amikor a koronavírus replikálódik - ami meglehetősen gyorsan megy végbe -, fennáll annak az esélye, hogy mutáció következik be. Ez...

A lépfene (anthrax), a rettegett kór

Egy időben, valamikor 2001-ben sokat lehetett hallani erről az alapvetően ritka, de mégis rettegett kórról. Annak idején az adta a hírek apropóját...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.