Lépfene Jászladányban - a hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket

MTI
megjelent:

A hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket a jászladányi lépfene-fertőzés felszámolására, a fertőzés forrását elkülönítették, fertőtlenítenek, és a fertőzésre fogékony állatállományt beoltják - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). hétfőn az MTI-vel.

A nap folyamán Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár közölte: Jászladányban egy 210 darabot számláló birkaállományban lépfenét állapított meg az Állategészségügyi Intézet. Leszögezte: embereken nem észleltek ilyen megbetegedést.

A VM tájékoztatása szerint az állategészségügyi és katasztrófavédelmi hatóságok intézkedéseire azután került sor, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a múlt héten egy Jászladányból származó elhullott juhból kimutatták a lépfene kórokozóját. A szakemberek azonnal megkezdték a betegség felszámolását.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a juhállományban már régebben kezdődtek az elhullások, az állatorvost azonban csak szeptember 11-én értesítették, aki mintákat küldött a diagnosztikai intézetbe, és megtiltotta az állatok legeltetését. Kiderült az is, hogy az állatok tulajdonosa az elpusztult juhok maradványait saját telkén ásta el, csekély, mintegy 40 centiméteres földtakarással.

Szigorított fertőtlenítését, takarítás, védőoltás és helyi zárlat

A lépfene (antrax)

Egy időben, valamikor 2001.-ben sokat lehetett hallani erről az alapvetően ritka, de mégis rettegett kórról. Annak idején az adta a hírek apropóját, hogy lépfenespórák segítségével próbáltak megölni nagyhatalmú személyeket. A bioterrorizmusnak ugyanis már régóta ismert eszköze a lépfenét, vagy idegen szóval antrax nevű betegséget okozó baktérium. A lépfene (antrax), a rettegett kór>>

A helyi zárlat elrendelése mellett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyidejű értesítésével és segítségével az állategészségügyi szolgálat védőoltást adott az érintett juhállománynak, és elrendelte a megfigyelését.

A minisztérium tájékoztatása szerint az érintett ingatlan szigorított fertőtlenítését és takarítását most végzik. Ennek keretében az elásott tetemeket szigorított módon fertőtlenítik, a trágyát ártalmatlanítják és a helyszínt izolálják. Ezzel akadályozzák meg, hogy a kórokozók spórái a környezetbe juthassanak.

A településen és környezetében a betegségre fogékony állatállomány oltását is elvégzik az állatorvosok. A továbbiakban a helyszínt elkerítik és zár alatt marad. A nagyközség területén és környezetében a fertőzésre fogékony állatok kizárólag folyamatos vakcinás védelem mellett tarthatók - hangsúlyozza a tárca a közleményben.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervezete az állatbetegség megállapításakor azonnal megkezdte az esetlegesen fertőzött személyek felkutatását, egészségi állapotuk felmérését. Az érintett terület összes egészségügyi szolgáltatója (háziorvos, védőnő, ügyelet, szakrendelő, kórház) folyamatos felvilágosító tevékenysége mellett figyelemmel kíséri a lakosság egészségi állapotát, különös tekintettel a lehetséges betegség tüneteire.

Jelenleg humán járvány, megbetegedés nincs, a betegség emberről emberre nem terjed. A lakosság tájékoztatása folyamatos. Az esetlegesen fertőzésnek kitett emberek - akik a közvetlen védekezésben részt vesznek - megelőző védelemben részesülnek. Jelenleg a fertőződés veszélye minimális - hangsúlyozza a közlemény.

A felelősség megállapítására irányuló vizsgálatok, elemzések ezután következnek - olvasható a tárca tájékoztatójában.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.