• Római-partért Egyesület: Számos kórokozót mutattak ki az árvíz után a Római-part talajában

    Szerző: MTI

    Számos kórokozó jelenlétét mutatta ki a Grazi Egyetem laboratóriuma azokban a talajmintákban, amelyeket az idei júniusi árvíz után a Római-parton gyűjtöttek - tájékoztatta a Római-partért Egyesület szerdán az MTI-t.

    A közlemény szerint a mikroorganizmusok közül több is súlyos betegségeket okozhat, s hosszú idővel az ár levonulása után is jelen lehet a környezetben. A teljes fertőtlenítés a helyi élővilágot veszélyezteti - tették hozzá, jelezve: a Római-part árvízvédelmének mielőbbi megoldását szorgalmazzák.

    Hirdetés

    A civil szervezet emlékeztetett arra, hogy a Duna 7,5 méteres vízállásánál kikapcsolják az áramszolgáltatást a Római-parton, ezáltal a csatornákban megszűnik a szennyvizek átemelése, a partot ellepi az emésztőkből és a csatornákból kiáramló szennyvíz és a folyó egyéb hordaléka.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Tájékoztatásuk szerint az árvíz után talajmintákat küldtek független laboratóriumi vizsgálatra, amely szerint öt kórokozó mennyisége - köztük a szalmonella, a kólibaktérium és az úgynevezett fekális coliform-szám - túllépte a közterületeken megengedett határértéket.

    Az egyesület álláspontja szerint a terület felemelkedése és Budapest lakosságának egészséges környezethez való állampolgári joga egy vízparti védművel biztosítható, amelynek tervezésekor és építésekor figyelembe kell venni a part természeti adottságait.

    Júniusban, az árvíz idején Budapestnél 891 centiméter volt a folyó legmagasabb vízállása.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2013.09.11 23:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyomorpanaszok, hasmenés - Hasznos tanácsok

    Számtalan oka lehet annak, ha a kellemetlen hasmenéssel kell megküzdenünk. Mitől alakulhat ki, mit ajánlatos ilyenkor enni, inni, mikor kell orvoshoz fordulni?

    A szalmonella okozta hasmenés

    A szalmonellafertőzés gyakori, elsősorban szezonális (nyári) hasmenéssel járó fertőző megbetegedés, sok kisgyermeket betegít meg.

    Emelkedett a szalmonella-fertőzések száma

    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt tapasztalja, hogy Magyarországon is mérsékelten növekszik a szalmonella-fertőzések száma.

    A szalmonellafertőzés (salmonellosis) típusai

    A szalmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. A kórokozónak azonban számos, különböző panaszokat okozó alfaja is létezik. Fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb.

    Készüljön fel - amit a húsvéti tojásról tudni érdemes

    Az évnek ebben a szakában vagy tojásfestés vagy a kedvenc tojásos ételünk elkészítése céljából vásárolunk sokkal több tojást, mint általában. Mindkét esetben van azonban néhány dolog, amit nem árt, ha tud.

    Árvíz - Fertőzésveszély és megelőzés

    Az áradó víz házakat, gazdasági épületeket, ipari létesítményeket rombol és magával sodor állati tetemeket, vegyszereket, kommunális hulladékokat, árnyékszékek és szennyvízgyűjtők tartalmát. Árvíz idején ingatlanjaink, vagyontárgyaink mentésén túl, fontos feladatunk, hogy védjük és megőrizzük saját magunk és a környezetünkben élők egészségét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Szanyi Andrea

    Dr. Szanyi Andrea

    belgyógyász, háziorvos, geriáter

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások