Influenza a rendelőben és az interneten - Itt a járvány!

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Már két hete tart az influenzajárvány, és áprilisig várhatóan véget sem ér. De még nem késő beoltatni magunkat, s ha elkaptuk a vírust, akkor sem kell kétségbeesni.

Negyven százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel február 4-10 között, mint az azt megelőző héten. Csak ezen időszakban 23 300 új beteg kereste fel a háziorvosát izom- és ízületi fájdalmakkal, orrfolyással, tüsszögéssel. A legtöbbeket az influenza A vírusa betegítette meg. - A legfertőzöttebb területek Győr-Mososn-Sporon, Szabolcs-Szatmár és Baranya megye. A betegek 72 százaléka 34 évnél fiatalabb – számolt be Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője. Az influenzajárvány miatt pedig egyre több kórházban rendeltek el részleges, vagy teljes látogatási tilalmat is.

Oltatni sem késő

Influenza mutációk - Ön tudta?

A vírus állatok közvetítésével nagyobb genetikai változáson is átesik időnként, ami az ember immunrendszerét felkészületlenül éri. Ezekben a speciális esetekben - az 1918-as spanyolnáthához hasonlóan - sok halálos áldozatot követelő világjárvány indul útjára - a XX. században négy ilyen nagyobb járvány volt.

Azoknak, akiket még nem ért el az influenza, annak Komáromi Zoltán, háziorvos azt javasolja, leginkább úgy védekezhetnek a vírus ellen, ha „menekülnek” előle. – Ha zárt térben, buszon, munkahelyen azt tapasztaljuk, hogy valaki tüsszent, köhög, a legjobb, ha elkerüljük. A közösségi helyeket, kilincseket és egyéb tárgyakat gyakran fertőtlenítsünk, lehetőleg délelőtt menjünk bevásárolni, amikor kevesen vannak, mossunk gyakran kezet alkoholos kézfertőtlenítővel és szellőztessünk! – mondta a háziorvos.

A vírus elkerülésének módja lehet még a maszk viselése is. – Azok a pár forintos maszkok, amelyeket a patikákban lehet kapni, csak arra jók, hogy mi ne fertőzzünk meg másokat, a befele igyekvő vírusoktól nem véd. Erre a célra szűrővel ellátott, munkavédelmi maszkot kell viselni – folytatta a háziorvos, aki azt is elmondta: vitaminszedéssel nem, viszont oltással el lehet kerülni a kórt.

influenza

- Az oltás 2 hét alatt ad csak teljes védettséget, addig viszont az immunrendszert olyannyira lefoglalja, hogy a szervezet sokkal fogékonyabb lesz más kórokozókra. Ezért ebben a 2 hétben fokozottan óvjuk szervezetünket! – hangsúlyozta Komáromi.

Elérte a járvány Heves megyét

Immár Heves megyében is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma, miután az elmúlt héten 570-en fordultak orvoshoz ilyen tünetekkel - tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatal médiareferense szerdán az MTI-t.

Burián Orsolya közölte: legtöbben Hatvan és Füzesabony körzetében betegedtek meg, és a 14 évesnél fiatalabbak a leginkább veszélyeztetettek. Mint elmondta: volt olyan oktatási intézmény - a gyöngyöstarjáni óvoda -, ahonnan a gyerekek több mint 30 százaléka hiányzott.

Az elmúlt héten az Influenza Figyelőszolgálat háziorvosai két betegtől küldtek be mintát az Országos Epidemiológia Központba virológiai vizsgálatra. Az egyik mintából influenza A vírust mutattak ki - tette hozzá Burián Orsolya.

(MTI)

Ha már elkapta a vírust

Immunrendszerünk erősítése

Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. A bélflóra nemcsak a táplálékok lebontásában vesz rész, hanem képes a nem kívánatos baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben megvédeni, illetve számunkra nélkülözhetetlen vitaminokat is termel. A bélflóra megóvása érdekében együnk naponta élőflórás joghurtot és rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt (cékla, retek, brokkoli, alma, déli gyümölcsök.

A növényekben lévő A- , B-, C-, és E-vitaminok és más antioxidánsok sokkal jobban fokozzák a szervezet ellenállóképességét, mint a vitaminkomplexumok tartalma. Időszakonként ajánlatos valamilyen tisztítókúrát tartani, ha hosszú ideig szeretnénk egészségesünket megőrizni. Legjobbak a léböjt-kúrák és a különféle zöldségekben, gyümölcsökben gazdag diéták betartása, akár heti egy alkalommal is.
Az immunrendszer erősítéséről

A legfontosabb ilyenkor, hogy izoláljuk magunkat, vagyis előzzük meg, hogy másokat is megfertőzzünk. Ha tudunk, aludjunk más szobában, mint a párunk, gyakran fertőtlenítsünk az egész lakásban és szellőztessünk!

– Ha már megjelentek a tünetetek, többféleképpen is enyhíthetjük azokat. A legfontosabb a lázat csillapítani, folyadékfogyasztással, fürdővel, vagy gyógyszerrel. Óránként 2-2,5 deciliter folyadékot szükséges ilyenkor meginni, a fokozott folyadékbevitel ugyanis segít a vírust „kimosni”. A rossz közérzet és az izomfájdalom ellen is hatásos a folyadék, ugyanis az ilyenkor a szervezetben felhalmozódott toxinokat is segít kipucolni – folytatta a szakértő, aki elmondta, vírusos megbetegedés esetén az étkezésre sem árt odafigyelni.

– Válasszunk könnyen emészthető ételeket. Ebből sem kell degeszre enni magunkat, inkább 3-4 óránként együnk egy keveset – tanácsolta Komáromi Zoltán. Fontos ilyenkor az ágynyugalom is, de ha egyedül vészeljük át a kórt, akkor ügyeljünk arra, hogy maximum kétóránként felkeljünk inni, ugyanis egy lázzal terhelt 4-5 órás alvás során könnyen ki is száradhatunk!

Éppen ezért a levegőt is célszerű (sőt, szinte kötelező) párásítani. Ha a szobában teregetünk ki, már jó eredményt éretünk el, de vegyük figyelembe, hogy egy nagy szobába minimum napi két liter vizet kell elpárologtatni. Használjunk torokfertőtlenítőket, s orrsprayokat is bártan, folyadéknak pedig a legjobb a hársfatea mézzel!

– Orvoshoz akkor forduljunk, ha tüneteink több napon keresztül nem múlnak, vagy ha súlyosbodnak: arcüregünk feszül, mellkasunk fáj, vagy ugatva köhögünk. Ekkor is előbb hívjuk fel a háziorvost, hogy olyan időpontot tudjon nekünk adni, amikor kevesen vannak csak a rendelőben – mondta a háziorvos, hozzátéve: dolgozni csak akkor induljunk el, ha már nem fertőzünk, és jó eséllyel a betegségben meggyengült immunrendszerünk sem kap már el egyéb nyavalyát. Ez a tünetek teljes elmúlását követő legalább második nap legyen!

Negyven százalékkal nőtt az influenzások száma

Negyven százalékkal nőtt az influenzások száma Negyven százalékkal többen, 23 300-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel az elmúlt héten, mint az azt megelőzőn - közölte az Országos Epidemiológiai Központ szerdán az MTI-vel.

A közlés szerint a betegek korosztályi megoszlásában nincs eltérés a korábban jelentettekhez képest, még mindig a gyerekek és a fiatal felnőttek közül betegednek meg a legtöbben.

A legtöbben Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyében betegek. A tájékoztatás szerint a virológiai vizsgálatok mind az influenza A, mind az influenza B vírust kimutatták.

(MTI)

Merre jár a Google szerint a járvány?

A Google szakemberei rájöttek, hogy az emberek milliói szerte a világon hétről-hétre egészségügyi információkat keresnek az interneten. Ahogyan az várható, az influenzaszezonban több influenzával kapcsolatos, az allergiaszezonban több allergiával kapcsolatos, nyáron pedig több leégéssel kapcsolatos keresést végeznek.

Trendek a neten - Azaz a járvány terjedése lekövethető a keresőkben

A keresőben tárolt tendenciákat követve bárki akár a jelenlegi, akár az évekkel ezelőtti trendeket megnézheti.

Érdekes összehasonlítani, hogy mely évben mikor kezdődött, mikor volt csúcspontján, vagy épp mikor ért teljesen véget a hazai influenzajárvány. Emlékszik például, hogy a 2009-2010-es szezonban november utolsó és december első hetében volt a legintenzívebb az influenza-járvány?

Bár a WEBBeteg.hu nem rendelkezik a Google méreteivel, sem látogatószámban sem a szerkesztői gárda nagyságának terén, mégis tagadhatatlanul az ország második legnagyobb egészségügyi honlapja, így a statisztikánkat kissé górcső alá véve, mi is láthatjuk, merre is jár az influnenza, mikor kerestek rá a legtöbben az influenzával kapcsolatos kifejezésekre portálunkon. A WEBBeteg.hu statisztikáját vizsgálva, hamar kiderül, hogy az idei évben vasárnap, azaz február 10-én kerestek nálunk eddig legtöbben az influenzával kapcsolatos cikkekre.

Talán ennél is érdekesebb adat, hogy mi érdekli azokat, akik beírják a keresőbe az inflenzával kapcsolatos kifejezésüket és a WEBBetegen találnak rá találati oldalt, illetve választ a kérdésükre. A mellékelt fotón látható az elmúlt hetek tíz legnépszerűbb influenzával kapcsolatos keresési kifejezése. S, hogy látogatóink ne maradjanak válasz nélkül, igyekeszünk, minden különböző kulcsszó mellé egy-egy hasznos cikket ajánlani:

(WEBBeteg/Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Nem alkoholos zsírmáj Nem alkoholos zsírmáj

Az egyik leggyakoribb májbetegség. Milyen tünetek jelentkezhetnek?

A máj fontossága A máj fontossága

Szervezetünk legnagyobb és egyik legösszetettebb szerve.

Kötelezően ajánlott védőoltások iskoláskorban

Milyen betegségek ellen nyújtanak védelmet az iskoláskorban kötelezően ajánlott oltások? Cikkünkben ezekről lesz szó.

Háromszoros téli járvány - Hogyan kezeljük ezt a rendkívüli szezont?

Az idei őszi-téli szezon példátlan és aggasztó, rengetegen betegek, sokan egyik légúti megbetegedésből a másikba esnek. Nem kedvez ennek a...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra...

Influenza - Tünetek, kezelés és szövődmények

Már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést, mivel a betegség szövődményei súlyos, akár életveszélyes...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Hogyan terjed az influenza?

Az 1918 és 1920 között pusztító világméretű influenzajárvány során 50-100 millióan haltak bele a betegségbe. Noha ma már vakcina segít a...

Hogyan lesz a megfázásból, influenzából tüdőgyulladás?

Hogyan különíthetőek el a vírusos eredetű légzőszervi betegségek? Nátháról vagy influenzáról beszélünk? Kik tartoznak az influenzafertőzés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.