• Itthon nem fenyeget a calici-járvány

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    Hányással és hasmenéssel járó norovírus fertőzött meg 1,1 millió embert Nagy-Britanniában. Az itthon calicivírusként ismert kórokozó gyorsan terjed a szigetországban, és Európa más országainak lakóit sem kíméli. A szakemberek szerint a járványnak már épp itt volt az ideje, ugyanis 4-5 évente lehet a vírus felbukkanására számítani.

    A brit egészségvédelmi hatóság (HPA) közlése szerint a rendkívül könnyen terjedő norovírus az idei télen a vártnál korábban ütötte fel a fejét a szigetországban. A brit szakértők szerint hasonló tendencia mutatkozik Európa-szerte, Japánban és a világ más részein is. Az Egyesült Államokban például két luxushajó utasai közül több mint négyszázon figyelték meg a betegségre jellemző tüneteket, Európában pedig kórházakat és idősek otthonait kellett lezárni, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését.

    Hirdetés

    – Pánikra azonban nincs ok! – szögezte le dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője, aki elmondta, a vírus leggyakrabban zárt közösségekben okoz csak nagyobb problémát, ahol közös WC-t használnak, vagy közös a konyha. A vírus ugyanis fertőzött széklettel terjed, illetve a hányásból felszálló aeroszolok közvetítésével.

    A Caliciviridae család jellemzői


    A Caliciviridae családot alkotó vírusok egy részét, mint állatpatogén kórokozókat, már az 1930-as években felfedezték, míg az emberi megbetegedést okozó, u.n. humán calicivírusok megismerésére csupán az 1970-es években került sor. A humán calicivírusok két nemzetségre oszthatók, nevezetesen noro- és a sapovírusokra, melyek ugyancsak további alcsoportokba sorolhatók, többnyire feltalálási helyük szerinti névvel ellátva. A norovírusok minden korosztályt megbetegíthetnek, a sapovírusok viszont klinikai megbetegedéseket, főleg az 5 év alatti korosztályban okoznak.

    – A vírus, ami súlyos hasmenést és hányást okoz, entrális úton terjed, vagyis úgy, hogy a fertőzött széklet bekerül a tápcsatornába – mondta a szakértő. Hogyan lehetséges ez? Például nem megfelelő higiéniával! – Egy fertőzött WC-kilincsről is elkapható a vírus, de ha a beteg szakácsunk nem mosott kezet mielőtt az ebédünkhöz nyúlt, akkor is kellemetlen tünetekre számíthatunk – folytatta Ócsai Lajos, hozzátéve: mivel a betegség nagyon kevés vírussal is fertőz, a vírus terjedésének másik módja lehet az is, hogy ha a hányás során képződő aeroszolt belélegezzük.

    Védőoltás nem létezik ellene, viszont rendszeres alkoholos fertőtlenítő használatával és a személyi higiénia maximális betartásával védekezhetünk. Ha beteg van a családban, fontos, hogy a mosdót, a kilincseket és egyéb tárgyakat, amikhez a beteg hozzáért, ugyancsak rendszeresen (naponta többször is) fertőtlenítsük!

    Rövid lappangás, gyors lefolyás

    Az első tünetek a megfertőződés után pár órával már jelentkeznek, és általában elég drasztikusak is, a calicifertőzés mégis jóindulatú lefolyásúnak mondható. – A beteg általában gyorsan, 1-2 nap alatt felgyógyul. A legnagyobb veszély a kiszáradás. Amennyiben ez fennáll, a betegnek kórházi, infúziós kezelésre is szüksége lehet – hangsúlyozta Ócsai.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!
    Legnagyobb veszélyben a gyerekek és az idősek

    A gyerekek, vagy az idős felnőttek szervezetének tolerancia szintje sokkal kisebb a vírussal szemben, így ők fokozott figyelmet igényelnek fertőződés esetén. – Bármilyen hányással és hasmenéssel járó megbetegedés esetén a legfontosabb a folyadékpótlás, hogy a kiszáradást elkerülhessük.

    Az idősek egyébként is kevesebbet isznak, s a szomjúság érzés már csak akkor jelentkezik, amikor már megtörtént a kiszáradás – figyelmeztetett a főosztályvezető, aki azt is elmondta: a vírus itthon járványszerű formában 4-5 évvel ezelőtt végigsöpört az egészségügyi intézményekben, s mint minden vírus ez is ciklikus formában üti fel a fejét újra és újra – mégpedig épp 4-5 évente, így Ócsai szerint valószínű, hogy a nagy-britanniaitól függetlenül mi is számíthatunk majd megbetegedésekre.

    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

    Módosítva: 2013.01.08 13:11, Megjelenés: 2013.01.08 13:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az égető lábfájdalom okai

    Az égető lábfájdalom okai

    Dr. Kerekes Éva

    A fájdalom jellegéből, kisugárzásából lehet következtetni az okokra.

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Dr. Lajtos Melinda

    Hátterében sokszor valamilyen általános megbetegedés is állhat.

    A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás: kullancsencephalitis

    A kullancsencephalitis a kullancsokban élősködő flavivírusok által terjesztett betegség, tünetei a kullancscsípést követően néhány napon belül jelentkező magas láz, idegrendszeri görcsök, tudatzavar lehetnek.

    HPV terhesség alatt és szoptatás idején

    Sok nő számára derül fény a HPV-fertőzésre terhessége idején, akár korábban kapta el a vírust, akár várandóssága idején fertőződött meg. Milyen veszélyt jelent maga a fertőzés a magzatra, illetve milyen terápia jöhet szóba a kismama számára?

    Nyugat-nílusi láz - Tünetek, lappangási idő

    Évek óta feltűnik Magyarországon is a nyugat-nílusi vírus.

    Rohamosan terjed az ebola

    Az Ebola-vírus által okozott vérzéses lázbetegség többnyire Afrikában fordul elő, és a világ egyik legrettegettebb betegsége. Libériában a vírus március óta legkevesebb 660 emberrel végzett, mostanra a libériai kormány elrendelte az ország legtöbb határátkelőjének lezárását, hogy feltartóztassa az ebolajárvány terjedését.

    Járványok - és ami mögöttük van

    Régebben isteni csapásnak tartották, ma már tudjuk, hogy szemmel nem látható kórokozók a felelősek kialakulásukért. És persze az, hogy egyrészt vagy nincs ellenük védekezési lehetőség, vagy van ugyan, de nem kifizethető. Mostanában az is előfordul, hogy van is vakcina, kifizethető is, csak éppen mi nem kérjük. Nézzünk szét kicsit Amerikában és Afrikában is, mi a helyzet!

    EHEC - Tudnivalók a németországi járványról

    Hogy kezelik az EHEC fertőzést? Milyen tüneteket okoznak a kórokozók? Hogy lehet védekezni a fertőzéssel szemben? Cikkünkben megtalálja a választ, az EHEC-baktériumok által okozott fertőzéssel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.