• Itthon nem fenyeget a calici-járvány

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    Hányással és hasmenéssel járó norovírus fertőzött meg 1,1 millió embert Nagy-Britanniában. Az itthon calicivírusként ismert kórokozó gyorsan terjed a szigetországban, és Európa más országainak lakóit sem kíméli. A szakemberek szerint a járványnak már épp itt volt az ideje, ugyanis 4-5 évente lehet a vírus felbukkanására számítani.

    A brit egészségvédelmi hatóság (HPA) közlése szerint a rendkívül könnyen terjedő norovírus az idei télen a vártnál korábban ütötte fel a fejét a szigetországban. A brit szakértők szerint hasonló tendencia mutatkozik Európa-szerte, Japánban és a világ más részein is. Az Egyesült Államokban például két luxushajó utasai közül több mint négyszázon figyelték meg a betegségre jellemző tüneteket, Európában pedig kórházakat és idősek otthonait kellett lezárni, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését.

    Hirdetés

    – Pánikra azonban nincs ok! – szögezte le dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője, aki elmondta, a vírus leggyakrabban zárt közösségekben okoz csak nagyobb problémát, ahol közös WC-t használnak, vagy közös a konyha. A vírus ugyanis fertőzött széklettel terjed, illetve a hányásból felszálló aeroszolok közvetítésével.

    A Caliciviridae család jellemzői


    A Caliciviridae családot alkotó vírusok egy részét, mint állatpatogén kórokozókat, már az 1930-as években felfedezték, míg az emberi megbetegedést okozó, u.n. humán calicivírusok megismerésére csupán az 1970-es években került sor. A humán calicivírusok két nemzetségre oszthatók, nevezetesen noro- és a sapovírusokra, melyek ugyancsak további alcsoportokba sorolhatók, többnyire feltalálási helyük szerinti névvel ellátva. A norovírusok minden korosztályt megbetegíthetnek, a sapovírusok viszont klinikai megbetegedéseket, főleg az 5 év alatti korosztályban okoznak.

    – A vírus, ami súlyos hasmenést és hányást okoz, entrális úton terjed, vagyis úgy, hogy a fertőzött széklet bekerül a tápcsatornába – mondta a szakértő. Hogyan lehetséges ez? Például nem megfelelő higiéniával! – Egy fertőzött WC-kilincsről is elkapható a vírus, de ha a beteg szakácsunk nem mosott kezet mielőtt az ebédünkhöz nyúlt, akkor is kellemetlen tünetekre számíthatunk – folytatta Ócsai Lajos, hozzátéve: mivel a betegség nagyon kevés vírussal is fertőz, a vírus terjedésének másik módja lehet az is, hogy ha a hányás során képződő aeroszolt belélegezzük.

    Védőoltás nem létezik ellene, viszont rendszeres alkoholos fertőtlenítő használatával és a személyi higiénia maximális betartásával védekezhetünk. Ha beteg van a családban, fontos, hogy a mosdót, a kilincseket és egyéb tárgyakat, amikhez a beteg hozzáért, ugyancsak rendszeresen (naponta többször is) fertőtlenítsük!

    Rövid lappangás, gyors lefolyás

    Az első tünetek a megfertőződés után pár órával már jelentkeznek, és általában elég drasztikusak is, a calicifertőzés mégis jóindulatú lefolyásúnak mondható. – A beteg általában gyorsan, 1-2 nap alatt felgyógyul. A legnagyobb veszély a kiszáradás. Amennyiben ez fennáll, a betegnek kórházi, infúziós kezelésre is szüksége lehet – hangsúlyozta Ócsai.

    Legnagyobb veszélyben a gyerekek és az idősek

    A gyerekek, vagy az idős felnőttek szervezetének tolerancia szintje sokkal kisebb a vírussal szemben, így ők fokozott figyelmet igényelnek fertőződés esetén. – Bármilyen hányással és hasmenéssel járó megbetegedés esetén a legfontosabb a folyadékpótlás, hogy a kiszáradást elkerülhessük.

    Az idősek egyébként is kevesebbet isznak, s a szomjúság érzés már csak akkor jelentkezik, amikor már megtörtént a kiszáradás – figyelmeztetett a főosztályvezető, aki azt is elmondta: a vírus itthon járványszerű formában 4-5 évvel ezelőtt végigsöpört az egészségügyi intézményekben, s mint minden vírus ez is ciklikus formában üti fel a fejét újra és újra – mégpedig épp 4-5 évente, így Ócsai szerint valószínű, hogy a nagy-britanniaitól függetlenül mi is számíthatunk majd megbetegedésekre.

    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

    Módosítva: 2013.01.08 13:11, Megjelenés: 2013.01.08 13:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfiegészség

    Férfiegészség

    Balogh Mária, újságíró

    A férfiak szív- és érrendszeri betegségei megelőzhetők lehetnének.

    Fejfájások elterjedtsége

    Fejfájások elterjedtsége

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Melyek a legjelentősebb fejfájástípusok? Cikkünkből kiderül.

    Még nincs influenzajárvány

    A legtöbb, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló 15-39 év közötti fiatal felnőtt volt.

    Modern HIV-terápia Debrecenben

    A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban is a legkorszerűbb, államilag finanszírozott kezelést kapják a HIV-fertőzöttek. A HIV-decentrum 5 éve működik az intézmény Infektológiai Intézetében, ahol most 16 beteg részesül ingyenes terápiában.

    Nyugat-nílusi láz - Tünetek, lappangási idő

    Évek óta feltűnik Magyarországon is a nyugat-nílusi vírus.

    Rohamosan terjed az ebola

    Az Ebola-vírus által okozott vérzéses lázbetegség többnyire Afrikában fordul elő, és a világ egyik legrettegettebb betegsége. Libériában a vírus március óta legkevesebb 660 emberrel végzett, mostanra a libériai kormány elrendelte az ország legtöbb határátkelőjének lezárását, hogy feltartóztassa az ebolajárvány terjedését.

    Járványok - és ami mögöttük van

    Régebben isteni csapásnak tartották, ma már tudjuk, hogy szemmel nem látható kórokozók a felelősek kialakulásukért. És persze az, hogy egyrészt vagy nincs ellenük védekezési lehetőség, vagy van ugyan, de nem kifizethető. Mostanában az is előfordul, hogy van is vakcina, kifizethető is, csak éppen mi nem kérjük. Nézzünk szét kicsit Amerikában és Afrikában is, mi a helyzet!

    EHEC - Tudnivalók a németországi járványról

    Hogy kezelik az EHEC fertőzést? Milyen tüneteket okoznak a kórokozók? Hogy lehet védekezni a fertőzéssel szemben? Cikkünkben megtalálja a választ, az EHEC-baktériumok által okozott fertőzéssel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.