Meghalt egy fiatal agyhártyagyulladásban: Kik vannak veszélyben?

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Fertőző agyhártyagyulladásban meghalt egy fiatal lány a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban; a lány néhány nappal a halála előtt részt vett a Balaton Sound fesztiválon. A betegség jellemző kezdeti tüneteként jelentkezhet magas láz, erős fejfájás, levertség, hányinger, hányás, tarkókötöttség (merevség), bőrvérzések.

Hét kérdés az agyhártyagyulladásos megbetegedésekről

Tudta?

A gennyes agyhártyagyulladások jelentős részét a Meningococcus nevű baktérium okozza, melynek altípusait A, B, C, W, Y betűkkel jelöljük. Hazánkban a leggyakoribb megbetegedéseket a B és a C szerotípusok okozzák. A kórokozót jellemzően a garatváladékban, a torokban a lakosság egy része tünetmentesen hordozza és terjeszti.
  • Mennyi a lappangási ideje, mik a tünetei? Azokat a fertőzés után hány nappal lehet észlelni és mit kell ilyenkor tenni? - A bakteriális fertőzés lappangási ideje 2-10 nap. Az agyhártyagyulladás tünetei lázzal, levertséggel, fejfájással kezdődnek. Tünetei idősebb gyermekeknél illetve felnőtteknél: kezdetben gyakran hányinger, magas láz, fejfájás, levertség, a későbbiekben tarkómerevség, fénykerülés, eszméletvesztés. Gyanú esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A betegség súlyosabb formája a vérmérgezés. Ilyenkor – még az agyhártyagyulladás kialakulása előtt – a véráramba került kórokozók hihetetlen gyorsasággal szaporodni kezdenek, és a hajszálerek elzáródásához vezetnek, a fontos szervekben illetve a bőrön bevérzések, majd szövetelhalások alakulnak ki.
  • Hogyan fertőz, hogyan lehet elkapni? - A bakteriális agyhártyagyulladást okozó baktériumok közül a meningococcus baktérium emberről emberre terjed, a nyál közvetíti köhögéskor, tüsszentéssel és csókolózással.
  • Mennyire súlyos ez a betegség? Hogyan lehet kezelni? Mi történik, ha nem kezelik időben? - A meningococcus okozta agyhártyagyulladás/vérmérgezés súlyos betegség, amely néhány óra vagy 1-2 nap alatt fejlődik ki. A betegség kezelése antibiotikummal történik. A korai felismerés a beteg életét mentheti meg.
  • Van-e ellene védőoltás, illetve milyen módon lehet megelőzni a fertőzést? - A meningococcus okozta agyhártyagyulladás hatékony hosszútávú megelőzésének módja a védőoltás. Meningococcus okozta megbetegedés gyanúja esetén a beteggel szoros kapcsolatban élők a betegség kialakulásának veszélye miatt, a rövidtávú megelőzés érdekében antibiotikumot kapnak, amelyet az népegészségügyi szolgálat ingyenesen biztosít azoknak, akiknek indokolt. Az intézkedések meghatározott eljárásrend szerint történnek. A beteg közvetlen hozzátartozói gyakran már a kórházban megkapják a megelőző gyógyszeres kezelést. Azok felderítését, akik a beteggel a családban vagy egyéb közösségben érintkeztek (zsúfolt együttlakás, együtt alvás, huzamosabb ideig zárt légtérben való közös tartózkodás), a népegészségügyi szolgálat végzi. Aki nem kerül közvetlen kontaktusba, szoros kapcsolatba a beteggel, annak a számára nem szükséges a megelőző gyógyszeres kezelés.
  • Okoz-e bármilyen maradandó károsodást a betegség? - Ha időben felismerésre kerül a betegség és gyorsan megfelelő kezelést kap a beteg, jó esélye van a teljes gyógyulásra.
  • Okozhat-e ez a baktérium járványos megbetegedést? - A meningococcus baktériumokat a nyál közvetíti köhögéskor, tüsszentéskor, csókolózáskor, hasonlóan sok más légúti kórokozóhoz. Emberről emberre terjedhet, ezért kapta a betegség a megkülönböztető nevét: járványos agyhártyagyulladás. Ennek a létrejöttéhez azonban szoros kontaktus szükséges, a nyálkacseppek közvetlen átadása (csókoló­zás), vagy gyakori, ismételt érintkezés (zsúfolt együtt lakás, együtt alvás) az előfeltétele.
  • Jelenleg milyen a járványügyi helyzet? - A betegség leggyakrabban a téli-tavaszi hónapokban fordul elő. Ebben az évben január és március között 38, áprilisban 3, májusban öt megbetegedés fordult elő. Júniusban és júliusban eddig egy-egy megbetegedésről szerzett tudomást a népegészségügyi szolgálat. A megbetegedések szórványosak voltak, közöttük nem volt járványügyi kapcsolat.

Az agyhártyagyulladás

Az agyhártyagyulladás a lágy agyburok gyulladásos betegsége. Az antibiotikumok feltalálása előtt a betegség gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű volt. A baktériumok okozta, gennyes agyhártyagyulladás kiemelt jelentősége abból adódik, hogy a betegség nagyrészt egészséges személyeket támad meg.

Gennyes agyhártyagyulladás

Mi történt a megbetegedett lánnyal?

A 17 éves budapesti lakos 2012. július 17-én a kórházba szállítást követően, C-típusú Neisseria meningitidis fertőzés következtében kialakuló súlyos vérmérgezésben meghalt. Az elhunyt a megbetegedését megelőző időszakban Zamárdiban, a Balaton Sound Fesztiválon tartózkodott. A beteg első tünetei július 16-án budapesti otthonában jelentkeztek. Július 17-én kórházba szállították. Állapota nagyon gyorsan romlott, és a szakszerű egészségügyi ellátás ellenére néhány órán belül meghalt. A laboratóriumi vizsgálatra vett vérmintából 2012. július 18-án C típusú meningococcus baktériumot mutattak ki.

A meningococcus nevű baktérium járványos agyhártyagyulladást, illetve vérmérgezést okozhat. A betegség jellemző kezdeti tünetei között szerepelhet a magas láz, erős fejfájás, levertség, hányinger, hányás, tarkókötöttség, bőrvérzések. A kórokozóval fertőződött személyek többsége nem betegszik meg, csak tünetmentesen hordozza egy ideig a baktériumot.

Megbetegedés esetén viszont annak lefolyása gyors, akár súlyos, életet veszélyeztető is lehet, ezért az időben elkezdett, szakszerű orvosi kezelés mindenképpen szükséges.

A C-típusú Neisseria meningitis megbetegedés a hazánkban elérhető meningococcus elleni védőoltásokkal megelőzhető. 2012. július 17-én járványügyi vizsgálat keretében megkezdődött az elhunyttal szoros kapcsolatba került személyek körének felderítése, a személyes kapcsolatfelvétel, és az esetlegesen szükséges antibiotikus megelőzés megkezdése.

A járványügyi vizsgálatokat a halálozás helye (Pest megye), a lakóhely (Budapest) és a rendezvény helye (Somogy megye) szerint illetékes kormányhivatalok kistérségi népegészségügyi intézetei az ÁNTSZ-szel szoros együttműködésben folyamatosan végzik.

Különböző kockázati tényezők

A kórokozóval fertőződött személyek többsége azonban nem betegszik meg, csak tünetmentesen hordozza egy ideig a baktériumot a torkában, addig, amíg az immunrendszere ki nem alakítja a kórokozóval szembeni védelmet. Egyes esetekben (meghatározott immunbetegségek, léphiány, vírusfertőzés, fizikai kifáradás, alkoholfogyasztás, stb. következtében) csökkent védekező képesség esetén a baktérium nem marad meg a nyálkahártyán, hanem a meggyengült védekezés következtében képes belépni a szervezetbe, és a véráram útján szétterjed.

A népegészségügyi hatóság az intézkedéseket a kapcsolódó jogszabályok, valamint a hazai és nemzetközi szakmai ajánlások és útmutatók alapján teszi meg. Szakmailag indokolatlan a rendezvény összes résztvevőjének körében a megelőző antibiotikus kezelés megkezdése, mivel a meningococcus baktérium csak közvetlen, szoros kapcsolat révén terjed emberről-emberre. A szakemberek a járványügyi vizsgálat keretében részletesen felderítették az elhunyt megbetegedését megelőző napokban folytatott tevékenységét valamint kapcsolati hálóját, és ezen keresztül a fertőzés veszélyének potenciálisan kitett személyek körét.

A járványügyi szakemberek intézkedése nyomán már antibiotikus megelőző kezelésben részesültek mindazok a felderített személyek, akik az elhunyttal közvetlen kapcsolatba kerültek a fesztiválon, illetve azt követően. Az illetékes népegészségügyi intézetek közreműködésével illetve orvosi javallatok alapján 2012. július 19-én 12:00-ig összesen 69 fő részesült megelőző antibiotikus kezelésben. A Balaton Sound fesztiválon résztvevők körében előforduló további megbetegedésről nincs tudomásunk.

Megelőzhetőek a tragédiák?

A Meningococcus C szerotípus egyre gyakoribb itthon

Míg korábban főleg a B szerotípusok dominanciája volt jellemző hazánkban, az utóbbi néhány évben a C szerotipus vált egyre gyakoribbá, és a megbetegedések száma is kismértékben emelkedett. 2010 július-2011 április között hazánkban 69 esetet regisztráltak, ennek több, mint felét a C szerotipus okozta és 9 eset volt halálos kimenetelű.

A Meningococcus C elleni védőoltás kb. 10 éve kapható hazánkban, többféle változatban. A hosszú távú, kb. 5-10 éves védelmet nyújtó, konjugált változat már 2 hónapos kortól adható. Idén májustól elérhető nálunk is a legkorszerűbb, legtöbb szerotípusra (A,C,W,Y) kiterjedő új vakcina, mely 11 éves kor felettieknek javasolt.

A B szerotípus ellen is van már védőoltás.

A Nyugat-Európai és USA-beli relative magas előfordulás miatt, angliai és amerikai nyári iskolákban, kollégiumokban, nyelvtanfolyamokon, általában követelmény a Meningococcus elleni védőoltás beadásának igazolása.

Újabb két eset

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás, illetve vérmérgezés súlyos, de ritka betegség, az utóbbi időben évente átlagosan 35-40 ilyen esetet jelentettek Magyarországon - írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a honlapján. A tapasztalatok szerint a betegség a leggyakrabban a téli-tavaszi hónapokban fordul elő. Az idén januártól március végéig 38, áprilisban három, májusban öt megbetegedés fordult elő. Júniusban és júliusban eddig egy-egy megbetegedésről szerzett tudomást a népegészségügyi szolgálat. A megbetegedések szórványosak voltak, nem volt köztük járványügyi kapcsolat - írták. Kifejtették: a megbetegedés két formája az agyhártyagyulladás és a vérmérgezés. A kórokozóval fertőződöttek többsége azonban nem betegszik meg, csak tünetmentesen hordozza egy ideig a baktériumot. A bakteriális fertőzés lappangási ideje 2-10 nap. Az agyhártyagyulladás tünetei lázzal, levertséggel, fejfájással kezdődnek. Idősebb gyermekeknél, illetve felnőtteknél kezdetben gyakran hányinger, magas láz, fejfájás, levertség jelentkezik, a későbbiekben tarkómerevség, fénykerülés, eszméletvesztés. Az ÁNTSZ hangsúlyozta, hogy gyanú esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A bakteriális agyhártyagyulladást okozó baktériumok közül a meningococcus nyál útján - köhögéssel, tüsszentéssel, csókolózással - emberről emberre terjedhet, ezért kapta a betegség a megkülönböztető nevét: járványos agyhártyagyulladás. A meningococcus okozta agyhártyagyulladás, illetve vérmérgezés néhány óra vagy egy-két nap alatt fejlődik ki. A korai felismerés a beteg életét mentheti meg - hangsúlyozta az ÁNTSZ, hozzátéve: a betegség hosszú távú megelőzésének a leghatékonyabb módja a védőoltás. A megbetegedés gyanúja esetén a beteggel szoros kapcsolatban élők a betegség kialakulásának veszélye miatt, a rövid távú megelőzés érdekében antibiotikumot kapnak, amelyet az ÁNTSZ ingyenesen biztosít azoknak, akik számára az indokolt. A beteg közvetlen hozzátartozói gyakran már a kórházban megkapják a megelőző gyógyszeres kezelést. Mindazok számára viszont, akik nem kerültek közvetlen kontaktusba, szoros kapcsolatba a beteggel, a megelőző gyógyszeres kezelés nem szükséges - közölte az ÁNTSZ.
A Facebook közösségi oldalon terjedt el a napokban a hír, hogy egy budapesti fiatal lány, aki a múlt hét végén részt vett Zamárdiban a Balaton Sound fesztiválon, néhány nappal később fertőző agyhártyagyulladásban meghalt. Némedi Mária, a kistarcsai Flór Ferenc Kórház orvos igazgatója csütörtökön megerősítette az MTI-nek, hogy a fiatal lány az intézményben kedden fertőző agyhártyagyulladásban hunyt el. Az ÁNTSZ közölte: azok, akik a fesztiválon vagy utána közvetlen kapcsolatba kerültek a 17 éves budapesti lánnyal, már megkapták a szükséges antibiotikus kezelést; csütörtök délig 69 embert láttak el. Pénteken azt közölték: csütörtökön egy 15 éves lány került kórházba, akinek a szervezetében kimutatták a baktériumot. Az ő környezetéből ugyanezen a napon kórházba vittek egy 16 éves beteget is, szintén ilyen megbetegedés gyanújával. Esetében a laboratóriumi vizsgálat nem mutatta ki a C-típusú kórokozót. A két fiatal az elmúlt hétvégén rövid időt töltött Siófokon és Szabadifürdőn, de a Zamárdiban zajló Balaton Sound fesztiválon nem vettek részt. A két beteg és a kedden meghalt lány között járványügyi kapcsolatot nem tártak fel.

Feltétlenül javasolt a legveszélyeztetettebb csecsemő és kamasz korosztály megfelelő védelme.

Ennek ajánlott, leghatékonyabb megoldása: 1 alapoltás a konjugált, C szerotípus elleni oltóanyagból 12 hónapos korban, majd 1 emlékeztető, kiterjesztő oltás a konjugált ACWY elleni vakcinából 12-15 éves korban. A B szerotípus ellen is van már védőoltás.

(WEBBeteg - Antsz.hu)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Kulcsár Flóra, orvostanhallgató
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.