• Influenza: nem csökkent a járvány aktivitása

    Szerző: MTI

    Az influenzaszerű megbetegedések négy hete tartó folyamatos emelkedése az elmúlt héten megállt, március 5. és 11. között is több mint 39 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, csaknem ugyanannyi, mint az azt megelőző héten - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán.

    Hirdetés

    A legfrissebb jelentés szerint a 10. héten az ország hét közigazgatási területén emelkedett, hat területen nem változott, hét megyében pedig csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. A betegek száma Hajdú-Bihar megyében kétszeresére, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint másfélszeresére nőtt az előző héthez képest. Csongrád és Zala megyében viszont 40 százalékkal kevesebben fordultak orvoshoz, mint egy héttel korábban.

    A legtöbb influenzaszerű megbetegedést Pest és Győr-Moson-Sopron megyéből, a legkevesebbet Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Veszprém megyéből jelentették.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Március 5. és 11. között az ország nyolc területéről (Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megye) összesen kilenc közösségi járványt jelentettek. Ezek közül nyolc óvodában, egy óvoda-bölcsődében fordult elő.

    Az OEK jelentése szerint továbbra is a gyermekek a legérintettebbek. Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a betegek több mint fele 15 éven aluli volt. Országos szinten a 15-34 éves fiatal felnőttek aránya több mint 34 százalék, a 35-59 évesek aránya több mint 21 százalék volt, míg a betegek több mint 6 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

    Az OEK légúti vírus osztályára a 10. héten 197 minta érkezett, nagyjából ugyanannyi mint az előző héten. Nyolcvankilenc esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 48 influenza B és 41 influenza A fertőzést azonosítottak.

    Az OEK február közepén jelentette be, hogy Magyarországon az influenzaszerű megbetegedések száma átlépte a járványküszöböt. Európában viszont az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) jelentése szerint már január óta tart a járvány. Az ECDC múlt szombaton arról számolt be, hogy Európában továbbra is nő az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, de három országban már tetőzött a járvány.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2012.03.15 17:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Torokfájás: Mikor van szükség antibiotikumra?

    A vírusos eredetű megfázás tüneteként sokszor jelentkezik torokfájás, gyakran ez a betegség első tünete. A torokfájás lehet bakteriális eredetű is, a gyógyuláshoz ilyenkor antibiotikumra is szükség van. Milyen tünetek alapján különböztethetjük meg a vírusos fertőzést a bakteriálistól, mikor forduljunk orvoshoz?

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.