Influenzajárvány: európai körkép

Szerző: MTI

Csaknem húsz európai országban gyorsult az influenza terjedése, néhány országban viszont úgy tűnik, a járvány már elérte csúcspontját - adta hírül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalos Facebook-oldalán szombaton.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ legfrissebb jelentése szerint a 2011/12-es influenzaszezon az elmúlt évekhez képest később kezdődött, a terjedés iránya továbbra sem rajzolódik ki egyértelműen.

Február 13. és 19. között az influenza terjedése tizenkilenc európai országban erősödött, míg Bulgária, Málta és Olaszország két egymást követő héten is csökkenő trendről adott jelentést, így feltételezhető, hogy ezek az országok már túljutottak az influenzajárvány csúcsán - írta az ÁNTSZ.

A hetedik héten tizenegy országból jelentették az influenza terjedését: Magyarország mellett a szomszédos Ausztriából és Szlovéniából, továbbá Belgiumból, Észtországból, Franciaországból, Görögországból, Olaszországból, Norvégiából, Portugáliából, valamint Spanyolországból.

Módosítani kell a következő szezon oltóanyagát

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok által beküldött minták csaknem felében mutatták ki az influenzavírust. A bizonyítottan influenza okozta megbetegedések közel 96 százalékáért az influenza A vírus volt felelős, a többi esetben az influenza B vírust mutatták ki.

Az idei szezonban terjedő influenza A(H3) és B vírusok "genetikai, illetve antigénszerkezeti tulajdonságaik alapján" egyre inkább különböznek a 2011/12-es szezonális influenza elleni védőoltásban található törzsektől, így az Egészségügyi Világszervezet a következő szezonra már más összetételű vakcinára tett javaslatot - olvasható az ÁNTSZ jelentésében.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) múlt szerdán jelentette be, hogy Magyarországon is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma. Az OEK ezen a héten már arról számolt be, hogy az elmúlt héten országos, de területenként eltérő intenzitású influenzajárvány bontakozott ki Magyarországon.

Influenza

1918 novembere annak a rövid időszaknak a kezdete, amely alatt 20 millió ember vesztette életét: négy hónap alatt többen haltak meg, mint az I. világháborúban. A tömeges megbetegedést influenza okozta, amely már az ezt megelőző évezredek során is sok áldozatot követelt, de ilyen méretű járványra addig nem volt példa.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tovább nőtt az influenzás betegek...

Az elmúlt héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma, olvasható az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb...

Hogyan terjed az influenza?

Az 1918 és 1920 között pusztító világméretű influenzajárvány során 50-100 millióan haltak bele a betegségbe. Noha ma már vakcina segít a...

Mit együnk influenzajárvány idején?

Néhány napos diéta nem ártalmas téli vírus- vagy bakteriális fertőzés esetén, vagyis ha valakinek nincsen étvágya, nem kell erőltetni az evést...

Mire kell figyelni influenzajárvány...

Az utóbbi évekhez képest korábban érkezett az influenza Európába, így hazánkba is. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.