• Nő az Influenzaszerű tünetek száma - Helyzetjelentés

    Szerző: MTI

    Az ország jelentős részén az elmúlt héten ismét megemelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, de az idei szezonban még mindig csak egy beteg szervezetében azonosították az influenzavírust - közölte az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    A közlemény szerint az azt megelőző (44.) héthez viszonyítva mintegy negyven százalékkal többen, nagyjából 5600-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A 45. héten az ország tizenöt közigazgatási területén emelkedett, négy területén csökkent, illetve egy területen nem változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága.

    Hirdetés

    Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról nem érkezett jelentés, de az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján az előző héthez viszonyítva a betegek között nőtt a gyermekek és a fiatal felnőttek aránya. A többi korcsoportban lényeges változás nem volt tapasztalható - írta az ÁNTSZ, kifejtve: a betegek 15,2 százaléka 14 éven aluli gyermek, 45,8 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 28,8 százalékuk a 35-59 évesek, 10,2 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

    Nincs újabb, influenzavírussal fertőzött beteg

    Mint írták, a 45. héten összesen 24 influenza-gyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra az Országos Epidemiológiai Központ légúti vírus osztályára, 20 százalékkal többet, mint az azt megelőző héten. Az elvégzett vizsgálatok egyetlen egy esetben sem mutatták ki az influenzavírus jelenlétét - emelte ki az ÁNTSZ.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Néhány héttel ezelőtt az ÁNTSZ azt közölte: a 2011/2012-es influenzaszezonban egy 18 éves beteg szervezetében mutattak ki először az influenzavírust. A 43. héten országszerte 5800 influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, ezt követően viszont a 44. héten harmadával kevesebben, csak 3900-an mentek orvoshoz hasonló tünetekkel.

    Az ÁNTSZ hangsúlyozta: az oltás országszerte megkezdődött; a védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, ezért érdemes az oltást mielőbb beadatni. Az idén is 1,3 millió vakcina áll térítésmentesen a veszélyeztetett korcsoportok, vagyis a krónikus betegek és a 65 éven felüliek rendelkezésére, az érintettek a háziorvosuknál kaphatják meg az oltást.

    Novembertől kérhető az infulenza elleni védőoltás


    Novembertől kérhető a háziorvosoktól a hazai gyártású háromkomponensű szezonális influenza elleni védőoltás. A vakcina a 2009-es H1N1, továbbá a H3N2 altípusú influenza A és az influenza B vírus idei szezonban várhatóan cirkuláló törzsei ellen nyújt védelmet. Az ÁNTSZ ajánlásai>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.11.17 13:19
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    A nátha és az influenza hatékony megelőzése

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

    Férfi influenza: valós betegség lehet?

    A férfi influenza kifejezést leginkább pejoratív értelemben használjuk azokra, akik túl sokat panaszkodnak a megfázásuk vagy influenzájuk miatt. Egy kutatás eredménye azonban arra enged következtetni, hogy a férfi influenza valós betegség lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.