Novembertől kérhető az infulenza elleni védőoltás

Szerző: antsz.hu

Novembertől kérhető a háziorvosoktól a hazai gyártású háromkomponensű szezonális influenza elleni védőoltás. A vakcina a 2009-es H1N1, továbbá a H3N2 altípusú influenza A és az influenza B vírus idei szezonban várhatóan cirkuláló törzsei ellen nyújt védelmet.

A térítésmentes oltóanyag kiszállítását a Kormányhivatalok kerületi és kistérségi népegészségügyi intézeteibe, október 17-én kezdték meg, és várhatóan október 27-én fejezik be.

A védőoltást a hat hónaposnál idősebb krónikus betegeknek, 65 éves kor fölött az egészségeseknek is javasolják. A magas kockázatú csoportokba tartozóknak, idén is 1.3 millió dózis oltóanyag áll rendelkezésre térítésmentesen.

Ajánlások gyermekeknek

Gyermekeket 6-35 hónapos kor között, speciálisan gyermekeknek készült vakcinával lehet, sőt ajánlott oltani, hiszen az influenzavírusok súlyos megbetegedéseket képesek okozni, nemcsak a kockázati csoportokban, hanem akár egészséges gyermekekben is. 3 és 12 éves kor között, a hazai vakcina fél adagja, vagy speciálisan gyermekek számára készített oltóanyag adása javasolt.

Az influenza

Influenza vagy egyszerű nátha? Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést. Ismerje meg a tüneteket! Az influenza tünetei, szövődményei és kezelése>>

Krónikus beteg fél- és hároméves kor közötti gyermekek számára, 5000 adag import oltóanyagot biztosít az egészségügyi tárca. Fél éves kor alatt a gyermekek nem olthatók influenza ellen, ilyen esetben a környezetükben élők kérjenek oltást, mert ezzel nemcsak magukat védik, hanem csökkentik az influenzavírusok átadásának lehetőségét is környezetükben.

A terhes nők, egészségügyi dolgozók védelmében

A terhesség során bekövetkező élettani változások miatt, a várandós nőknél gyakoribb lehet a súlyos lefolyású influenza, ezért számukra idén is különösen javasolt az oltás, amely elölt vírust tartalmaz, biztonságos és hatásos. A vakcina beadása (akár a tervezett várandósság előtt is) nemcsak a várandós nőt védi, hanem születés után még körülbelül fél évig a gyermek is védett lesz.

Sertésinfluenza és terhesség

A terhesség megterheli a szívet és a tüdőt, valamint az immunrendszert. Mindez nemcsak a betegség kockázatát növeli, hanem az azzal járó komplikációkét is, mint a tüdőgyulladás vagy egyéb légzőrendszeri rendellenességek kialakulását. Ráadásul súlyos esetekben a betegség vetélést, koraszülést vagy egyéb problémákat okozhat. H1N1 és terhesség - Mennyire veszélyes?>>

Az idén is különösen ajánljuk az egészségügyi dolgozók védőoltását. Fontos, hogy a járó- és fekvőbeteg-ellátásban a betegekkel közvetlenül kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozók, minél nagyobb arányban részesüljenek védőoltásban, hogy ne veszélyeztessék betegeiket a fertőzés átvitele révén.

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai szerint, az influenza elleni védőoltásnak nincsenek komolyabb szövődményei, csupán enyhe helyi reakciót és hőemelkedést okozhatnak.

Gyakran felmerül alternatívaként az immunrendszer erősítése: ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozzuk, hogy a vitaminok és az immunrendszer erősítése természetesen hasznosak, de a betegség megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás.

Emellett gyakori kézmosással, zsúfolt helyek és influenzás betegekkel való érintkezés elkerülésével, mindannyian tovább csökkenthetjük a megbetegedés kockázatát addig is, míg megkapjuk az oltást.

Az előző évekhez hasonlóan, idén is elérhetőek a patikákban különböző – influenza elleni háromkomponensű – hazai és külföldi oltóanyagok, melyek vénykötelesek.

Áruk gyártótól függően 1-4 ezer forint között mozog.

A 40. héten elindult az influenza-figyelő szolgálat. 1400 orvos jelenti hetente az influenzaszerű megbetegedések számát, 100 orvos heti rendszerességgel vizsgálati anyagot is küld az Országos Epidemiológiai Központba, az influenzavírusok kimutatása céljából. Eddig a virológiai vizsgálatok egyetlen betegnél sem igazoltak influenzát.

(ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály [[email protected]])

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Koronavírus - 2548 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 935 182 fő, közülük 5 714 861 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 82 ezren pedig már a harmadik oltást is...

Lesz-e még influenza 2021-ben? -...

Vajon várható-e az influenzavírus ismételt megjelenése a járványügyi intézkedések ellenére is? A kérdésre Dr. Ócsai Lajos járványügyi...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Mindent az influenzáról és az...

Bár az influenza vírusa még sehol nem jelent meg az országban, botorság volna arra számítani, hogy ez hosszútávon így is marad. A vírus elleni...

Hogyan készül az influenzaszezonra?

A legtöbben, a lakosság 40%-a vitaminokkal készül a megfázásos időszakra - derül ki a Szinapszis Kft.legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.