• Nem szalmonella váltotta ki a rácalmási megbetegedéseket

        Szerző: MTI

        Az eddigi vizsgálatok alapján kizárható a szalmonellafertőzés gyanúja a múlt héten történt rácalmási megbetegedésekkel kapcsolatban.

        A Hankook Tire Magyarország Kft. gyárának húsz dolgozóinak megbetegedését más tényező okozta - mondta a laboratóriumi vizsgálatok eddigi eredményei alapján a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának vezetője.

        Hirdetés

        Jó tudni!


        Nyaranta jelentősen megugrik az életmérgezések, ételfertőzések száma, és nem csak a hírhedt szalmonella állhat a háttérben. A nagy melegben nem is kell különösebben nagy hanyagság ahhoz, hogy romlott, fertőzött élelmiszert fogyasszunk, éppen ezért még fokozottabban kell ügyelnünk a konyhai higiéniára. Hasznos tippek az ételmérgezés elkerüléséhez>>

        Gombos Zoltán közlése szerint a múlt csütörtökön fogyasztott ételek mintájában, a felhasznált alapanyagokban és a konyhában készített egyéb ételekben sem mutattak ki szalmonella baktériumot a vizsgálatok. Az egyéb kórokozókra kiterjedő vizsgálat várhatóan a hét végén zárul. A konyhai dolgozókon újabb szűrővizsgálatot végeznek - tette hozzá.

        A rácalmási gyárban múlt pénteken hasmenéssel, hányással, hasi fájdalommal és lázzal járó tünetekkel húszan fordultak orvoshoz, a megyei tiszti főorvos hétfői tájékoztatása szerint ketten kórházi ápolásra szorultak.

        Valamennyien paprikás szeletet és nokedlit fogyasztottak az üzemi étkezdében.

        A gyárban egy műszakban négyszázan dolgoznak, műszakonként háromféle menüből választhatnak.

        Nyári veszélyek


        A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. A kórokozónak azonban számos, különböző panaszokat okozó alfaja is létezik. Fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb. A salmonellosis (szalmonella-fertőzés)>>

        (MTI)

        Legutóbb frissült: 2011.08.11 08:34
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Depressziós a párom

        Depressziós a párom

        Dr. Veress Dóra, pszichiáter

        Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        Mit kell tudni a liszteriózisról?

        A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz.

        Fertőzéses eredetű hasmenés - Kiváltó okok és kezelés

        A gastroenteritis, vagyis a fertőzéses eredetű hasmenés olyan gyulladással járó állapot, amelyben a gyomor mellett a vékonybél is érintett. Legfőbb tünetei a hasmenés, hányás és a hasi görcs.

        A norovírus-fertőzés kialakulása, rizikófaktorai és megelőzése

        A norovírus-fertőzés egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés, melyet az azonos nevű vírus okoz. Heves hányással és erős hasmenéssel jár. A panaszok többnyire néhány nap alatt maradandó károsodás nélkül lecsengenek, azonban kisgyermekekre és idős emberekre nézve veszélyes lehet a vele járó nagymértékű folyadékvesztés miatt.

        5 jel, ami immunhiányra utalhat

        Ha gyakran kapunk el különböző fertőzéseket, azt gondolhatjuk, hogy valami komolyabb betegség áll a háttérben. Dr. Kádár János immunológus szerint azonban kizárólag a gyakori betegeskedés alapján nem lehet erre következtetni, ám ha más tüneteink is jelentkeznek, az akár immunhiányos állapotot is jelezhet.

        A rotavírus-fertőzés - Mit kell tudni róla?

        A rotavírus-fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget kisgyermekek és csecsemők körében. 3-5 éves korra szinte minden gyermek átesik a fertőzésen. A betegség 3-36 hónapos korban okozza a legsúlyosabb kórformákat.

        A szalmonellafertőzés (salmonellosis) típusai

        A szalmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. A kórokozónak azonban számos, különböző panaszokat okozó alfaja is létezik. Fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.