• Konferencia a hepatitisz világnapján

    Szerző: MTI

    A hepatitiszes betegek diszkriminációjáról, a betegség kezelésének jelenéről és előfordulásának gyakoriságáról is hallhattak előadást az érdeklődők a hepatitisz világnapján rendezett konferencián Budapesten.

    A hepatitisz - vírusok által okozott fertőzéses májbetegségek - átvitele csak vér útján lehetséges, nem terjed tüsszentéssel, köhögéssel, csókkal, közös evőeszköz használatával, étellel, fürdőszoba vagy toalett használatával - hangsúlyozta előadásában Nemesi Krisztina, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének elnökségi tagja.

    Mint mondta, a mindennapi életben a higiéniai szabályok betartása mellett a családtagok, barátok, kollégák, egészségügyi dolgozók, betegtársak nem kaphatják el a fertőzést. A tájékoztatás szerint a betegek sokszor panaszkodnak hátrányos megkülönböztetésre, diszkrimináció a munkahelyen, családban, barátok részéről és az egészségügyben is éri őket.

    Hirdetés

    A hepatitisz fertőzés terjedése, gyakorisága

    A hepatitisz fertőzés vér, vérkészítmény útján, intravénás drog használatakor közös tűvel, tetováláskor, testékszerek behelyezésekor, szexuális úton, anyáról gyermekére, orvosi, fogászati beavatkozások során is terjedhet. Magyarországon 1992 óta szűrik véradáskor a vért hepatitisz C vírusra (HCV).    

    Hepatitis C


    Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának kialakulásáért és 600 májrákos esetért. Hepatitis C>>

    Magyarországon körülbelül 70 ezer ember él hepatitisz C fertőzéssel - nagyrészük nem is tud róla. A világon 170 millió ember szenved HCV okozta idült májgyulladásban - ismertette Makara Mihály, a Fővárosi Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet főorvosa.

    Hepatitis B


    A hepatitis B a világ egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedése: a világ népességének mintegy 20-30 százalékában kimutatható, hogy élete során hepatitis B fertőzésen esett át. Hepatitis B>>

    A májrák-megbetegedések 60-70 százalékát okozó idült B-vírusos gyulladás a világon körülbelül 350 millió emberben zajlik. Évente 500-700 ezer ember haláláért felelős, holott 1982 óta védőoltással megelőzhető.

    Magyarországon a 14 éveseket kötelezően oltják 1999 óta.

    Kezelési lehetőségek, ellátási rendszer

    A hepatitisz kezelésének jelenéről és jövőjéről beszélt Hunyady Béla, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Hepatológiai Szekciójának elnöke. Az új proteázgátló gyógyszerekkel - melyek a hepatitisz C vírus szaporodását gátolják - a visszaeső pácienseknek már 80 százalék esélyük van a gyógyulásra. Az Európai Unióban az első új gyógyszert néhány napja törzskönyvezték, Magyarországon még nem hozzáférhető.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A konferenciát a Májbetegekért Alapítvány, az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület és a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete szervezte. Prinz Gyula, a Szakmai Kollégium Infektológia Tagozatának elnöke a hepatitiszes betegek ellátásának rendszeréről szólt, Nagy Ferenc betegjogi képviselő a hepatitiszes betegek diszkriminációjának jogtalanságáról tartott előadást, Orosz Anikó gyógyult beteg saját tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.

    A hepatitisz világnapját július 28-án tartják a WHO kezdeményezésére annak emlékére, hogy 1925-ben ezen a napon született Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitis B vírus felfedezője.

    A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a vírusok okozta krónikus májgyulladásra, kialakulásának okaira és a betegség korai felismerésének jelentőségére. A korábbi években, 2004 és 2007 között október 1-jén, 2008-tól 2010-ig május 19-én tartották.

    Hepatitis A


    Az A vírus hepatitisfertőzés a gyomor-bélrendszer útján jön létre. A vírus a fertőzött ember székletével a környezetbe kerül, ahol nagyon sokáig életképes, majd szennyezett étel, ital, kéz, csatorna, szabad vizek közvetítésével más emberekre is átterjed. Hepatitis A>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.07.29 23:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Urológia

    Urológia

    Dr. Szimuly Sándor

    Néhány fontosabb urológiai betegség, tüneteik és kezelésük.

    A migrén okai

    A migrén okai

    B. M., szakfordító

    Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.

    Májgyulladás - Okok, tünetek és kezelés

    Májgyulladást (hepatitis) okozhatnak vírusok, autoimmun betegség, alkohol, bizonyos gyógyszerek és méreganyagok. Világszerte a vírusos májgyulladás a leggyakoribb. A betegségnek van akut és krónikus formája.

    Véradási szabályok és tippek

    Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól. Azonban sok közkeletű tévedés és félreértés kering a köztudatban ennek a menetéről, melyet most tisztázunk!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások