Konferencia a hepatitis világnapján

MTI
megjelent:

A hepatitises betegek diszkriminációjáról, a betegség kezelésének jelenéről és előfordulásának gyakoriságáról is hallhattak előadást az érdeklődők a hepatitis világnapján rendezett konferencián Budapesten.

A hepatitis - vírusok által okozott fertőzéses májbetegségek - átvitele csak vér útján lehetséges, nem terjed tüsszentéssel, köhögéssel, csókkal, közös evőeszköz használatával, étellel, fürdőszoba vagy toalett használatával - hangsúlyozta előadásában Nemesi Krisztina, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének elnökségi tagja.

Mint mondta, a mindennapi életben a higiéniai szabályok betartása mellett a családtagok, barátok, kollégák, egészségügyi dolgozók, betegtársak nem kaphatják el a fertőzést. A tájékoztatás szerint a betegek sokszor panaszkodnak hátrányos megkülönböztetésre, diszkrimináció a munkahelyen, családban, barátok részéről és az egészségügyben is éri őket.

A hepatitis fertőzés terjedése, gyakorisága

A hepatitis fertőzés vér, vérkészítmény útján, intravénás drog használatakor közös tűvel, tetováláskor, testékszerek behelyezésekor, szexuális úton, anyáról gyermekére, orvosi, fogászati beavatkozások során is terjedhet. Magyarországon 1992 óta szűrik véradáskor a vért hepatitis C vírusra (HCV).

Hepatitis C

Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának kialakulásáért és 600 májrákos esetért. Hepatitis C>>

Magyarországon körülbelül 70 ezer ember él hepatitis C fertőzéssel - nagyrészük nem is tud róla. A világon 170 millió ember szenved HCV okozta idült májgyulladásban - ismertette Makara Mihály, a Fővárosi Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet főorvosa.

Hepatitis B

A hepatitis B a világ egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedése: a világ népességének mintegy 20-30 százalékában kimutatható, hogy élete során hepatitis B fertőzésen esett át. Hepatitis B>>

A májrák-megbetegedések 60-70 százalékát okozó idült B-vírusos gyulladás a világon körülbelül 350 millió emberben zajlik. Évente 500-700 ezer ember haláláért felelős, holott 1982 óta védőoltással megelőzhető.

Magyarországon a 14 éveseket kötelezően oltják 1999 óta.

Kezelési lehetőségek, ellátási rendszer

A hepatitis kezelésének jelenéről és jövőjéről beszélt Hunyady Béla, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Hepatológiai Szekciójának elnöke. Az új proteázgátló gyógyszerekkel - melyek a hepatitis C vírus szaporodását gátolják - a visszaeső pácienseknek már 80 százalék esélyük van a gyógyulásra. Az Európai Unióban az első új gyógyszert néhány napja törzskönyvezték, Magyarországon még nem hozzáférhető.

A konferenciát a Májbetegekért Alapítvány, az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület és a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete szervezte. Prinz Gyula, a Szakmai Kollégium Infektológia Tagozatának elnöke a hepatitises betegek ellátásának rendszeréről szólt, Nagy Ferenc betegjogi képviselő a hepatitises betegek diszkriminációjának jogtalanságáról tartott előadást, Orosz Anikó gyógyult beteg saját tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.

A hepatitis világnapját július 28-án tartják a WHO kezdeményezésére annak emlékére, hogy 1925-ben ezen a napon született Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitis B vírus felfedezője.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a vírusok okozta krónikus májgyulladásra, kialakulásának okaira és a betegség korai felismerésének jelentőségére. A korábbi években, 2004 és 2007 között október 1-jén, 2008-tól 2010-ig május 19-én tartották.

Hepatitis A

Az A vírus hepatitisfertőzés a gyomor-bélrendszer útján jön létre. A vírus a fertőzött ember székletével a környezetbe kerül, ahol nagyon sokáig életképes, majd szennyezett étel, ital, kéz, csatorna, szabad vizek közvetítésével más emberekre is átterjed. Hepatitis A>>

(MTI)

Cikkajánló

Szúnyogok preferenciája Szúnyogok preferenciája

Kiket kedvelnek legjobban a szúnyogok egy új kutatás szerint?

Gerincsérv (porckorongsérv) Gerincsérv (porckorongsérv)

Mi is ez a betegség pontosan, és mit lehet tenni ellene?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.