Nyugat-Afrikából indul a következő új betegség

Szerző: Független Hírügynökség

A következő új betegségek Közép- és Nyugat-Afrikában bukkannak fel - jósolja egy új tanulmány. Ezeken az afrikai vidékeken az erdőirtások miatt egyre kisebb területre zsúfolódnak össze a vadon élő állatok, és egyre valószínűbb, hogy kontaktusba kerülnek a növekvő emberi populációval.

A tanulmány szerint a vadállatok kórokozói a változások következtében könnyebben mutálódhatnak, és ugorhatják át a fajok közötti határokat.

A Proceedings of the Royal Society B című brit tudományos akadémiai folyóiratban megjelent tanulmány az AIDS-re emlékeztetve hangsúlyozza, hogy a kórokozók "gazdacseréjének" főleg a csimpánzok, gorillák és az emberek között a legnagyobb a lehetősége, a hasonló biológiai felépítés és hasonló immunrendszer miatt.

A tudósok szerint az AIDS - a szerzett immunhiány - valószínűleg csimpánzokról terjedt át az emberre.

De az új tanulmány felhívja a figyelmet, hogy a fajok közötti távolság sem jelent védelmet. Egyes kórokozók, főleg a vírusok képesek távol álló fajokhoz is alkalmazkodni. Vannak vírusos betegségek, amelyek a madarakról terjedtek át az emberre, és olyanok is, amelyeket a denevérektől "kaptunk".

A tanulmány szerzői szerint a következő új fertőző betegségek olyan helyen fognak kialakulni, ahol az emberek közel kerülnek a vadon élő főemlősökhöz, ahogyan az Közép- és Nyugat-Afrikában történik. Az új vírusos betegségek valószínűsége nagyobb ott, ahol az emberek elszigetelt területekre hatolnak be. Ott pedig ugyanakkora a kockázata annak, hogy a vírus egy emberszabású majomról terjed át az emberre, mint annak, hogy patkányról vagy denevérről.

Februárban a brit Nature című tudományos folyóiratban megjelent egy cikk, amely szerint az elmúlt 50 évben nagyjából megnégyszereződött az új betegségek száma. Az a cikk a következő állati eredetű betegségek felbukkanásának lehetséges területeként Kelet-Ázsiát, Indiát, valamint Afrika középső és nyugati vidékét adta meg.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vietnami variáns az indiai...

A koronavírus egy újabb variánsát fedezték fel Vietnamban, ami az egészségügyi hatóságok tapasztalata szerint a fertőzött személyek kilélegzése...

Minden külhoni magyar regisztrálhat...

A külhoni, még oltásra váró magyarok és a Magyarországon élő külföldiek is regisztrálhatnak a koronavírus elleni oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu...

A Föld 12 leghalálosabb vírusa

Az emberek már azóta harcolnak a vírusok ellen, mióta az emberiség mai formájában kialakult volna. Néhány vírusos megbetegedés esetében a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.