• EHEC-fertőzés: Van félnivalónk itthon?

    Szerző: MTI / ÁNTSZ / WEBBeteg

    A magyar zöldség jó minőségű és biztonságosan fogyasztható, együttes és összehangolt pozitív kommunikációval meg lehet szüntetni az érezhető fogyasztói bizonytalanságot - értett egyet Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár, valamint a nemzetközi és hazai kiskereskedelmi áruházláncok képviselői együttes megbeszélésükön.

    A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az államtitkár egyeztető megbeszélést folytatott az Országos Kereskedelmi Szövetség és 8 nagy hazai, illetve nemzetközi Magyarországon működő kiskereskedelmi áruházlánc képviselőivel, a németországi hasmenésjárvány miatt kialakult hazai zöldségpiaci helyzetről.

    Hirdetés

    A megbeszélésen Czerván György közölte: a szaktárca mindent megtesz az élelmiszerbiztonság maximális szavatolásáért; a találkozón az áruházláncok pedig kinyilvánították: alapvető üzleti érdeküknek tartják a biztonságos hazai zöldségek forgalmazását, magyar beszállítóik megtartását.

    A résztvevők a magyar zöldségágazat helyzetét, a fogyasztói reakciókról és a piaci folyamatokról szerzett kereskedelmi tapasztalatokat, a felmerülő problémák kezelésére rendelkezésre álló eszközöket tekintették át.

    Az EHEC-fertőzés orvosi szemszögből


    Az Escherichia coli (E.coli) általában veszélytelen törzsei a természetes emberi bélflóra részét képezik. Ezek a baktériumok röviddel a születés után telepszenek meg az újszülött béltraktusában. Ezt követően kölcsönösen előnyös kapcsolat alakul ki a gazdaszervezet és a baktérium között, amely élethosszig megmarad.
    Az EHEC-fertőzés orvosi szemszögből>>

    A kormányzat és az egyeztetésen részt vevő valamennyi kiskereskedelmi áruházlánc, legfontosabb céljának a biztonságos magyar zöldség iránti fogyasztói bizalom helyreállítását nevezte.

    A közlemény szerint egyetértés alakult ki arról, hogy ebben kölcsönösen támaszkodni kell egymás munkájára, többek között az együttes, és összehangolt pozitív kommunikáció révén lehet az érezhető fogyasztói bizonytalanságot megszüntetni, amelyhez megfelelő alapot teremt, hogy a hazai zöldség nemcsak nélkülözhetetlen része az egészséges táplálkozásnak, hanem jó minőségű és biztonságosan fogyasztható is. A megbeszélésen egyetértés alakult ki a feketegazdaság elleni hatékony fellépés szükségességében.

    A VM emlékeztet: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter június 7-én egy tévéműsorban kérte a feldolgozókat, a közétkeztetőket és a kereskedőláncokat, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől, juttassák el a fogyasztókhoz, hiszen a termelők önhibájukon kívül kerültek bajba, az uborkáról pedig kiderült, hogy semmi köze a járványhoz.

    Magyarországon nincs fertőzött

    EHEC-fertőzés: Így lehet védekezni!


    A veszélyes hasmenést okozó EHEC-kórokozók fertőzött állatról vagy emberről emberre terjednek. A kórokozók megbújnak a nyers húsokban és a pasztörizálatlan tejtermékekben. A zöldségekre az állatok vizeletével is rákerülhetnek a veszélyes baktériumok.
    EHEC-fertőzés: Így lehet védekezni!>>

    A Németországban zajló O104:H4 szetotípusú enteroaggregatív és shigatoxintermelő E. coli baktérium okozta járvánnyal összefüggésbe hozható megbetegedést hazánkban ez ideig nem regisztráltak – ez derül ki az Országos Epidemiológiai Központban végzett mikrobiológiai vizsgálatok ismeretében, amelyek eddig minden esetben negatív eredménnyel zárultak. A megerősített járványügyi és laboratóriumi felügyelet biztosítja a hazánkba esetlegesen behurcolt esetek korai felderítését, függetlenül attól, hogy azok mely országokból kerülnek behurcolásra.

    A járvány bejelentése óta fennáll annak a lehetősége, hogy a megbetegedést hazánkba is behurcolják. Ennek korai felderítésére megtörténtek a szükséges intézkedések.

    A betegek mindannyian Németország északi tartományaiban fertőződtek, és ez igaz az újonnan felderített betegek túlnyomó többsége esetében is (egyedül a lengyelországi két esetről van olyan információnk, hogy egyikük Németországban fertőződött, a másikuk pedig közvetlen érintkezés, a nem megfelelő higiénés szabályok betartásának elmulasztása útján az első betegtől kapta el a fertőzést).

    A betegség lefolyása

    Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok


    A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.
    Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok>>

    Az EHEC hasmenés lappangási ideje átlagosan 2-5 nap.

    Kezdetben a széklet nyákos, vizes, ami görcsös fájdalommal, olykor rövid lázas periódussal is járhat. A betegek felében hányás jelentkezhet. 1-2 nap múlva kialakul a véres hasmenés, melyet fokozódó hasi fájdalom kísér. Ez az állapot 4-10 napig tart, ritkán előfordul, hogy hasmenéses széklet már nem is ürül, csupán csak vér. A korábbi járványok és egyedi megbetegedések tapasztalatai azt igazolták, hogy a megbetegedettek többsége minden komolyabb következmény nélkül, spontán gyógyul. A HUS és a vérlemezke-hiányos vérzékenység, mint szövődmény, a kórokozó sajátosságától függően, változó mértékben érintheti a különböző korcsoportokat és nemeket.

    Olvasson bővebben az EHEC-fertőzésről a WEBBetegen>>

    A fertőzés kórházi kezelése

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A STEC okozta véres hasmenéses megbetegedések kórházi kezelése, elsősorban a folyadékpótláson alapul, az antibiotikum és a székfogó terápia ellenjavallt. A fertőzés következtében szövődményesen kialakuló veseelégtelenség és vérszegénység tüneti kezelést igényel. E járványkapcsán első alkalommal került alkalmazásra az eculizumab nevű szer. Az első tapasztalatok után úgy tűnik, hogy ez az antitest készítmény jól alkalmazható a Németországban zajló járványban.

    (MTI / ÁNTSZ / WEBBeteg)

    Legutóbb frissült: 2011.06.10 12:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hemolitikus urémiás szindróma

    A hemolitikus urémiás szindróma (HUS) a vérerek károsodását okozza. A betegséget többnyire az EHEC-baktériumok (enterohaemorrhágiás Escherichia coli) okozzák.

    Először halt meg gyermek a németországi hasmenésjárvány következtében

    A különleges kóli bélbaktérium kiváltotta fertőzés kedden egy kétéves alsó-szászországi kisgyerek halálát okozta. A gyermek a legsúlyosabb tünetekkel, az úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS), azaz vérszegénységgel, valamint veseelégtelenséggel küzdött, és az orvosok nem tudtak segíteni rajta.

    Csökkent a hasmenésjárvány terjedése, de még nincs vége

    A pünkösdi ünnepek előtt némelyest fellégezhet Németország: a hatóságok péntek délelőtt hivatalosan megerősítették, hogy csökkent a hasmenésjárvány terjedése. Ennek nyomán úgy döntöttek, hogy ismét zöld jelzést adnak az észak-németországi uborka, paradicsom és saláta fogyasztásához.

    Hasmenésjárvány Németországban

    Az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek, kedden tehetetlenséggel és késlekedéssel vádolták a kormányt, mindenekelőtt a mezőgazdasági és az egészségügyi minisztert.

    Az EHEC-fertőzés új tünetei: Idegrendszeri gondok, beszédzavar

    A járvány újabb és újabb arcát mutatja. Egyre több az olyan beteg, akinek nincs hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között beszédzavarral vagy epilepsziás rohamokkal küszködik.

    Antitest-terápiával kezelhető az EHEC-fertőzés

    Az EHEC-fertőzés súlyos szövődménye a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), mely antitestekkel sikeresen kezelhető. Három kisgyermeket, akiket az utóbbi években az agresszív kórokozó megtámadott, monoklonális antitestek segítségével gyógyítottak meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.