• Hasmenésjárvány Németországban

    Szerző: MTI

    Az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek, kedden tehetetlenséggel és késlekedéssel vádolták a kormányt, mindenekelőtt a mezőgazdasági és az egészségügyi minisztert.

    A két ellenzéki párt rendkívüli parlamenti tanácskozást követelt a több hete tartó, súlyos járvány elleni harc koordinálására.

    Hirdetés

    Időközben az EHEC-bélbaktérium okozta fertőzés halálos áldozatainak száma 22-re emelkedett.

    EHEC fertőzés: Mi a helyzet itthon?

    Magyarország egyelőre nem érintett a Németországból indult, súlyos szövődményekkel járó hasmenéses járványban – számolt be Paller Judit országos tiszti főorvos az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai ülésén.
    EHEC fertőzés: Mi a helyzet itthon?>>

    A hatóságok változatlanul nagy erőkkel nyomoznak a járványt terjesztő forrás után, eddig azonban semmilyen konkrét eredményre nem jutottak. Már hétfő este ismertté vált, hogy a "gyanúsnak" tartott növényi csíráról nem igazolódtak be az előzetes feltételezések, az eddigi laboratóriumi vizsgálatok nem igazolták, hogy az egyik alsó-szászországi biokertészeti üzemből származó és számos helyre kiszállított csíra baktériummal fertőzött volna.

    Az illetékesek ennek ellenére nem zárták ki teljes mértékben, hogy az emberek által nyersen, és más ételekbe keverve is szívesen fogyasztott, a különböző vetőmagokból nyert csírafajták a járvány terjedésének forrásai lehetnek.

    Ezért újabb laboratóriumi vizsgálatokat ígértek, általánosságban azonban elmondható: egyelőre teljes a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy miként terjed a különlegesen veszélyes és agresszív kólibaktérium.

    Fokozódik a félelem és bizonytalanság

    Kedden nyilvánosságra hozott felmérések szerint, a lakosság körében egyre nagyobb a bizonytalanság, az emberek mind jobban aggódnak. A nyers zöldségek - mindenekelőtt a paradicsom, az uborka és a saláta - fogyasztása mintegy 50 százalékkal esett vissza, a gazdák veszteségei óriásiak. Az adatok szerint nemcsak a paradicsom, az uborka és a saláta iránti kereslet csökkent minimálisra, de jóval kevesebbet vásárolnak a többi között a jelenleg éppen szezonális spárgából vagy eperből is.

    Az illetékesek egymást hibáztatják

    Az újságok ugyancsak elmarasztalták a szövetségi és tartományi hatóságokat, felróva nekik a koordináció teljes hiányát, a hatáskörök tisztázatlanságát, valamint a helytelennek tartott információs politikát. A keddi lapok élesen bírálták az alsó-szászországi mezőgazdasági minisztert, aki - mint érveltek - anélkül állt elő a "csírateóriával", hogy a szövetségi illetékesekkel, a többi között a Robert Koch országos járványügyi intézettel egyeztetett volna.

    A lapok szerint a miniszter ezzel azt akarta bizonyítani, hogy Alsó-Szászországban nem tétlenkednek, buzgósága azonban balul sült el.

    A legfrissebb adatok szerint, az elmúlt 24 órában csekély mértékben csökkent a fertőzés növekedésének üteme. Továbbra is nagy aggodalomra ad okot, hogy a betegek közül változatlanul több mint 600-an vannak életveszélyben.

    Az EHEC fertőzés: Tudnivalók a járványról

    • Az EHEC-fertőzés Hogy kezelik az EHEC fertőzést? Milyen tüneteket okoznak a kórokozók? Hogy lehet védekezni a fertőzéssel szemben? Cikkünkben megtalálja a választ az EHEC-baktériumok által okozott fertőzéssel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre. EHEC - Gyakori kérdések és válaszok a járványról >>
    • Az EHEC-fertőzés új tünetei A járvány újabb és újabb arcát mutatja. Egyre több az olyan beteg, akinek nincs hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között beszédzavarral vagy epilepsziás rohamokkal küszködik. Az EHEC-fertőzés új tünetei: Idegrendszeri gondok, beszédzavar>>
    • Hatásos antitest terápia Az EHEC-fertőzés súlyos szövődménye a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), mely antitestekkel sikeresen kezelhető. Három kisgyermeket, akiket az utóbbi években az agresszív kórokozó megtámadott, monoklonális antitestek segítségével gyógyítottak meg. A terápia sikeréről a New England Journal of Medicine nevű szaklapban számoltak be az orvosok. A három éves gyerekek EHEC-fertőzés következtében akut veseelégtelenségben, illetve súlyos idegi zavarokban szenvedtek. Veséjük a vért már nem tudta megszűrni, ezért dialízis készülékek vették át szerepüket. Antitest-terápiával kezelhető az EHEC-fertőzés>>
    • Hemolitikus urémiás szindróma A hemolitikus urémiás szindróma (HUS) a vérerek károsodását okozza. A betegséget többnyire az EHEC-baktériumok (enterohaemorrhágiás Escherichia coli) okozzák. A baktériumok károsítják a bélsejteket, kiválasztott méreganyagaik megtámadják a vese és a gyomor-bél traktus ereinek sejtjeit, sőt néha még az agysejteket is. Az EHEC-fertőzések 6-8%-ában alakul ki hemolitikus urémiás szindróma. Hemolitikus urémiás szindróma (HUS)>>
    • Nem a spanyol uborka a "vétkes" A hivatalos bejelentés szerint az illetékes hamburgi szervek laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá két, Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó uborkát. Azokon ugyan EHEC-baktériumot fedeztek fel, az azonban nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegek székletében mutattak ki. Nem a spanyol uborka okozza az EHEC-fertőzés>>
    • A hasmenés esetén ajánlott diétákról A hasmenés eredete lehet fertőzéses és nem fertőzéses. A fertőzéses eredetű gyomor- és bélhurut kórokozóinak előfordulási gyakorisága szezonális: - télidőben a vírusos, nyáron a bakteriális eredet a legvalószínűbb. A vírusos bélhurutban mindenképpen, de bizonyos életkortól és alapbetegségektől eltekintve, az enyhe vagy középsúlyos bakteriális hasmenések többségében is, a terápiát a helyes diéta következetes alkalmazása jelenti. Fertőzéses eredetű hasmenések diétája>>

    (MTI)

    Módosítva: 2011.06.07 11:27, Megjelenés: 2011.06.07 11:27
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Koronavírus - 3927 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 87 beteg

    3927 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 126 790 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus - 3945 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 101 beteg

    3945 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 122 863 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    EHEC: Egyre kevesebb az új megbetegedés

    Németországban egyre csökken az újonnan megbetegedettek száma. A berlini Robert Koch Intézet kedden közölte, hogy június eleje óta, jelentősen kevesebb embert fertőzött meg EHEC-baktérium, és sokkal kevesebb esetben alakult ki hemolitikus urémiás szindróma.

    Megfejtették a genomot: nem EHEC, hanem EAHEC okozta a járványt

    A Göttingeni Egyetem tudósai, megfejtették a veszélyes EHEC-fertőzést okozó Escherichia coli (E. coli O104:H4) baktérium genomját. A vizsgálatnak alávetett baktériumok két hamburgi pácienstől származtak.

    Az EHEC-fertőzés orvosi szemszögből

    Az Escherichia coli (E. coli) általában veszélytelen törzsei, a természetes emberi bélflóra részét képezik. Ezek a baktériumok röviddel a születés után telepszenek meg az újszülött béltraktusában. Ezt követően kölcsönösen előnyös kapcsolat alakul ki a gazdaszervezet és a baktérium között, amely élethosszig megmarad.

    EHEC: Csírák okozzák a hamenésjárványt vagy biogáz üzemek a felelősök?

    Növényi csírafajták terjeszthetik a németországi hasmenésjárványt, egy vasárnap esti bejelentés szerint.

    EHEC-járvány: Még mindig nem tudják mi okozza

    Szinte óráról-órára növekszik Németországban a hasmenésjárvány által fertőzött személyek száma. A fertőzés csütörtök délutánig 17 halálos áldozatot követelt.

    Új baktériumtörzs felelős a fertőzésekért

    A fertőzést az EHEC-baktériumok egy teljesen új, mutáns törzse okozza. Németországban nőtt a halálos áldozatok száma.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.