EHEC: még nincs bizonyíték arra, hogy a csírák terjesztik a járványt

MTI
megjelent:

Hétfő délig nem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy növényi csírafajták terjeszthetik a 21 halálos áldozatot követelő németországi hasmenésjárványt.

Az alsó-szászországi tartományi mezőgazdasági miniszter előző este jelentette be, hogy a kórokozónak tekintett különleges bélbaktériumot, egy helyi biokertészetből származó növényi csirafajták terjeszthetik. Az üzem a tartomány északi részén fekvő Uelzen körzetben, Bienenbüttelben található.

A hatóságok a délelőtti órákra ígértek tájékoztatást, ezt azonban elhalasztották. A hírek szerint, ennek ellenére továbbra is a növényi csírák jelentik a "forró nyomot". Az illetékesek az eddig potenciális fertőzésforrásnak tekintett uborka, paradicsom és saláta fogyasztásával kapcsolatban változatlanul óvatosságra intettek. Erre figyelmeztetett Michael Bahr egészségügyi miniszter is, hangoztatva, hogy az azóta bezárt üzem a fertőzés forrása lehet, mindenképp meg kell várni azonban az egyértelmű laboratóriumi eredményeket.

Hasonlóan nyilatkozott a Robert Koch országos járványügyi intézet is, amely késő délutánra rendkívüli tájékoztatást ígért.

Vizsgálódnak a bezárt üzem körül

EHEC: Csírák okozzák a hamenésjárványt vagy biogáz üzemek a felelősök?

Növényi csírafajták terjeszthetik a németországi hasmenésjárványt egy vasárnap esti bejelentés szerint.
EHEC: Csírák okozzák a hamenésjárványt vagy biogáz üzemek a felelősök?>>

Értesülések szerint, mintegy 1000 illetékes vesz részt a baktériumforrás remélt azonosításában. A szóban forgó személyek nemcsak a különböző, gyanúsnak vélt növényi csírafajták ellenőrzésében, laboratóriumi vizsgálatában közreműködnek, de igyekeznek feltárni a bienenbütteli üzem szállítási útvonalait is, illetve azt, hogy a biokertészetből hova érkezhetett az utóbbi hetekben az önmagában fogyasztott, vagy más ételekkel kevert növényi csíra. A hírek szerint ilyen csírafajták érkeztek a többi között Frankfurt, Darmstadt, Münster, Bréma, Lübeck és Hamburg éttermeibe, illetve kantinjaiba, valamint bioüzleteibe. Az említett városokban az utóbbi hetekben, számos fertőzéses megbetegedést regisztráltak.

A hatóságok igyekeznek fényt deríteni arra is, hogy az előzetes laboratóriumi vizsgálatok szerint, EHEC bélbaktériummal fertőzött növényi csíra miként fertőződhetett meg. Erre vonatkozóan két teória létezik. Az egyik az, hogy a baktériumot az üzem külföldről importálta, a csírafajták alapanyagául szolgáló vetőmag-fajtákat ugyanis a kertészet más országokból szerezte be. A másik feltevés az, hogy a vetőmag, illetve a növényi csíra öntözéséhez használt víz okozhatta a baktériumfertőzést.

Bírálják a német kormányt

A bizonytalanság változatlanul nagy, sokan bírálják az alsó-szászországi kormány információs politikáját. Ennek kapcsán azt kifogásolják, hogy a növényi csírafajták "meggyanúsítása" túl korai és megalapozatlan volt. A közelmúltban hasonló történt a spanyol uborkával és észak-németországi zöldségfajtákkal is. A legfrissebb hírek szerint egyes hamburgi, hannoveri kórházakban az orvosok kételkednek "csíra-teóriában".

Az első EHEC-fertőzött Lengyelországban

A mikrobiológai vizsgálatok megerősítették az első, E. coli baktérium okozta hasmenéses fertőzést egy 29 éves, tartósan Németországban élő, jelenleg a szczecini kórházban ápolt 29 éves lengyel nő esetében.

A beteg már a járvány tüneteivel érkezett haza Lengyelországba, és két hete került a szczecini kórházba.

A lengyel közegészségügyi főfelügyelőség közlése szerint, a vizsgálatok megerősítették, hogy ugyanaz az Escherichia coli baktérium fertőzte meg, amely a németországi járványt okozta. A beteg állapota jó, a gyógyulás útján van.

Múlt csütörtökön közölte Ewa Kopacz lengyel egészségügyi miniszter, hogy egy második beteget is ápolnak a szczecini kórházba olyan tünetekkel, amelyek a németországi hasmenés járványra utalhatnak. Az ő esetében még nincs vizsgálati eredmény.

A lengyelek szerint nekik is jár a kártérítés

Wojciech Olejniczak baloldali (SLD) lengyel európai parlamenti képviselő hétfőn, a TOK FM lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a járvány miatt nemcsak a német vagy spanyol termelőknek jár kártérítés, hanem azoknak a lengyelek földművelőknek, vállalkozóknak, exportőröknek is, akik hatalmas veszteségeket szenvednek el, különösen amiatt, hogy Oroszország lezárta határát az Európai Unióból érkező zöldségfélék előtt.

"A helyzet drámai: az árak napról napra esnek. Lengyelország az egyik legnagyobb élelmiszerexportőr Európában" - mondta a képviselő. Hozzátette, hogy amennyiben az orosz piac blokádja július elseje után is fennmarad, ez lesz a lengyel EU-elnökség fő problémája, minden más kérdés háttérbe szorul.

Az EHEC fertőzés: Tudnivalók a járványról

  • Az EHEC-fertőzés Hogy kezelik az EHEC fertőzést? Milyen tüneteket okoznak a kórokozók? Hogy lehet védekezni a fertőzéssel szemben? Cikkünkben megtalálja a választ az EHEC-baktériumok által okozott fertőzéssel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre. EHEC - Gyakori kérdések és válaszok a járványról >>
  • Az EHEC-fertőzés új tünetei A járvány újabb és újabb arcát mutatja. Egyre több az olyan beteg, akinek nincs hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között beszédzavarral vagy epilepsziás rohamokkal küszködik. Az EHEC-fertőzés új tünetei: Idegrendszeri gondok, beszédzavar>>
  • Hatásos antitest terápia Az EHEC-fertőzés súlyos szövődménye a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), mely antitestekkel sikeresen kezelhető. Három kisgyermeket, akiket az utóbbi években az agresszív kórokozó megtámadott, monoklonális antitestek segítségével gyógyítottak meg. A terápia sikeréről a New England Journal of Medicine nevű szaklapban számoltak be az orvosok. A három éves gyerekek EHEC-fertőzés következtében akut veseelégtelenségben, illetve súlyos idegi zavarokban szenvedtek. Veséjük a vért már nem tudta megszűrni, ezért dialízis készülékek vették át szerepüket. Antitest-terápiával kezelhető az EHEC-fertőzés>>
  • Hemolitikus urémiás szindróma A hemolitikus urémiás szindróma (HUS) a vérerek károsodását okozza. A betegséget többnyire az EHEC-baktériumok (enterohaemorrhágiás Escherichia coli) okozzák. A baktériumok károsítják a bélsejteket, kiválasztott méreganyagaik megtámadják a vese és a gyomor-bél traktus ereinek sejtjeit, sőt néha még az agysejteket is. Az EHEC-fertőzések 6-8%-ában alakul ki hemolitikus urémiás szindróma. Hemolitikus urémiás szindróma (HUS)>>
  • Nem a spanyol uborka a "vétkes" A hivatalos bejelentés szerint az illetékes hamburgi szervek laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá két, Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó uborkát. Azokon ugyan EHEC-baktériumot fedeztek fel, az azonban nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegek székletében mutattak ki. Nem a spanyol uborka okozza az EHEC-fertőzés>>
  • A hasmenés esetén ajánlott diétákról A hasmenés eredete lehet fertőzéses és nem fertőzéses. A fertőzéses eredetű gyomor- és bélhurut kórokozóinak előfordulási gyakorisága szezonális: - télidőben a vírusos, nyáron a bakteriális eredet a legvalószínűbb. A vírusos bélhurutban mindenképpen, de bizonyos életkortól és alapbetegségektől eltekintve, az enyhe vagy középsúlyos bakteriális hasmenések többségében is, a terápiát a helyes diéta következetes alkalmazása jelenti. Fertőzéses eredetű hasmenések diétája>>

(MTI/WEBBeteg)

Cikkajánló

Professzionális fogtisztítás
Professzionális fogtisztítás

Amit tudni érdemes róla.

Gyógyszerkiváltás
Gyógyszerkiváltás

Menjen biztosra Ön is a Benuvénnyel! (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.