• EHEC: Csírák okozzák a hamenésjárványt vagy biogáz üzemek a felelősök?

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Növényi csírafajták terjeszthetik a németországi hasmenésjárványt, egy vasárnap esti bejelentés szerint.

    Az alsó-szászországi Hannoverben tartott rendkívüli sajtóértekezleten, a tartományi mezőgazdasági miniszter közölte: a legújabb vizsgálatok szerint, a fertőzést Uelzen városának egyik mezőgazdasági üzeméből több tartományba is szállított csírafajták okozhatják.

    Közben Németországban a hasmenésjárvány halálos áldozatainak száma 21-re emelkedett. A megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma, immár meghaladja a 2600-at, és közülük több mint 600-ra emelkedett azoknak a száma, akik életveszélyes, vagy legalábbis válságos állapotban vannak.

    Esetükben már fellépett, az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

    Hirdetés

    Az EHEC-járvány forrását kutatva felmerült a gyanú, hogy a fertőzés egy lübecki étteremből indult.

    Több vendég, aki május közepén ott étkezett, megfertőződött EHEC-baktériumokkal, néhányan közülük megbetegedtek hemolitikus urémiás szindrómában. Az étterem üzemeltetője elmondta, hogy az ételek hozzávalóit a szóban forgó, és két másik lübecki vendéglő számára, egy möllni közvetítőn keresztül szerezte be, aki egy hamburgi nagykereskedőtől vásárol. Az étterem vizsgálata során a hatóságok semmit sem találtak, ami összefüggésben állhat a járvánnyal. Az összes dolgozó székletmintáját megvizsgálták, és közülük senki sem betegedett meg, és nem volt kimutatható EHEC-baktérium. Az étteremmel kapcsolatos vizsgálatokat azonban nem zárták le, remélve, hogy innen kiindulva rálelnek a kórokozók forrására, így kerültek a figyelem középpontjába a növényi csírák.

    Kerüljük el a csírák fogyasztását!

    Az EHEC-fertőzés új tünetei: Idegrendszeri gondok, beszédzavar


    A járvány újabb és újabb arcát mutatja. Egyre több az olyan beteg, akinek nincs hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között beszédzavarral vagy epilepsziás rohamokkal küszködik.
    Az EHEC-fertőzés új tünetei: Idegrendszeri gondok, beszédzavar>>

    Az újabb "forró nyom" kapcsán a hannoveri mezőgazdasági miniszter azt állította, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok meggyőzőnek tűnnek, ezért a növényi csírák fogyasztásának elkerülésére szólított fel. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a végleges laboratóriumi vizsgálati eredmény egyelőre nem áll rendelkezésre, az szavai szerint hétfőre várható.

    Gert Lindemann elmondta, hogy a szóban forgó uelzeni üzemből több tartományba szállítottak különböző vetőmagokból nyert csírafajtákat: a többi között Hamburg, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elő-Pomeránia, továbbá Hessen tartományokba, valamint különböző alsó-szászországi megrendelőkhöz. A megrendelők között nagy számban éttermek, vendéglők, kantinok voltak.

    EHEC fertőzés: Mi a helyzet itthon?


    Magyarország egyelőre nem érintett a Németországból indult, súlyos szövődményekkel járó hasmenéses járványban – számolt be Paller Judit országos tiszti főorvos az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai ülésén.
    EHEC fertőzés: Mi a helyzet itthon?>>

    A miniszter szerint, az üzem több dolgozója is megbetegedett a fertőzésben. Az üzemet azonnali hatállyal bezárták.

    Az egyik német tévécsatorna szerint, összesen 18 különféle növényi csírára gyanakszanak.

    Szakértők szerint, a különböző növényi csírák gazdagok fehérjében és vitaminokban, ezért nyersen is előszeretettel fogyasztják azokat. Ugyanakkor a múltban már több alkalommal is különböző fertőzéseket okoztak, ezért a hatóságok újból és újból eltanácsoltak a nyers formában történő fogyasztásától. Különösen bizonyos "rizikócsoportokat" óvtak ettől, mindenekelőtt gyermekeket, idősebbeket, terhes nőket és legyengült szervezetű embereket.

    Csírák már okoztak járványt

    A növényi csírák a múltban már a mostanihoz hasonló, csak kevésbé agresszív EHEC-bélbaktérium járványt is okoztak, így évekkel ezelőtt Japánban. Német adatok szerint, az ázsiai országban retekcsíra fogyasztása nyomán, annak idején több ezren betegedtek meg.

    A hatóságok remélik, hogy a legújabb "forró nyomról" nem derül ki, hogy az illetékesek - akárcsak a spanyol uborka esetében - rossz nyomon járnak. Megfigyelők arra is felhívták a figyelmet: amennyiben bebizonyosodik, hogy a növényi csíra a "vétkes", az ugyancsak gyanúsnak tartott észak-németországi uborka, paradicsom és saláta termesztői "fellázadnak" a hatóságok ellen.

    Biogáz üzemekből származnak a kórokozók?

    „Felmerült a gyanú, hogy az EHEC-kórokozók esetleg biogáz üzemekből származnak.” Ezt az feltevést Bernd Schottdorf laboratóriumi orvos tette közzé a Welt Online-on. „A biogáz üzemek fermentáló tartályaiban keletkezhettek olyan baktériumok, melyek korábban nem léteztek.” - mondja Schottdorf, a Schottdorf MVZ alapítója, amit a Welt Online Európa legnagyobb privát laboratóriumának nevezett. Schottdorf a német biogáz üzemektől azt követeli, hogy létesítményeiket mihamarabb vizsgálják át a lehetséges kórokozók után kutatva.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Nem lehet elsőre elvetni ezt a feltevést sem, ugyanis előfordulhat, hogy biogáz üzemből származó baktériumokat trágyaként a földekre szállítottak, és a zöldségekre kerültek.

    Viszont az már nehezebben elképzelhető, hogy a baktériumok bejutva és megtelepedve a kérődzők tápcsatornájában, az állatok szervezetében nyerték el jelenlegi formájukat. Egyszerűen lehetetlen, hogy biogáz üzemekben kifejlődjön egy olyan új EHEC-baktériumtörzs, ami a szarvasmarhák bélrendszerében továbbfejlődne.

    Az EHEC fertőzés: Tudnivalók a járványról


    • Az EHEC-fertőzés Hogy kezelik az EHEC fertőzést? Milyen tüneteket okoznak a kórokozók? Hogy lehet védekezni a fertőzéssel szemben? Cikkünkben megtalálja a választ az EHEC-baktériumok által okozott fertőzéssel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre. EHEC - Gyakori kérdések és válaszok a járványról >>
    • Az EHEC-fertőzés új tünetei A járvány újabb és újabb arcát mutatja. Egyre több az olyan beteg, akinek nincs hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között beszédzavarral vagy epilepsziás rohamokkal küszködik. Az EHEC-fertőzés új tünetei: Idegrendszeri gondok, beszédzavar>>
    • Hatásos antitest terápia Az EHEC-fertőzés súlyos szövődménye a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), mely antitestekkel sikeresen kezelhető. Három kisgyermeket, akiket az utóbbi években az agresszív kórokozó megtámadott, monoklonális antitestek segítségével gyógyítottak meg. A terápia sikeréről a New England Journal of Medicine nevű szaklapban számoltak be az orvosok. A három éves gyerekek EHEC-fertőzés következtében akut veseelégtelenségben, illetve súlyos idegi zavarokban szenvedtek. Veséjük a vért már nem tudta megszűrni, ezért dialízis készülékek vették át szerepüket. Antitest-terápiával kezelhető az EHEC-fertőzés>>
    • Hemolitikus urémiás szindróma A hemolitikus urémiás szindróma (HUS) a vérerek károsodását okozza. A betegséget többnyire az EHEC-baktériumok (enterohaemorrhágiás Escherichia coli) okozzák. A baktériumok károsítják a bélsejteket, kiválasztott méreganyagaik megtámadják a vese és a gyomor-bél traktus ereinek sejtjeit, sőt néha még az agysejteket is. Az EHEC-fertőzések 6-8%-ában alakul ki hemolitikus urémiás szindróma. Hemolitikus urémiás szindróma (HUS)>>
    • Nem a spanyol uborka a "vétkes" A hivatalos bejelentés szerint az illetékes hamburgi szervek laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá két, Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó uborkát. Azokon ugyan EHEC-baktériumot fedeztek fel, az azonban nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegek székletében mutattak ki. Nem a spanyol uborka okozza az EHEC-fertőzés>>
    • A hasmenés esetén ajánlott diétákról A hasmenés eredete lehet fertőzéses és nem fertőzéses. A fertőzéses eredetű gyomor- és bélhurut kórokozóinak előfordulási gyakorisága szezonális: - télidőben a vírusos, nyáron a bakteriális eredet a legvalószínűbb. A vírusos bélhurutban mindenképpen, de bizonyos életkortól és alapbetegségektől eltekintve, az enyhe vagy középsúlyos bakteriális hasmenések többségében is, a terápiát a helyes diéta következetes alkalmazása jelenti. Fertőzéses eredetű hasmenések diétája>>

    (MTI/WEBBeteg/B. M.)

    Legutóbb frissült: 2011.06.06 11:03
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hemolitikus urémiás szindróma

    A hemolitikus urémiás szindróma (HUS) a vérerek károsodását okozza. A betegséget többnyire az EHEC-baktériumok (enterohaemorrhágiás Escherichia coli) okozzák.

    Szökevény baktérium okozza a hasmenésjárványt?

    Elképzelhetetlen, hogy természetes úton fejlődött volna ki az a kórokozó, amely a Németország mellett más országokban is jelentkező hasmenésjárványt okozza - állítja Alekszandr Baranov, az orosz Tudományos Akadémia Biológiai Fejlődés Intézetének genetikusa.

    Először halt meg gyermek a németországi hasmenésjárvány következtében

    A különleges kóli bélbaktérium kiváltotta fertőzés kedden egy kétéves alsó-szászországi kisgyerek halálát okozta. A gyermek a legsúlyosabb tünetekkel, az úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS), azaz vérszegénységgel, valamint veseelégtelenséggel küzdött, és az orvosok nem tudtak segíteni rajta.

    Csökkent a hasmenésjárvány terjedése, de még nincs vége

    A pünkösdi ünnepek előtt némelyest fellégezhet Németország: a hatóságok péntek délelőtt hivatalosan megerősítették, hogy csökkent a hasmenésjárvány terjedése. Ennek nyomán úgy döntöttek, hogy ismét zöld jelzést adnak az észak-németországi uborka, paradicsom és saláta fogyasztásához.

    Hasmenésjárvány Németországban

    Az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek, kedden tehetetlenséggel és késlekedéssel vádolták a kormányt, mindenekelőtt a mezőgazdasági és az egészségügyi minisztert.

    Az EHEC-fertőzés új tünetei: Idegrendszeri gondok, beszédzavar

    A járvány újabb és újabb arcát mutatja. Egyre több az olyan beteg, akinek nincs hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között beszédzavarral vagy epilepsziás rohamokkal küszködik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások