EHEC: Csírák okozzák a hamenésjárványt vagy biogáz üzemek a felelősök?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Növényi csírafajták terjeszthetik a németországi hasmenésjárványt, egy vasárnap esti bejelentés szerint.

Az alsó-szászországi Hannoverben tartott rendkívüli sajtóértekezleten, a tartományi mezőgazdasági miniszter közölte: a legújabb vizsgálatok szerint, a fertőzést Uelzen városának egyik mezőgazdasági üzeméből több tartományba is szállított csírafajták okozhatják.

Közben Németországban a hasmenésjárvány halálos áldozatainak száma 21-re emelkedett. A megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma, immár meghaladja a 2600-at, és közülük több mint 600-ra emelkedett azoknak a száma, akik életveszélyes, vagy legalábbis válságos állapotban vannak.

Esetükben már fellépett, az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

Az EHEC-járvány forrását kutatva felmerült a gyanú, hogy a fertőzés egy lübecki étteremből indult.

Több vendég, aki május közepén ott étkezett, megfertőződött EHEC-baktériumokkal, néhányan közülük megbetegedtek hemolitikus urémiás szindrómában. Az étterem üzemeltetője elmondta, hogy az ételek hozzávalóit a szóban forgó, és két másik lübecki vendéglő számára, egy möllni közvetítőn keresztül szerezte be, aki egy hamburgi nagykereskedőtől vásárol. Az étterem vizsgálata során a hatóságok semmit sem találtak, ami összefüggésben állhat a járvánnyal. Az összes dolgozó székletmintáját megvizsgálták, és közülük senki sem betegedett meg, és nem volt kimutatható EHEC-baktérium. Az étteremmel kapcsolatos vizsgálatokat azonban nem zárták le, remélve, hogy innen kiindulva rálelnek a kórokozók forrására, így kerültek a figyelem középpontjába a növényi csírák.

Kerüljük el a csírák fogyasztását!

Az EHEC-fertőzés új tünetei: Idegrendszeri gondok, beszédzavar

A járvány újabb és újabb arcát mutatja. Egyre több az olyan beteg, akinek nincs hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között beszédzavarral vagy epilepsziás rohamokkal küszködik.

Az újabb "forró nyom" kapcsán a hannoveri mezőgazdasági miniszter azt állította, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok meggyőzőnek tűnnek, ezért a növényi csírák fogyasztásának elkerülésére szólított fel. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a végleges laboratóriumi vizsgálati eredmény egyelőre nem áll rendelkezésre, az szavai szerint hétfőre várható.

Gert Lindemann elmondta, hogy a szóban forgó uelzeni üzemből több tartományba szállítottak különböző vetőmagokból nyert csírafajtákat: a többi között Hamburg, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elő-Pomeránia, továbbá Hessen tartományokba, valamint különböző alsó-szászországi megrendelőkhöz. A megrendelők között nagy számban éttermek, vendéglők, kantinok voltak.

A miniszter szerint, az üzem több dolgozója is megbetegedett a fertőzésben. Az üzemet azonnali hatállyal bezárták.

Az egyik német tévécsatorna szerint, összesen 18 különféle növényi csírára gyanakszanak.

Szakértők szerint, a különböző növényi csírák gazdagok fehérjében és vitaminokban, ezért nyersen is előszeretettel fogyasztják azokat. Ugyanakkor a múltban már több alkalommal is különböző fertőzéseket okoztak, ezért a hatóságok újból és újból eltanácsoltak a nyers formában történő fogyasztásától. Különösen bizonyos "rizikócsoportokat" óvtak ettől, mindenekelőtt gyermekeket, idősebbeket, terhes nőket és legyengült szervezetű embereket.

EHEC fertőzés: Mi a helyzet itthon?

Magyarország egyelőre nem érintett a Németországból indult, súlyos szövődményekkel járó hasmenéses járványban – számolt be Paller Judit országos tiszti főorvos az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai ülésén.

Csírák már okoztak járványt

A növényi csírák a múltban már a mostanihoz hasonló, csak kevésbé agresszív EHEC-bélbaktérium járványt is okoztak, így évekkel ezelőtt Japánban. Német adatok szerint, az ázsiai országban retekcsíra fogyasztása nyomán, annak idején több ezren betegedtek meg.

A hatóságok remélik, hogy a legújabb "forró nyomról" nem derül ki, hogy az illetékesek - akárcsak a spanyol uborka esetében - rossz nyomon járnak. Megfigyelők arra is felhívták a figyelmet: amennyiben bebizonyosodik, hogy a növényi csíra a "vétkes", az ugyancsak gyanúsnak tartott észak-németországi uborka, paradicsom és saláta termesztői "fellázadnak" a hatóságok ellen.

Biogáz üzemekből származnak a kórokozók?

„Felmerült a gyanú, hogy az EHEC-kórokozók esetleg biogáz üzemekből származnak.” Ezt az feltevést Bernd Schottdorf laboratóriumi orvos tette közzé a Welt Online-on. „A biogáz üzemek fermentáló tartályaiban keletkezhettek olyan baktériumok, melyek korábban nem léteztek.” - mondja Schottdorf, a Schottdorf MVZ alapítója, amit a Welt Online Európa legnagyobb privát laboratóriumának nevezett. Schottdorf a német biogáz üzemektől azt követeli, hogy létesítményeiket mihamarabb vizsgálják át a lehetséges kórokozók után kutatva.

Nem lehet elsőre elvetni ezt a feltevést sem, ugyanis előfordulhat, hogy biogáz üzemből származó baktériumokat trágyaként a földekre szállítottak, és a zöldségekre kerültek.

Viszont az már nehezebben elképzelhető, hogy a baktériumok bejutva és megtelepedve a kérődzők tápcsatornájában, az állatok szervezetében nyerték el jelenlegi formájukat. Egyszerűen lehetetlen, hogy biogáz üzemekben kifejlődjön egy olyan új EHEC-baktériumtörzs, ami a szarvasmarhák bélrendszerében továbbfejlődne.

(MTI/WEBBeteg/B. M.)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.