• EHEC-járvány: Még mindig nem tudják mi okozza

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Szinte óráról-órára növekszik Németországban a hasmenésjárvány által fertőzött személyek száma. A fertőzés csütörtök délutánig 17 halálos áldozatot követelt.

    A Robert Koch országos járványügyi intézet, mostanáig mintegy 2500 fertőzött, illetve gyanús személyt regisztrált. A 17 áldozat közül tizenöt nő. Továbbra is nagy aggodalomra ad okot, hogy a betegek közül, mintegy 500-an életveszélyes vagy válságos állapotban vannak. Az ő esetükben már fellépett az úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma (HUS), amely súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. Közöttük gyermekek és terhes nők is vannak.

    A betegség rendkívül súlyos tünetekkel járhat

    Az észak-németországi kórházakban, szinte emberfeletti munka folyik. Közben a járvány újabb és újabb arcát mutatja. Az északi Schleswig-Holstein tartományban az orvosok közölték: egyre több az olyan beteg, akinek nincs, vagy alig van hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, többek között emlékezet-, illetve beszédzavarral, görcsös vagy epilepsziás rohamokkal küszködik. Az orvosok szerint, a betegek jelentős része apátiában szenved, mert nem értik, hogy mi történt, és nem tudják, hogy hat-e a terápia.

    Hirdetés

    A felkészült orvosok is aggódnak, a néhány páciensnél jelentkezett súlyos tünetek láttán. Hendrik Lehnert, a lübecki székhelyű I-es Orvosi Klinika igazgatója elmondta, hogy a Schleswig-Holsteini Klinikán fekvő páciensek felénél, neurológiai komplikációk léptek fel. Az idegi zavarok három-négy nappal a hemolitikus urémiás szindróma kialakulását követően jelentkeztek. Ezek lehetnek olyan enyhébb tünetek, mint a fejfájás, de olyan súlyos problémák is, amilyen a beszédzavar vagy az epilepsziás roham.

    Az EHEC-fertőzés új tünetei


    A járvány újabb és újabb arcát mutatja. Egyre több az olyan beteg, akinek nincs hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között beszédzavarral vagy epilepsziás rohamokkal küszködik. Az EHEC-fertőzés új tüneteiről>>

    Még mindig nem tudják, mi okozza a járványt

    Több mint két héttel a hasmenésjárvány kitörése után, a hatóságok egy tapodtat sem jutottak előre annak kiderítésében, hogy mi terjeszti a fertőzést okozó, különleges EHEC-bélbaktériumot. A Robert Koch intézet szerint, mindent elkövetnek a baktériumhordozó felkutatása érdekében. Elhangzottak viszont olyan kétkedő vélemények is, amelyek szerint az illetékesek képtelenek lesznek a fertőzés forrásának megtalálására.

    EHEC-baktériumok mikroszkóp alatt

    Holger Rohde, a Hamburg-Eppendorfi Klinika bakteriológusa elmondta, hogy kínai tudósok közreműködésével analizálták a fertőzésekért felelős baktériumtörzset. „Most már biztos, hogy egy új, eddig le nem írt kórokozóval állunk szemben.”

    „Ezért most arra összpontosítunk, hogy minél előbb feltérképezzük a baktériumok teljes genetikai állományát.” Rohde reméli, hogy a baktériumok genetikai állományának ismeretében hamarosan rájönnek, hogy tudnak a kórokozók ilyen súlyos tüneteket okozni. „A jövőben igyekszünk kifejleszteni új módszereket, a baktériummal fertőzött páciensek kezelésére.”

    Helge Karch, a münstrei Klinika Higiéniai Intézetének igazgatója nem ért egyet azzal, hogy a most felfedezett kórokozók valóban egy teljesen új baktériumtörzshöz tartoznak. A HUSEC041 néven ismertté vált baktériumtörzs nem új, azonban világszerte nagyon ritkán fordul elő. A münsteri kutató néhány napja kifejlesztette az EHEC-gyorstesztet, mely annak megállapítására szolgál, hogy a páciensek tüneteit valóban az EHEC-baktériumok okozzák-e.

    A gazdák kártérítést követelnek

    Szinte eladhatatlan a pécsi
    vásárcsarnokban az uborka.
    (Forrás: MTI)

    Miután a Spanyolországból importált uborkát kizárták a vélt "vétkesek" sorából, változatlanul az észak-németországi uborka, paradicsom és saláta áll a gyanú középpontjában.

    Erre vonatkozóan azonban, a hatóságok semmilyen konkrét bizonyítékkal nem rendelkeznek. A németországi gazdák szövetsége tiltakozásának adott hangot, az általa megalapozatlannak tartott riogatások miatt, és a kormánytól - valamint az Európai Uniótól - ismételten kártérítést követelt. Csütörtöki értesülések szerint, a fogyasztás drasztikus visszaesése miatt, a zöldségtermelők napi vesztesége 4 millió eurót tesz ki.

    Magyarországon egyelőre nincs veszély?

    Biztonságosan fogyasztható a magyar zöldség és gyümölcs, senkit nem fenyeget semmiféle veszély, Magyarországra nem érkezett fertőzött zöldség, uborka - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken reggel újságírók előtt Budapesten, a Vámház körúti vásárcsarnokban.

    A vidékfejlesztési tárca vezetője pénteken reggel azért látogatott Budapest központi piacára, hogy személyesen tájékozódjon a zöldség-gyümölcs piaci helyzetről.

    A miniszter elmondta, azért vezette be a szaktárca még a múlt évben a másodlagos élelmiszer-ellenőrzési rendszert, hogy megóvja a magyar fogyasztókat a veszélyes, bizonytalan eredetű élelmiszerektől.

    Fazekas Sándor, a fogyasztókat megnyugtató kijelentései alátámasztására, egy zöldséges standon uborkát vásárolt, és maga is evett az uborkából.

    Az EHEC fertőzés: Tudnivalók a járványról

    • Az EHEC-fertőzés Hogy kezelik az EHEC fertőzést? Milyen tüneteket okoznak a kórokozók? Hogy lehet védekezni a fertőzéssel szemben? Cikkünkben megtalálja a választ az EHEC-baktériumok által okozott fertőzéssel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre. EHEC - Gyakori kérdések és válaszok a járványról >>
    • Az EHEC-fertőzés új tünetei A járvány újabb és újabb arcát mutatja. Egyre több az olyan beteg, akinek nincs hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között beszédzavarral vagy epilepsziás rohamokkal küszködik. Az EHEC-fertőzés új tünetei: Idegrendszeri gondok, beszédzavar>>
    • Hatásos antitest terápia Az EHEC-fertőzés súlyos szövődménye a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), mely antitestekkel sikeresen kezelhető. Három kisgyermeket, akiket az utóbbi években az agresszív kórokozó megtámadott, monoklonális antitestek segítségével gyógyítottak meg. A terápia sikeréről a New England Journal of Medicine nevű szaklapban számoltak be az orvosok. A három éves gyerekek EHEC-fertőzés következtében akut veseelégtelenségben, illetve súlyos idegi zavarokban szenvedtek. Veséjük a vért már nem tudta megszűrni, ezért dialízis készülékek vették át szerepüket. Antitest-terápiával kezelhető az EHEC-fertőzés>>
    • Hemolitikus urémiás szindróma A hemolitikus urémiás szindróma (HUS) a vérerek károsodását okozza. A betegséget többnyire az EHEC-baktériumok (enterohaemorrhágiás Escherichia coli) okozzák. A baktériumok károsítják a bélsejteket, kiválasztott méreganyagaik megtámadják a vese és a gyomor-bél traktus ereinek sejtjeit, sőt néha még az agysejteket is. Az EHEC-fertőzések 6-8%-ában alakul ki hemolitikus urémiás szindróma. Hemolitikus urémiás szindróma (HUS)>>
    • Nem a spanyol uborka a "vétkes" A hivatalos bejelentés szerint az illetékes hamburgi szervek laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá két, Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó uborkát. Azokon ugyan EHEC-baktériumot fedeztek fel, az azonban nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegek székletében mutattak ki. Nem a spanyol uborka okozza az EHEC-fertőzés>>
    • A hasmenés esetén ajánlott diétákról A hasmenés eredete lehet fertőzéses és nem fertőzéses. A fertőzéses eredetű gyomor- és bélhurut kórokozóinak előfordulási gyakorisága szezonális: - télidőben a vírusos, nyáron a bakteriális eredet a legvalószínűbb. A vírusos bélhurutban mindenképpen, de bizonyos életkortól és alapbetegségektől eltekintve, az enyhe vagy középsúlyos bakteriális hasmenések többségében is, a terápiát a helyes diéta következetes alkalmazása jelenti. Fertőzéses eredetű hasmenések diétája>>

    Mi lesz a magyar termelőkkel? 

    EHEC fertőzés: Mi a helyzet itthon?

    Magyarország egyelőre nem érintett a Németországból indult, súlyos szövődményekkel járó hasmenéses járványban – számolt be Paller Judit országos tiszti főorvos az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai ülésén.
    EHEC fertőzés: Mi a helyzet itthon?>>

    A miniszter arról is beszélt, hogy a szaktárca figyelemmel kíséri az uniós tagállamokban zajló eseményeket, és a többi tagállamhoz hasonló kártérítési kérelmet fontolgat annak érdekében, hogy a magyar termelők veszteségei megtérülhessenek. A minisztérium vizsgálja annak lehetőségét, hogy a kártérítési igényt miként lehetne érvényesíteni. Jelezte: Magyarország ugyanúgy jár el ez ügyben, ahogyan azt más országok is teszik.

    Kérdésre válaszolva közölte, ha a magyar fogyasztók bizalma megvan a magyar termékek iránt, az visszahozza az exportpiacok bizalmát is. Erre Fazekas Sándor szerint nyugodtan lehet alapozni.

    Hogyan lehet védekezni az EHEC-fertőzéssel szemben?


    A veszélyes hasmenést okozó EHEC-kórokozók fertőzött állatról vagy emberről emberre terjednek. A kórokozók megbújnak a nyers húsokban és a pasztörizálatlan tejtermékekben. A zöldségekre az állatok vizeletével is rákerülhetnek a veszélyes baktériumok. Milyen óvintézkedéseket tehet?>>

    Utalt arra is: a termelők veszteségeinek felmérése most folyik, ám hozzátette, hogy az eladhatatlan mennyiségek több ezer tonnára is rúghatnak. Ezt a veszteséget a magyar fogyasztás növelése csökkentheti.

    Emlékeztetett arra is, hogy Magyarországra a zöldségbehozatal jelenleg minimális, mivel a magyar termelés ellátja a magyar piacot.

    Szintén újságírói kérdésre megerősítette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) támogatja a termelői összefogásokat, és erre pályázati források is vannak. A miniszter szerint, az összefogás az eredményesség egyik legfontosabb feltétele.

    Kmetty Ágoston, a KISOSZ Budapesti Szervezetének tiszteletbeli elnöke, a Vámház körúti vásárcsarnokban tevékenykedő kereskedők képviseletében az MTI-nek elmondta: drasztikus módon visszaesett a zöldség és gyümölcsforgalom az utóbbi napokban. Jelezte ugyanakkor - beleharapva egy uborkába -, hogy a magyar zöldség és gyümölcs mindenféle veszély nélkül fogyasztható. Ennek ellenére Fazekas Sándor minden vásárlót, fogyasztót óva intett a zöldségek és gyümölcsök mosatlanul történő fogyasztásától.

    (WEBBeteg - B. M. , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos/ MTI)

    Módosítva: 2011.06.03 13:23, Megjelenés: 2011.06.03 13:23
   • Cikkajánló

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    B. M., szakfordító

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése. Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?

    3 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 3 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4145 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    4 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 4 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4142 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    EHEC: Egyre kevesebb az új megbetegedés

    Németországban egyre csökken az újonnan megbetegedettek száma. A berlini Robert Koch Intézet kedden közölte, hogy június eleje óta, jelentősen kevesebb embert fertőzött meg EHEC-baktérium, és sokkal kevesebb esetben alakult ki hemolitikus urémiás szindróma.

    Megfejtették a genomot: nem EHEC, hanem EAHEC okozta a járványt

    A Göttingeni Egyetem tudósai, megfejtették a veszélyes EHEC-fertőzést okozó Escherichia coli (E. coli O104:H4) baktérium genomját. A vizsgálatnak alávetett baktériumok két hamburgi pácienstől származtak.

    Az EHEC-fertőzés orvosi szemszögből

    Az Escherichia coli (E. coli) általában veszélytelen törzsei, a természetes emberi bélflóra részét képezik. Ezek a baktériumok röviddel a születés után telepszenek meg az újszülött béltraktusában. Ezt követően kölcsönösen előnyös kapcsolat alakul ki a gazdaszervezet és a baktérium között, amely élethosszig megmarad.

    EHEC: Csírák okozzák a hamenésjárványt vagy biogáz üzemek a felelősök?

    Növényi csírafajták terjeszthetik a németországi hasmenésjárványt, egy vasárnap esti bejelentés szerint.

    Új baktériumtörzs felelős a fertőzésekért

    A fertőzést az EHEC-baktériumok egy teljesen új, mutáns törzse okozza. Németországban nőtt a halálos áldozatok száma.

    EHEC - Tudnivalók a németországi járványról

    Hogy kezelik az EHEC fertőzést? Milyen tüneteket okoznak a kórokozók? Hogy lehet védekezni a fertőzéssel szemben? Cikkünkben megtalálja a választ, az EHEC-baktériumok által okozott fertőzéssel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Allergiás?
    A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
    Tehet a hüvelygomba ellen
    A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások