EHEC fertőzés: Mi a helyzet itthon?

MTI
megjelent:

Magyarország egyelőre nem érintett a Németországból indult, súlyos szövődményekkel járó hasmenéses járványban – számolt be Paller Judit országos tiszti főorvos, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai ülésén.

Paller Judit azt mondta, Magyarországon mostanáig csak hasmenéses eseteket jelentettek, a betegnek nem voltak szövődményeik.

Az Országos Epidemiológiai Központba mostanáig 17 minta érkezett, amelyeket a Németországban súlyos hasmenéses járványt okozó kólibaktériumra vizsgáltak. Ezek közül 11 negatív lett a baktériumra, a többi esetben még nincsenek meg a vizsgálati eredmények - közölte.

A tiszti főorvos arról is beszámolt, hogy a legfrissebb információk alapján, már Spanyolországban is megjelent a betegség.

Antitest-terápiával kezelhet? az EHEC-fert?zés
Az EHEC-fertőzés súlyos szövődménye a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), mely antitestekkel sikeresen kezelhető. Három kisgyermeket, akiket az utóbbi években az agresszív kórokozó megtámadott, monoklonális antitestek segítségével gyógyítottak meg.
Antitest-terápiával kezelhető az EHEC-fertőzés>>

Az érintett országokban, összesen 867 beteget regisztráltak. Az elhunytak száma - sajtóhírekkel ellentétben - tíz – mondta Paller Judit. Hozzátette: jelenleg annyit tudni, hogy a betegség fertőzött élelmiszerrel terjed, ezek között uborka felületén biztosan kimutatták a járványt okozó kólitörzset.

A több mint két hete tartó hasmenésjárványt okozó EHEC-bélbaktériumtörzs agresszivitása, illetve ennek kapcsán a járvány minden korábbinál gyorsabb ütemű terjedése, a német szakértők számára is meglepetést okozott.

A kórokozónak tekintett 0104:H4 baktériumtörzs kiváltotta fertőzés lappangási ideje 10-13 nap. A járvány tünetei a véres hasmenés, súlyosabb esetben pedig a vérszegénység, illetve a veseelégtelenség.

Mostanáig Németország mellett Svédországból, Dániából, Hollandiából, Nagy-Britanniából és Franciaországból jelentettek megbetegedést.

Olvasson bővebben a WEBBetegen az EHEC fertőzés megelőzéséről és az alapvető tudnivalókról>>

(MTI)

Cikkajánló

A torokfájás kezelése
A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető.

Bélflóra
Bélflóra

Befolyásolja egészségünk, közérzetünk alakulását.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.