• EHEC fertőzés: Nem a spanyol uborka okozza

    Szerző: WEBBeteg/MTI

    Mégsem a spanyol uborka a vétkes a Németországban terjedő, és immár 15 halálos áldozatot követelő hasmenésjárványért - közölték kedden a hamburgi egészségügyi hatóságok.

    A hivatalos bejelentés szerint, az illetékes hamburgi szervek laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá két, Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó uborkát. Azokon ugyan EHEC-baktériumot fedeztek fel, az azonban nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegek székletében mutattak ki.

    Hirdetés
    Uborka
    Nem a spanyol uborka okozza a fertőzést

    A betegség lefolyása

    A betegség két lépcsőben zajlik: a kórokozónak a szervezetbe jutását követő 3-8 nap múlva (átlagosan 3-4 nap) kezdődnek a hasmenéssel jellemezhető tünetek, melyeket gyakran erős alhasi görcs, kisebb láz és néha hányás kísér. A jellemzően véres hasmenés (de akár vér nélküli is lehet!) a legtöbb esetben enyhe, magától rendeződik, és a legtöbb beteg 5-7 nap alatt gyógyul. A STEC O157-fertőzés miatt megbetegedett gyermekek, kb. 15 százalékában alakul ki súlyos szövődményként a vörösvértestek szétesésével, és veseelégtelenséggel járó tünetegyüttes (hemolítikus urémiás szindróma - HUS). Ez a szövődményarány a felnőttek körében jóval kisebb, továbbá a nem-O157 E.coli okozta járványokban (mint amilyen a németországi is) kevés az erre vonatkozó, megbízható információ.

    Felnőttek körében a szövődményként a kis trombocitaszám (véralvadási faktor) okozta vérzések jelentkezhetnek (thrombotikus thrombocytopenias purpura).

    Laboratóriumi vizsgálatok szerint nem a spanyol uborka okozza a járványt

    Hogyan fertőződhet meg az ember EHEC baktériummal?


    A méreganyagot (Shiga-szerű toxin) termelő Escherichia coli baktérium gazdái egyes állatok, főként a szarvasmarha és más kérődzők, amelyeknek a bélcsatornájában élhet a kórokozó úgy, hogy az állatok nem betegszenek meg, de ezt a baktériumot üríthetik a bélsarukkal, és szennyezik a környezetüket (tajat, vizeket, növényeket). Így a tápláléklánc útján, a szennyezett élelmi anyagok (tej, hús, zöldségek, gyümölcsök) révén a kórokozó bejuthat az emberbe és megbetegedést okozhat. Tehát ez a betegség egy ún. zoonózis, vagyis állatokról a kórokozó képes az emberre átjutni és azt megbetegíteni. (Az amerikai sajtóban 1982-ben nevezték először hamburger-mérgezésnek az általa okozott betegséget, mivel a betegek marhahúsból készült, nem megfelelően átsütött hamburger fogyasztása révén fertőződtek a járványban.)
    Az ember nem csak a szennyezett élelmiszerek elfogyasztása révén fertőződhet, hanem a baktériumot hordozó állattal történt közvetlen kapcsolat (az állat gondozása, simogatása, stb.) útján, a szennyezett kéz révén is az ember szájába kerülhet a kórokozó. Ritkábban a beteg ember székletével ürülő baktériumok is átjuthatnak a szennyezett kéz révén a beteg környezetében élő személyekre.
    Forrás: www.oek.hu

    A hamburgi higiéniai intézet napokkal ezelőtt állította azt, hogy a súlyos hasmenésjárványt okozó baktériumra bukkantak három, Spanyolországból származó uborkán.

    Madrid akkor tiltakozott a gyanúsítás ellen. Megfigyelők arra számítanak, hogy a mostani - negatív - laboratóriumi lelet élezheti a járvány kapcsán kialakult spanyol-német vitát.

    Cornelia Prüfer-Storcks, az önálló tartománynak számító Hamburg egészségügyi minisztere sajtóértekezleten közölte, hogy az első laboratóriumi vizsgálat nem igazolta a korábbi gyanút. Noha a két uborkát újabb vizsgálatnak vetik alá, aligha valószínű, hogy a második kör más eredményt hoz.

    A miniszter ugyanakkor igyekezett magyarázni a hatóságok bizonyítványát. A többi között azt állította: felelőtlenség lett volna, ha a rohamosan terjedő járvány kapcsán nem jártak volna utána minden alapos gyanúnak.

    A bejelentés megerősíti, hogy a német hatóságok továbbra is teljes sötétségben tapogatóznak arra vonatkozóan, hogy melyik élelmiszer, illetve zöldségfajta terjeszti a különleges coli baktérium által kiváltott fertőzést. Az a gyanú egyelőre még tartja magát, hogy a járványt helytelenül trágyázott észak-németországi uborka, paradicsom és saláta okozza.

    Azonban ez a feltételezés sem konkrét bizonyítékokon, hanem a betegek étkezési szokásainak tanulmányozásán alapul.

    Az EHEC fertőzés kezelése

    Az Eculizumab egy monoklonális antitest, amit 2007 óta használnak egy ritka hematológiai kórkép, a paroxysmalis nocturnalis hemoglobinuria, illetve az atípusos hemolitikus urémiás szindróma kezelésére. Schaefer és kollégái bebizonyították, hogy az antitest-terápia alkalmazható az EHEC-baktériumok által okozott hemolitikus urémiás szindróma kezelésére is.

    A gyorsteszttel hamarabb ki lehet mutatni az EHEC fertőzést

    Antitest-terápiával kezelhető az EHEC-fertőzés


    Az EHEC-fertőzés súlyos szövődménye a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), mely antitestekkel sikeresen kezelhető. Három kisgyermeket, akiket az utóbbi években az agresszív kórokozó megtámadott, monoklonális antitestek segítségével gyógyítottak meg.
    Antitest-terápiával kezelhető az EHEC-fertőzés>>

    A sok kudarc közepette pozitív jelzés: a münsteri kutatók kedden bemutatták azt a gyorsteszten alapuló eljárást, amely lehetővé teszi a fertőzés - korábbinál jóval gyorsabb - kimutatását a betegek esetében. Ez eddig legkevesebb két napot vett igénybe, a teszt segítségével viszont csak néhány óra szükséges. Ez pedig elősegíti, hogy a kezelés minél előbb megkezdődhessen.

    Sőt a bejelentés szerint az eljárás nem csupán a betegek, hanem a különböző zöldségfajták tesztelését is lehetővé teszi. Azaz hasonlóan rövid idő alatt kimutatható, vajon az adott zöldség baktériumhordozó-e, vagy sem.

    Hogyan lehet védekezni az EHEC fertőzés ellen?

    A baktérium érzékeny a főzésre, sütésre, de a fagyasztást túléli. A nyersen fogyasztható élelmiszerek (zöldség, gyümölcs) alapos mosása, csökkenti a megbetegedés kockázatát, mivel csökken a szervezetbe jutó csíraszám (a betegség kialakulásához szükséges dózis). A beteg emberek környezetében élők körében, a kórokozó közvetlen emberről emberre történő terjedése a helyes kézmosási gyakorlattal megelőzhető.

    Olvasson bővebben a WEBBetegen az EHEC fertőzés megelőzéséről és az alapvető tudnivalókról>>

    (MTI/Országos Epidemológiai Központ)

    Legutóbb frissült: 2011.05.31 17:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A septicaemia (vérmérgezés) okai és tünetei

    A septicaemia a szervezetben zajló fertőzés, szepszis súlyos, előrehaladott állapota. A szervezet szisztémás válaszát a véráramba jutó, keringő, fertőzést okozó ágens (leggyakrabban baktérium) vagy annak terméke váltja ki.

    Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

    Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A köröm betegségei: Mire utalnak?

    A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

    A nyirokcsomók megnagyobbodása - Mire figyelmeztet?

    Fertőzések következtében a nyirokcsomók megduzzadnak, majd a betegség leküzdésével visszanyerik eredeti állapotukat. Aggodalomra ad okot, ha a nyirokcsomók megnagyobbodása látszólag ok nélkül következik be, vagy a fertőzés megszűnését követően, hetek alatt sem múlik el.

    Ritkán, de még fertőz a TBC

    Hazánkban évek óta csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján is egyre kevesebb TBC-s beteget kezelnek. A rég legyőzöttnek hitt fertőző kór azonban napjainkban is komoly veszélyt jelent.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.