Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés után?

Dr. Lakos András
szerző: Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa - WEBBeteg
frissítve:

Csak, ha valamilyen tünetünk, panaszunk van. A légúti betegségek sokkal gyakoribbak, mint a kullancs által terjesztett fertőzések. Számtalan írás említi, hogy a Lyme-kór, vagy a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás „influenzaszerű” tünetekkel jár.

Kullancsok és betegségek

1/4 A kullancs kiszedése
2/4 Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés után?
3/4 Kullancs terjesztette betegségek és tüneteik
4/4 Kullancs elleni védőoltás

Ez tévedés. Az előbbi betegségek egyike sem jár légúti tünetekkel. Lázas betegség egyéb klinikai tünetek nélkül szinte sohasem a kullancs által terjesztett fertőzés következménye.

A Lyme-folt jellegzetességei

Amennyiben a kullancscsípés utáni órákban gyorsan terjedő, fájdalmas vagy erősen viszkető folt keletkezik, 3 napon belül elmúlik, rendszerint allergiás reakció következménye, nincs mögötte fertőzés. Ha ezzel az elváltozással orvoshoz megyünk, nem ússzuk meg az antibiotikum-felírást.

Amennyiben nem vettünk észre kullancscsípést, a kritériumok szigorúbbak, legalább 8 cm átmérőjű foltnak kell lennie. Amennyiben a Lyme-foltról leírt feltételek nem teljesülnek specialista véleményét kell kikérni.

Ha a kritériumok teljesülnek, a diagnózis ránézésre kimondható, és indokolt az antibiotikum-kezelés. Csak néhány antibiotikum használható, megfelelő adagban is ideig kell ezeket adni (ld. Egészségügyi Közlöny 1386-1392.). Általános szabály, hogy nem a gyors, hanem a megalapozott diagnózisra kell törekedni.

Szinte minden ismeretterjesztő közlemény azt írja, hogy a Lyme-kór betegség csak akkor gyógyítható, ha időben megyünk orvoshoz, de ez nincs így. A kullancs által terjesztett betegségektől való felkorbácsolt félelem sokkal veszélyesebb, mint gondolnánk. Rengeteg embert kezelnek feleslegesen, a téves Lyme diagnózis és az ehhez kapcsolódó kezelések ártalmasak lehetnek.

Megelőzés
A leggondosabb fizikális védelem sem garantálja, hogy nem csíp meg minket kullancs, s bár a Lyme-kór ellen nincs lehetőségünk védőoltással védekezni, a legsúlyosabb – akár halálos – következményekkel járó kórképpel szemben rendelkezésünkre áll védőoltás. A kullancsencephalitis elleni oltóanyagnak Magyarországon két típusa van forgalomban, de az oltási sort célszerű ugyanazzal az oltóanyaggal befejezni, amellyel az oltásokat megkezdték. Fontos, hogy megbízható védelem csak a teljes oltási sor esetén biztosított, nem éri meg kockáztatni!

Arcon kezdődő Lyme-folt - Mikor indokolt a gyors orvosi ellátás?

Egyetlen olyan tünet van, ami gyors ellátást indokol, ez pedig az arcon kezdődő Lyme-folt. A fül mögötti kullancscsípés okozza, így egy olyan kört kell elképzelni, melynek centruma a fül mögötti régió, de a körből csak a fül előtti, közel függőleges csík látható, ami napról napra vonul az orr irányában, ahol aztán rendszerint el is tűnik.

A folt megjelenését követő napokban már arcidegbénulás és agyhártyagyulladás alakulhat ki, ezek kezelése bonyolultabb, és persze a szövődmények miatt is gyors diagnózisra van szükség. Az ilyen esetekben is specialista feladata a teendők meghatározása.

Sürgős ellátást indokol a Lyme-kórhoz tartozó szívizomgyulladás. Ez nagyon ritka, és nem is szokták felismerni. Mivel a szív ingervezető rendszerét támadja meg a kórokozó, ezért alacsony pulzusszámmal jár, adott esetben ijesztő kórkép, eszméletvesztést okozhat.

A tünetek miatt kardiológiára kerül a beteg, és függetlenül attól, hogy eszébe jut-e valakinek a kóreredet, előbb-utóbb antibiotikum-kezelés nélkül is meggyógyul, de lehet, hogy hetekre ritmusszabályozó beültetésére van szükség.

A korrekt diagnózis megállapításával meg lehet előzni további szövődmények kialakulását. A fentieken kívül indokolt, hogy a Lyme-betegségben járatos szakemberhez kerüljön a beteg a szemmozgató idegek bénulása, vándorló érzészavar vagy izomgyengeség esetén.

A térdízület duzzanatával a betegek többnyire reumatológushoz kerülnek, ahol, a pontos diagnózis tisztázása előtt az ízületet megcsapolják, majd szteroid kezelésben részesülhetnek. Ez a szteroid azonban szinte gyógyíthatatlanná teszi a Lyme okozta ízületi gyulladást.

A Lyme-folt

  • legalább 24 órás lappangási idő után kezdődő,
  • fokozatosan
  • napokig növekvő,
  • legalább 5cm átmérőjű,
  • ovális bőrpír.

Kullancscsípés utáni kétfázisú láz

Kullancscsípés utáni kétfázisú láz a vírusos agyvelőgyulladásra utal, addigra már elég súlyosak a tünetek, tehát függetlenül attól, hogy felmerül-e a kullancs által terjesztett fertőzés, a beteg kórházba, vagy legalábbis orvoshoz kerül. Tekintve, hogy nincs a betegség ellen hatékony orvosságunk, nincs nagy jelentősége, hogy mikor kerül a beteg orvoshoz. A hajas fejbőrön észlelt kullancsot mindenképpen őrizzük meg, mert másfajta (nagytestű, barnás, rajzos páncélú) kullancs terjeszti a TIBOLÁ-t, illetve a Lyme betegséget.

Mindkettő okozhat ugyanis nyirokcsomó-duzzanatot, de amíg a TIBOLA többnyire jóindulatú, addig a nyak-fej régióban történt Lyme-fertőzés nagy eséllyel okoz központi idegrendszeri szövődményt. Ez is egy olyan terület, ahol érdemes specialista véleményét kikérni. A nyúlpestis esetén a kullancscsípés helyén lencsényi váladékozó fekély keletkezik a bőrpír centrumában. A magas láz, és a súlyos általános tünetek miatt érdemes minél hamarabb infektológushoz fordulni.

A téma cikkei

Dr. Lakos András infektológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lakos András, infektológus, MTA doktora
Kullancsbetegségek Ambulanciája (kullancs.hu)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg, Naturwell Életmód Központ
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.