• Újra terjed a kanyaró?

    Szerző: MTI - Press

    Morbilli - bármilyen szépen cseng is a latin szó, egy veszélyes gyerekbetegség, a kanyaró neve, amelyet egy erőszakos, vehemens, aktív vírus okoz.

    A kanyaró rendkívül gyorsan terjed: bár a világ sok helyén sikerült megálljt parancsolni neki hatékony védőoltással, végleges visszavonulásáról mégsem beszélhetünk.

    Hirdetés

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közelmúltban adta hírül, hogy a világ egyes részein kanyarójárvány van, pontosabban 33 országban 6500 megbetegedést regisztráltak. Tehát a betegség vírusa támad, és nemcsak a gyermekes szülőket rémisztgeti, hanem a felnőtteket sem kíméli, akik nem szerezték meg a rendelkezésre álló védettséget.

    Kiket fenyeget a járvány?

    - Vajon mi a helyzet nálunk? Kell-e tartani a világ távoli részein fellángoló morbilli járványtól, vagy akár csak gyakori, illetve szórványos megbetegedéstől?

    Kell-e védőoltás a nyarláshoz?


    Aki nem csak a poggyászát szeretné biztosíttatni, illetve nem csak baleset esetére szeretné bebiztosítani magát, ha mediterrán, vagy távoli egzotikus országba utazik, de igazán biztonságban szeretné érezni magát, annak fontos tájékozódnia a megfelelő védőoltásokról is. Kell-e védőoltás a nyaraláshoz?>>

    - Nem. Ez a határozott válaszom - mondja Ócsai Lajos, az ÁNTSZ főorvosa. - A kanyaró ellen szerencsére hatásos, kiváló oltóanyag áll rendelkezésünkre, amely nem csak adható és kapható, hanem kötelező is.

    Nálunk 15 hónapos korban kapják meg először a kicsik, MMR oltás néven a kombinált vakcinát. Korábban nincs rá szükség, mert a csecsemő védettséget örököl az anyától, de később, kiskamasz korban, mikor a gyerek hetedikes lesz általánosban, újra kap egy úgynevezett emlékeztető oltást, ezzel egy életre védetté válik a morbillivel szemben.

    Tehát aki mindkét oltást megkapta, gyakorlatilag immunis egész életében ezzel a fertőzéssel szemben, és nálunk a tapasztalatok szerint az esedékes korosztály 99 százaléka oltott. Ennek köszönhető, hogy Magyarországon kilenc éve nem fordult elő kanyarós megbetegedés, holott az elmúlt évben is nyolc országban tört ki járvány.

    Európában egyedüliek vagyunk, ahol sikerült kivédeni támadását, ami egyrészt a járványügyi biztonságnak, a 99 százalékos "átoltottságnak" köszönhető, másrészt a szülők felelős magatartásának.

    Mennyire veszélyes gyerekbetegségről van szó?

    - A legenyhébbnek tartott gyerekbetegségnek is lehetnek súlyos szövődményei, ezért egyik sem mondható veszélytelennek, és nem "írható le" véglegesen, főként nem egy olyan aktív, életerős vírus, mint a kanyaró okozója. A kanyaró testváladékkal, cseppfertőzéssel rendkívül gyorsan terjed, egy tanítási óra alatt egy egész osztály megkaphatja, ha csak egyetlen fertőzött van a közösségben.

      Fontos tudni!


    A kiütéses betegségek egy nagyon összetett területet képeznek, így minden esetben javasolt gyermekünket orvoshoz vinni, ha kiütést észlelünk rajta!

    Általában 10-11 nap a lappangási ideje, felső- és közép-légúti fertőzés, magas láz, nyirokcsomó gyulladás kísérheti, és a tizenharmadik napon megjelennek a bőr felületén a piros színű kiütések foltok formájában, amelyek 4-5 napig láthatók. Legtöbb esetben nyomtalanul gyógyul, ritkán lehetnek súlyosabb szövődményei, amelyek akár az agyvelőgyulladást is előidézhetik.

    Gyermekek esetében könnyebb lefolyású, felnőttek jobban megszenvedik ezt a fertőző kórt. A kanyaró elleni oltóanyag legyengített vírust tartalmaz, és száz százalékos védettséget ad.

    Oltási kampányok gyakran vannak, főként a fejlődő országokban, ennek ellenére évente 30-40 millió megbetegedés fordul elő világszerte, és a WHO jelentés szerint 2000-ben az 1,7 millió gyerekhalál felét kanyaró okozta. A betegség gyorsan terjed, ha felüti valahol a fejét, nem tisztel határokat, nem respektál anyagi helyzetet, szinte keresi áldozatait, akik nyilvánvalóan nem kaptak védőoltást. Az elmúlt időszakban történtek megbetegedések Franciaországban, Németországban, Angliában, Svájcban, Ausztriában is. Nagy Britanniában például 14 évig nem fordult elő, és tavaly újra megjelent.

    Védőoltással megelőzhető a járvány

    Mindez azt bizonyítja, hogy nem lehet nyugodt, aki nem védett ellene, és felelőtlenek azok a szülők, akik nem élnek a védekezés adta lehetőséggel, nem oltatják be gyermekeiket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Védőoltással ma már sokféle fertőzés megelőzhető, elkerülhető. Aki ezekről a lehetőségekről tájékozódni akar, a Szent László Kórházban lévő Védőoltási Szaktanácsadóban megkapja a szükséges felvilágosítást mind a kötelező, mind pedig az ajánlott védőoltásokról.

    Mindenképpen élni kell a lehetőséggel, nemcsak önmagunk és családunk védelmében, hanem tágabb környezetünk, az egész közösség egészsége érdekében is.

    (MTI - Press)

    Legutóbb frissült: 2011.05.16 09:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Európai Immunizációs Hét: minden védőoltást kapott ember hozzájárul egy mindenki számára egészségesebb jövőhöz

    A védőoltások hatásosak. Az elmúlt 60 év során több gyermekéletet mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. A WHO Európai Régiójának többi országával együtt Magyarországis április 23. és 29. között ünnepli az Európai Immunizációs Hetet, hogy felhívja a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben.

    Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

    Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

    Rohamosan terjed a kanyaró Ukrajnában

    Az elmúlt tíz napban mintegy kétszázan betegedtek meg, és egy ötéves gyermek bele is halt a fertőzésbe az ország déli részén lévő Odessza megyében.

    Kanyarójárvány - Romániában 38-ra nőtt a halálos áldozatok száma

    Kanyaróban halt meg Romániában egy 2 éves gyermek Suceava megyében, így a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma 38-ra emelkedett.

    Kanyaró - Tünetek és szövődmények

    A kanyaró lázzal és kiütéssel járó fertőző megbetegedés, Magyarországon a kötelező oltásnak köszönhetően 2002 és 2016 között csak behurcolt esetek fordultak elő. A kanyaró elleni védőoltást először 12-15 hónapos korban kapják a gyermekek, majd az emlékeztető oltást 11 éves korban.

    Németországban is terjed a kanyaró

    Az Európai Unió több másik tagállama mellett Németországban is terjed a kanyaró, szerdán megjelent adatok szerint az idén eddig már több megbetegedést regisztráltak, mint tavaly egész évben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.