Az ajakherpesz tünetei

Dr. Veress Dóra
szerző: Dr. Veress Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

A világ egyik legelterjedtebb fertőző betegsége az ajakherpesz. A szájon jelentkező fájdalmas, viszkető hólyagocskák és a később megjelenő var sokaknak okozott már kellemetlenséget, az emberek harmadánál pedig időről időre kiújul.

Herpesz az ajkakon - A téma cikkei

2/1 Az ajakherpesz tünetei
2/2 Az ajakherpesz kezelése

Az ajakherpeszt a legtöbb esetben a herpes simplex virus 1-es típusa (HSV I) okozza. A felnőtt emberek több mint 90 százaléka hordozza ezt a vírust, rendszerint már gyermekkora óta. A vírus azonban csak akkor okoz jellegzetes panaszokat, ha az immunrendszer legyengül és a vírus így aktiválódik. Ritkábban azonban a nemi herpeszt is okozó 2-es típus (HSV II) tehető felelőssé az ajakherpesz kialakulásáért is, amit szintén az emberek jelentős része hordoz, tünetek nélkül!

Bővebben Herpeszvírus okozta fertőzések: ajakherpesz és genitális herpesz

A herpesz leggyakrabban az ajkakon, a szájüregben, az ínyen, a torokban jelentkezik, de előfordul az állon és a nyakon, sőt a szemen is.

Hogyan fertőz a herpesz?

A kórokozó terjedéséhez elég a herpeszes hólyagocskák megérintése, de bőr- és nyálkahártya-kontaktussal, illetve nyálcseppek útján is fertőz. Ha fertőzött kézzel valaki a szemét érinti meg, akkor ott is megjelenhetnek a hólyagok. A fertőzés terjedhet tárgyak, törölköző és pohár közös használatával.

Terjed-e ajkakról a nemi szervekre?

Gyakori kérdések Szeretném megtudni, igaz-e, hogy az ajakherpesz nem fertőzhető át a nemi szervekre? Más vírus okozza a kettőt? Hogyan lehet pontosan elkapni másik személytől? Dr. Gócs Viktor, infektológus válasza az Orvos válaszol rovatban

A megfertőződés alkalmával (elsődleges fertőzés) a vírus bekerül a szervezetbe és a fertőződés helyén, a nyálkahártyában szaporodik. Ez sokszor teljesen észrevétlenül történik, semmilyen tünet nem utal arra, hogy a vírus jelen lenne. Az esetek másik részében azonban helyi gyulladás, bőrpír is kialakulhat, emellett általános tünetek jelentkeznek: láz, nyirokcsomó-megnagyobbodás, rossz közérzet.

Ritkán ugyan, de előfordul, hogy a fertőzés elhatalmasodik, ilyenkor a teljes szájüreget beborítják a hólyagok, a nyirokcsomók fájdalmasan megduzzadnak, láz, elesettség tapasztalható. A fájdalom miatt a nyelés is nehezített, így a beteg sem ételt, sem folyadékot nem vesz magához, ami kiszáradással fenyeget.

A vírusok az elsődleges fertőzés helyén szaporodnak, majd az idegrostok mentén eljutnak az agytörzsi, gerincvelői idegdúcokba, ahol megbújnak, és akár évekig is tünetmentesen túlélnek. Ha ebben a stádiumban valamilyen inger éri a szervezetet, akkor a vírusok visszavándorolnak az elsődleges fertőzés helyére, és megjelennek a jól ismert tünetek.

Neurológiai panaszokat is okozhat a herpeszvírus

A herpesz vírus fertőzés igen gyakori és könnyen terjedő betegség. Ha tüneteket említjük valószínű, hogy a fájdalmas hólyagocskák jutnak először eszünkbe, azonban a herpesz akár neurológiai tüneteket is okozhat.

Bővebben A herpesz-vírusok által okozott neurológiai tünetek

Az ajakherpesz kiújulásának tünetei

A herpeszvírus aktiválódását (másodlagos fertőzés) sok minden okozhatja, így például a hólyagok megjelenését kiválthatja az UV-fény, a stressz, hormonális változások, egyes ételek, immunfolyamatok (betegség vagy fizikai megterhelés miatt legyengült immunrendszer), de akár észrevehető külső ok nélkül is kiújulhat a betegség.

A herpeszre jellegzetes száj széli hólyagok kiújulásának bevezető tünete lehet hőemelkedés és helyi fájdalom, majd ezt követően a bőrterület hamarosan begyullad és apró piros hólyagocskák jelennek meg rajta. A másodlagos fertőzés általában nem jár olyan mértékű általános panaszokkal, mint az elsődleges. A hólyagok általában 2-3 napig megmaradnak, majd helyükön szürke alapú fekélyek alakulnak ki, melyekre pörk rakódik. Ez az állapot 7-10 napig tart. A teljes gyógyulás néhány hét alatt végbemegy, de károsodott immunrendszernél jóval tovább is tarthat.

A herpesz elleni patikai krémek enyhítenek a fájdalmon, csökkentik a húzódást, felgyorsítják a seb gyógyulását, ugyanakkor a fertőzést magát nem gyógyítják. A herpeszes hólyagok megjelenésekor hideg, nedves borogatással megelőzhető a gyulladt terület felrepedezése, ezzel enyhítve a panaszokon. Ha herpeszes, kerülje az újszülötteket, mert náluk a fertőzés súlyosabb szövődményeket okozhat!

Bővebben Mit tehet az ajakherpesz ellen és mit tilos?

Mikor forduljon orvoshoz?

Herpeszes tünetekkel általában nem kell orvoshoz fordulni, a panaszok maguktól megszűnnek néhány nap alatt. Azonban van néhány eset, ami mégiscsak orvosi beavatkozást igényel. Ilyen, ha 6 hetesnél fiatalabb gyermek fertőződik meg, vagy ha elhatalmasodik a fertőzés.

Ez utóbbi esetben a beteg a szájüregben érzett fájdalom miatt nem vesz magához ételt és folyadékot, ami kiszáradással fenyeget. Ilyenkor pótolni kell a folyadékveszteséget. Hasonlóan orvoshoz kell fordulni akkor, ha valakinek az immunrendszere gyenge, például kemoterápiát követően, mert ilyenkor is súlyos következményei lehetnek a tünetek kiújulásának.

A betegség igen súlyos esetekben súlyos szövődményekkel is járhat, mint a tüdőgyulladás, agyhártya- vagy agyvelőgyulladás, stb.. Igen súlyos lehet a gyermekkori ekcémában szenvedő kisgyermekek fertőzése, ebben az esetben az egész testfelszínen megjelenhetnek hólyagocskák.

Ajakherpesz

A betegség megállapításához általában elegendő a tünetek jelenléte. Kérdéses esetben azonban ki lehet tenyészteni a vírust, illetve annak DNS-ét is ki lehet mutatni PCR segítségével. Mindkét esetben a hólyagocskákból vesznek folyadékmintát egy vattabucival. Ha a hólyagocskák már kipukkantak, akkor a vírus kimutatása nem lehetséges. A tenyésztés általában 3-5 napot vesz igénybe, a PCR kimutatás hamarabb készen van, de nehezebben elérhető.

A vérből herpesz vírus ellenes antitestek is kimutathatóak, azonban jelenlétükkel csak az bizonyítható, hogy az illető már megfertőződött, azt viszont nem lehet megmondani, hogy az éppen fennálló panaszokat is a herpesz okozza-e.

A legsúlyosabb esetben szövődmények is kialakulhatnak

  • tüdőgyulladás;
  • a szaruhártya- és kötőhártya-gyulladás;
  • bakteriális sebfertőzés (antibiotikumos kezeléssel gyógyítható);
  • az arcideg zavarai;
  • agyhártyagyulladás (meningitisz);
  • agyvelőgyulladás (encephalitisz).

A herpesz kiújulása megelőzhető

Jelen tudásunk szerint a fertőzést gyógyítani nem lehet, ellene oltás sem létezik, a fertőzött ember vírushordozó marad. A herpesz elleni gyógyszerek, krémek a panaszok enyhítésére szolgálnak. Éppen ezért nagy szerepe van a megelőzésnek, illetve vírushordozóként annak, hogy elejét vegye a vírus aktiválódásának.

Ha valaki még nem fertőződött meg HSV-vel, akkor kerülje az érintkezést olyanokkal, akiknek éppen aktív fertőzésük van. Mivel azonban az emberek többsége már hordozza a vírust, az esetek döntő részénél nem ez jelenti a hatékony megelőzést.

Ha már megtörtént az első találkozás a vírussal, akkor a tünetek kiújulását lehet kivédeni a stresszes helyzetek kerülésével, az egészséges életmóddal. A sport és kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás erősíti az immunrendszert, megakadályozza a herpesz előtörését. Nyáron az ajkakra kent napvédő krémmel óvhatja száját a káros UV-sugaraktól.

Tovább Ezt teheti herpesz ellen: az ajakherpesz kezelése

Dr. Veress Dóra, pszichiáterForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Veress Dóra, pszichiáter

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.