Influenza: Tanítási szünet és látogatási tilalom - Országos körkép

Szerző: MTI

Többnapos tanítási szünetet rendelt el kedden a zámolyi általános iskola igazgatója, mert hétfőn az intézmény diákjainak már több mint 40 százaléka hiányzott; Fejér megyében átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma - közölte a kistérségi tiszti főorvos az MTI-vel. A múlt hetihez képest 35-40 százalékkal több az influenzaszerű megbetegedés a térségben.

Egy lajoskomáromi betegnél a H1N1 vírust is kimutatta a laboratóriumi vizsgálat, négy esetben pedig még vizsgálják, hogy az influenza mely típusa okozta a fertőzést - mondta el Almási Ferenc.

Tájékoztatása szerint, a legtöbb beteg a 15-24 évesek között van, majd a 35-59 évesek és a 25-34 évesek a leginkább érintettek, s a betegek között nő a kisiskolások száma is. A kistérségi tiszti főorvos szerint a fertőzés elkerülésének a legbiztosabb módja a védőoltás.

Részleges látogatási szünet Vácott és Nyíregyházán

Influenzajárvány: Tudnivalók a 2010/2011-es idényre!

Az influenza hirtelen kezdődő megbetegedés, Jellemző tünetei a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság. Előfordulhat az is, hogy nem jelentkezik láz, ez immunhiányos betegek és idősek esetében fordulhat elő. Emésztőszervi tünetek is jelentkezhetnek, például hasmenés, hányinger, hányás.

Részleges látogatási tilalmat rendelt el, a Váci Jávorszky Ödön Kórház megbízott főigazgatója, míg a kistarcsai megyei kórházban fokozottabban figyelnek a higiéniára. A főként az újszülött- és gyermekosztályokat érintő intézkedést a régióban előforduló, az országos átlagot meghaladó arányú influenzaszerű megbetegedések indokolják - tájékoztatták Pest megye két legnagyobb egészségügyi intézményének vezetői kedden az MTI-t.

A váci kórházban - elsősorban megelőzésként - saját hatáskörben rendelt el részleges látogatási tilalmat az intézmény megbízott főigazgatója, Molnár Csaba. Mint elmondta, a szülészet-nőgyógyászat gyermekágyas és újszülöttrészlegén, valamint a gyermekosztályon nem fogadhatnak látogatókat a döntés visszavonásáig.

Hozzátette: a kórházban jelenleg egyetlen súlyos állapotú, intenzív ellátásra, illetve gépi lélegeztetésre szoruló influenzás beteg sem fekszik.

Súlyos, szövődményes esetekkel, a Kistarcsai Flór Ferenc Kórházban sem találkoztak, de a "gyanús" megbetegedéseket napi és heti összegzésben jelentik - tájékoztatta az MTI-t Gémesiné Lőrincz Márta ápolási igazgató. Egyelőre nem rendeltek el látogatási tilalmat az intézményben, de fokozottan betartják és betartatják a higiénés szabályokat, főként a szülészeti és az újszülöttosztályokon - közölte.

Influenza: ki kell pihenni!

Hagyományosan légúti hurutos kórképre gondolunk, amikor influenzát emlegetünk. Az influenza kezdeti tünetei azonban elsősorban a láz, hidegrázás, borzongás, rossz közérzet, fejfájás és izomfájdalom.Vírusfertőzésről lévén szó, az influenza esetében elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság, lehetőleg nagy adag C-vitaminnal.
Influenza: ki kell pihenni!

Részleges látogatási tilalmat rendeltek a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban, az influenzagyanús megbetegedések és a hurutos, légúti fertőzések számának emelkedése miatt - tájékoztatta az Egészségügyi Holding Zrt. sajtófőnöke hétfőn az MTI-t.

Vitkai Éva közlése szerint, a tilalmat - elsősorban a kismamák és az újszülöttek védelmében - a gyógyintézmény szülészeti és nőgyógyászati osztályán, valamint az újszülöttrészlegen vezették be, az intézkedés visszavonásig érvényes.

A kórház vezetése arra kéri a látogatókat, hogy a tilalom alá nem tartozó osztályokon is csak egyesével és csak egészséges felnőttek látogassák hozzátartozóikat - tette hozzá a sajtófőnök.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - 1249 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 919 930, közülük 5 694 336 fő már a második oltását is megkapta, 973 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Koronavírus - 1141 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 916 769, közülük 5 689 371 fő már a második oltását is megkapta, 948 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan...

Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.