Így óvhatja prosztatája egészségét

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A prosztata körülbelül diónyi méretű szerv, mely fontos szerepet játszik a férfiak húgyúti és reprodukciós rendszerében. Az életkor előrehaladtával nő a prosztatával kapcsolatos olyan problémák kockázata, mint a prosztatamegnagyobbodás (jóindulatú prosztata hiperplázia vagy BPH) vagy a prosztatarák.

Noha a legnagyobb rizikófaktort az életkor és a genetika jelenti, egészséges táplálkozással és életmóddal, valamint szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétellel bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

Táplálkozás

Paradicsom – A paradicsom a likopin nevű erős antioxidánsnak köszönheti a színét, mely csökkentheti a prosztatarák kockázatát. Minél pirosabb a paradicsom, annál több likopint tartalmaz, főzése pedig megkönnyíti a likopin felszívódását.

Zöldségek és gyümölcsök – A zöldségekben és gyümölcsökben található vitaminok és tápanyagok csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát. A zöld színű zöldségek olyan anyagokat is tartalmaznak, melyek megkönnyíthetik a szervezet számára a rákot okozó karcinogének lebontását.

Cink – A prosztata cinket tárol, mely nem csak a megnagyobbodástól védhet, de segítheti a duzzadt prosztata zsugorodását is. A napi ajánlott bevitel 15 mg, melyhez tökmag, diófélék és bab fogyasztásával juthat.

Szójabab és zöld tea – A leginkább a szójababban, tofuban, lencsében, földimogyoróban, lucernacsírában és zöld teában megtalálható izoflavonok csökkenthetik a prosztatarák kockázatát.

Kávé – A kávéban található cafestol és kahweol vegyületek segíthetik a rák elleni harcot. Kutatások szerint napi 3-4 csésze kávé fogyasztása 11%-kal csökkentheti a halálos és az előrehaladott prosztatarák kockázatát. Mivel a túlzott koffeinbevitel szívritmus zavart és szívrohamot okozhat, a napi 400 mg koffeinbevitelt (kb. 4 csésze kávé) nem ajánlott túllépni.

Növényi zsírok – A húsokban, zsírban, vajban és sajtban található állati zsírok fogyasztása fokozhatja a prosztata betegségek kockázatát. Cserélje le ezeket növényi zsírokra. Használjon vaj helyett olívaolajat, sajt helyett dióféléket és egyéb magvakat, előre csomagolt édesség helyett pedig gyümölcsöket, zöldségeket!

Omega-3 zsírsavak – A szardíniában, tonhalban, makrélában, pisztrángban és lazacban nagy mennyiségben megtalálható omega-3 zsírsavak csökkenthetik a prosztata problémák kockázatát.

Ne szedjen szelént és E-vitamint – A Journal of National Cancer Institute című szaklapban megjelent tanulmány szerint a szelén szedése megduplázhatja az agresszív prosztatarák kockázatát, ha annak koncentrációja már eleve magas a szervezetben. Az E-vitamin szedése több mint kétszeresére növelheti a prosztatarák esélyét, ha a szervezetben alacsony a szelén szint. Ne lépje túl a napi ajánlott bevitelt, mely szelénből 554 mikrogramm, E-vitaminból 400 NE.

Életmód

Hagyja abba a dohányzást – Dohányzó prosztatarákos betegeknél gyakoribb lehet a betegség visszatérése és magasabb a halálozási arány. Azonban azoknál, akik legalább 10 éve leszoktak, ez a kockázat ugyanakkora lehet, mint azoknál, akik sosem dohányoztak.

Mozogjon – A túlsúly és az elhízás növelheti a prosztatarák kockázatát. Napi 30 perc alacsony intenzitású, rendszeres mozgás 10-30%-kal, míg heti 5 óra testmozgás 30-50%-kal csökkentheti a prosztata megnagyobbodás kockázatát!

Ússzon, sétáljon vagy kocogjon és végezzen rendszeresen Kegel-gyakorlatokat, melyek erősíthetik a medence izmait és segítenek a prosztataműtét utáni inkontinencia kezelésében!

Rendszeres ejakuláció - Egy 18 éven át tartó harvardi kutatás megállapította, hogy a prosztatarák kockázata 20%-kal csökkenhet, ha havi 21 ejakulációja van, míg heti 7 ejakuláció esetén 36%-kal. Különösen igaz ez 50 év felett.

Aszpirin – Prosztatarák esetén az aszpirin rendszeres szedése lassíthatja a betegség előrehaladását.

Ez is érdekelheti A prosztatarák a korai stádiumban sikerrel gyógyítható

Beszéljen orvosával

A legtöbb esetben a prosztataráknak csak előrehaladott állapotban vannak tünetei, ezért elengedhetetlen a rendszeres fizikai vizsgálat és a szűrések elvégzése a prosztata egészségének ellenőrzésére! Ha a betegség előfordult a családban, akkor 40, ha nem, akkor 50 éves kortól ajánlott rendszeres szűrésen megjelennie! Kérdezze orvosát az ajánlott vizsgálatokról, étrendről és a betegséggel kapcsolatos kockázatokról! A korai felismerés nagymértékben növelheti a kezelés sikerességét és a gyógyulási esélyeket.

Kapcsolódó A prosztatarák tünetei

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Does Frequent Ejaculation Reduce Your Risk for Prostate Cancer? (healthline), 9 Tips to Prevent Prostate Cancer (healthline), Protecting the Prostate (rush)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.